BLOGG: Disse kvalifiserer seg i kveld!

I kveld er det endelig klart for andre semifinale! escNorges skribent Silje Smith Hansen vurderer kveldens låter i dette blogginnlegget – hvem kaprer de 10 dyrebare finaleplassene?

Det er ingen tvil om at det er rift om finaleplassene i år. Det har aldri vært mer enn 43 land med i Eurovision – og det er bare så vidt over halvparten av semifinalistene som kommer videre. I kveld skal 18 land kjempe om de 10 siste finaleplassene, og Norge er blant dem. Det er mange faktorer som spiller inn, og det er ingen enkel jobb å gjette seg til hvem som kommer videre. Både juryer, fans, bettinglister og vanlige TV-seere skal like sangen, fremføringen, kostymet, budskapet… Og det er nesten alltid en og annen som helt uventet ryker ut til fordel for en man aldri trodde skulle komme videre.
Jeg skal ta for meg et og et land og vurdere for og imot finaleplass – lever Alexander opp til favorittstempelet i år også, eller blir konkurransen for stor?

NORGE
ALEXANDER RYBAK – THAT’S HOW YOU WRITE A SONG
Folk kan si hva de vil om Alexander Rybaks comeback – men det er ikke tvil om at han sjarmerer publikum, kanskje bedre enn noen av de andre artistene i kveld. Selv om han er først ut så tror jeg ingen kommer til å glemme energien, smilet og utstrålingen.
Mens han lå og vippet litt mellom en 8 og 9 plass på oddsene før han kom til Lisboa skjøt han rett opp til en andreplass etter sceneprøvene, og det er tydelig at sceneshowet går rett gjennom hos de fleste som ser det. Det er selvfølgelig en viss sjanse for at vi helt uventet blir slaktet fordi folk er skuffet over comebacklåta, men alt i alt så tror jeg ikke vi trenger å bekymre oss for å miste finaleplassen i år.
FINALEPLASS? JA

ROMANIA
THE HUMANS – GOODBYE
Det er ikke så mange som snakker om Romania i år. Det er en klassisk låt med en fengende melodi og et sterkt budskap i teksten – men det er ikke noe vi ikke har hørt før. Jeg har troen på at bandet kommer til å levere godt live, og vokalisten virker svært stødig. Romania gjør ingenting feil – men jeg tror heller ikke det holder til finaleplass. Denne låta kommer nok dessverre til å drukne i mengden, spesielt med tanke på det tidlige starnummeret.
FINALEPLASS? NEI

SERBIA
SANJA ILIC & BALKANIKA – NOVA DECA
Serbia har ligget lavt på oddsene, og jeg tror ikke de kommer til å få noen høy plassering i finalen. MEN jeg står fortsatt på mitt – denne låta kommer til å kvalifisere seg. Den er kanskje litt forvirrende, men dette er en gjeng med svært talentfulle og erfarne artister, og de kommer ihvertfall til å få mange jurystemmer. Einstein på fløyta kommer til å sørge for at de blir husket blant TV-seere, og blandingen av pop og etnisk balkansk musikk er heller ikke så lett å glemme.
De kunne kanskje fått til noe litt mindre forvirrende, men jeg tror det absolutt holder til finaleplass.
FINALEPLASS? JA

SAN MARINO
JESSIKA MUSCAT FT. JENIFER BRENING – WHO WE ARE
Oddsene er aldri i San Marinos favør, og de har kun én finaleplass i løpet av sine 8 deltakelser. I år satset de på en nasjonal finale hvor de åpnet for artister fra hele verden, og jeg begynner å spekulere så smått i om Valentina Monetta er den eneste i hele landet som kan synge.
De endte opp med en jenteduo fra Tyskland og Malta, og en låt som til tider minner VELDIG om «Heroes» av Måns Zelmerlöw. Jeg personlig syns låta er fengende, og jentene (og robotene) fremfører bra sammen, men jeg tror dessverre ikke det sjarmerer verken juryer, fans eller tv seere. 
FINALEPLASS? NEI

DANMARK
RASMUSSEN – HIGHER GROUND
Jeg elsker denne låta, og har vanskelig for å se for meg noe annet enn finaleplass. Jeg er litt redd for at det blir en ny «Hellas i første semifinale» – fanfavoritten som overraskende ryker ut. Men alt i alt så tror jeg vikingen fra Danmark kommer videre. Dette er en klassisk Eurovisionsang, som tar oppmerksomheten din fra første sekund. Tror også Europa kommer til å like viking-fremføringen. I årets LEDskjerm-frie konkurranse har artistens image ganske mye å si – og selv om han starter tidlig tror jeg ikke man glemmer Rasmussen så lett…
FINALEPLASS? JA

RUSSLAND
YULIA SAMOYLOVA – I WONT BREAK
Russland er et interessant land. De blir nesten alltid buet ned, men gjør det likevel veldig bra. Jeg er litt spent på om salen kommer til å bue eller juble for Yulia Samoylova – kan man bue på en som sitter i rullestol? Hun vil muligens få noen sympatistemmer – ikke nødvendigvis på grunn av rullestolen, men pga dramaet i fjor, som endte med at Yulia, som egentlig skulle til Kiev og fremføre låta «A Flame Is Burning» ble igjen i hjemme pga konflikten mellom Ukraina og Russland.
Det kan se ut som hun har tenkt til å kopiere musikkvideoen sin og opptre utkledd som et fjell – og jeg håper for all del at det tar seg bedre ut på scenen enn i videoen. Yulia har under tidligere fremføringer ikke helt truffet de lyseste tonene, og jeg tror ikke det kommer til å holde til finaleplass i kveld…
FINALEPLASS? NEI

MOLDOVA
DOROEROS – MY LUCKY DAY
Moldova kom på tredjeplass i fjor – muligens mye takket være Epic Sax Guy. Denne gangen har de ingen verdenskjent meme til å sanke stemmer, men jeg tror likevel det kan gå veien. «My Lucky Day» er en utrolig fengende låt, sceneshowet er energisk, og artistene er svært sjarmerende og fargerike – snakk om farger så syns jeg det er utrolig kult hvordan de kler seg etter landets flaggfarger på scenen. Om folk legger merke til dette tror jeg de kan få litt ekstra stemmer for det. Det er alltid populært når bidraget passer til landet det representerer.
Om sceneshowet blir like bra som det ser ut til å bli, og hvis de greier å treffe alle tonene så tror jeg det holder godt til en finaleplass.
FINALEPLASS? JA

NEDERLAND
WAYLON – OUTLAW IN ‘EM
Nederland stiller med Waylon som kom på andreplass i 2014 som en del av duoen The Common Linnets. Sjangeren er country, noe som har blitt sånn passe godt mottatt av fansen. Flere mener sjangeren ikke har noe å gjøre i Eurovision, og helst ikke i Europa i det hele tatt. Men låta er fengende, og du glemmer den ikke med det første. Om Waylon klarer å opprettholde en god kontakt med publikum kommer han til å sanke mange stemmer fra vanlige TV-seere, og kanskje også juryen. 
FINALEPLASS? JA

AUSTRALIA
JESSICA MAUBOY – WE GOT LOVE
Australia har aldri gått glipp av finaleplassen. De 3 årene de har vært med har de hatt favorittstempelet hvert eneste år, og i år er ikke et unntak. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg elsker Jessica Mauboy – pausenummeret hennes under Eurovision 2014 overbeviste meg, og muligens EBU også, om at Australia har fortjent sin plass i Europa denne ene uka i mai.
Jessica fikk favorittstempel så snart låta kom ut, men har de siste ukene sunket litt på bettinglistene. Jessica Mauboy er en fantastisk artist med en fantastisk stemme – men jeg personlig forventet kanskje noe mer av henne. Jeg føler det er noe som mangler i denne ellers så fengende låta, og jeg tror det er mange som kommer til å føle på det samme. Livefremføringen virker kanskje noe ensidig, men fortsatt energisk. Det er jo en fengende låt som har ligget på favorittlistene lenge, og Australia er et godt likt land i Eurovisionsammenheng. Jeg tror TV seere kommer til å like Jessica.
FINALEPLASS? JA

GEORGIA
IRIAO – FOR YOU
Denne sangen skiller seg ut – det er ingen andre sanger i kveld som minner om denne på noen som helst måte, og det kan jo være folk husker den pga det. Men alt i alt så tror jeg denne låta kommer til å forvirre folk. De er definitivt stødige og talentfulle vokalister, men jeg forstår ikke helt hva det er som foregår. Det er en sang man kanskje må høre 100 ganger før man kan gjengi noe som helst av den. Tror det er en sang som funker bra som nettopp det den er – en ethno-jazzlåt. Men jeg tror ikke Europa liker ethno-jazz, dessverre. 
FINALEPLASS? NEI

POLEN
GROMEE FT. LUKAS MEIJER – LIGHT ME UP
Det er nok mange nordmenn som kommer til å tenke på JOWST og Aleksander Walmann når de ser kveldens Polske fremføring. Hatt, DJ bord, og moderne popmusikk er noen av stikkordene.
Denne låta har fått både gode og dårlige tilbakemeldinger. Det er ingen tvil om at det er en radiovennlig og fengende låt som hadde tatt seg godt ut på VG lista – men blir den like godt mottatt av Eurovisionfans?
Douen er svært energisk og gode til å få med seg publikum, så som konsertlåt funker denne godt – men sceneshowet er ikke veldig spennende. Jeg tror folk kommer til å like låta, men om den kvalifiserer seg eller ikke tror jeg står og faller litt på Lukas Meijers vokalprestasjoner i kveld. Det er en fengende låt som mange har troen på, men jeg tror sjansene for finaleplass er nokså svak…
FINALEPLASS? JA

MALTA
CHRISTABELLE – TABOO
Eurovision er veldig populært på Malta, og det blir nok en mindre nasjonal katastrofe om de ikke kommer videre. De har enda ikke vunnet, og jeg tror ikke det kommer til å skje i år heller. Jeg får ofte en følelse av at Malta prøver litt for hardt – og Christabelles Euphoria-aktige, dramatiske fremføring gir meg av en eller annen grunn litt samme følelsen som Ira Loscos ansikt på scenen i 2016. Jeg skjønner at det skal se kult ut, men jeg er ikke helt overbevist.
Låta har et viktig budskap, men jeg syns ikke de helt får det frem gjennom verken teksten eller fremføringen. Christabelle kommer nok til å få noen stemmer – både låta og sceneshowet går rett inn i Eurovision. Men jeg tror dessverre ikke det holder til finaleplass i år…
FINALEPLASS? NEI

UNGARN
AWS – VISZLAT NYAR
Liker Europa metal eller ikke? Det får vi vite i kveld. «Vizslat Nyar» har blitt hyllet av fans, og vokalisten ser ut til å ha ubegrenset med både energi og brølestemme. Jeg så dem selv live på Eurovision In Concert, og det er ingen tvil om at de er helt rå live. Salen kommer til å elske dem – men spørsmålet er om de klarer å komme gjennom kameraene også.
Jeg tror Ungarn får mange fanstemmer, men blir slaktet av både jury og TV seere. For 10 år siden hadde kanskje sjangeren gjort det bra, men det har ikke virket som Europa er så innstilt på metal de siste årene…
FINALEPLASS? NEI

LATVIA
LAURA RIZZOTTO – FUNNY GIRL
Laura Rizzotto blir nok kveldens rødeste artist. Om dette er en farge som slår an i Europa er ikke så lett å si – låta er svært god innenfor sin sjanger, og Laura synger utrolig bra, og femfører med følelse. Men blir låta for depressiv? Rent instinktivt tror jeg Laura ryker ut, men dette er en semfinale med mindre konkurranse enn den første, og hun er i andre halvdel av semifinalen. Jeg våger meg på å tippe at dette kan bli kveldens overraskende finaleplass.
FINALEPLASS? JA

SVERIGE
BENJAMIN INGROSSO – DANCE YOU OFF
Hva er egentlig oddsen for at Sverige ryker ut? Det er ikke til å legge skjul på at nabolandet vårt er svært suksessfulle i Eurovision. De kan popmusikk, og vet som regel akkurat hva som treffer Europa hvert eneste år. De har hatt hele 2 seiere i løpet av de siste 6 årene, og bare én gang i løpet av samme periode har de ligget under topp 10.
Jeg tror ikke dette året blir noe unntak. Benjamin Ingrosso leverer en perfekt hittopplistelåt (om det i det hele tatt er et ord), og alle oddsene går i hans favør. Et gunstig startnummer, fengende låt, kult sceneshow, og det har jo sine fordeler å hete Sverige.
Personlig syns jeg den er litt overvurdert og kan bli litt kjedelig i lengden, men definitivt noe som fester seg til hjernen og gir deg lyst til å danse. Sverige kommer kanskje ikke til å ha sitt beste resultat i år, men det blir nok finaleplass.
FINALEPLASS? JA

MONTENEGRO
VANJA RADOVANOVIC – INJE
Balkanske ballader var svært populære i Eurovision for noen år siden, men de siste årene har de ikke ligget spesielt høyt på resultatlistene. Vanja Radovanovic er en stødig vokalist, sceneshowet ser ut til å matche låta bra, og sangen er forsåvidt fin – men jeg tror kanskje det blir litt for intetsigende for folk. Jeg får en følelse av at låta har et sterkt budskap, og at den sjarmerte Montenegros befolkning på pga dette – men det er dessverre ikke alle som sitter oppe med google translate. Misforstå meg rett – balkanske språk er vakre, og jeg syns det er fantastisk at noen synger på morsmål – men med mindre han får budskapet frem på en annen måte tror jeg folk lett glemmer låta. Jeg håper Vanja er seg selv på scenen, for han er veldig lett å like, og jeg tror ikke det skal mange ekstrastemmer til før han bikker over til en finaleplass. Startnummeret er jo også veldig gunstig…
FINALEPLASS? NEI

SLOVENIA
LEA SIRK – HVALA, NE!
Lea Sirk har kanskje et av kveldens mest energiske sceneshow og låter. Hun er definitivt flink live, men jeg tror låta blir for spesiell for Europa. Det er kanskje noen fans som kommer til å stemme på henne, men personlig så var førsteintrykket mitt av låta at den var litt masete. Jeg har begynt å like den bedre etterhvert, men de fleste som ser Eurovision hører låta for første gang. Jeg tror ikke det holder til finaleplass med mindre hun gjør noe veldig uforglemmelig på scenen.
FINALEPLASS? NEI

UKRAINA
MELOVIN – DOWN THE LADDER
Ja – Melovin synger faktisk på engelsk. Det er ikke så lett å forstå hva han egentlig sier, og det er mulig han kommer til å miste noen stemmer på grunn av manglende engelskkunnskaper. Men låta er god, og veldig fengende og lett å like. Det er definitivt ingen som kommer til å glemme Ukrainas bidrag med det første. Siste startnummer kombinert med Melovins karakteristiske kontaktlinser og det brennende pianoet på den brennende stigen – artisten trosser definitivt fjorårets vinners kommentar om at musikk ikke er fyrverkeri. Låta setter seg også lett fast i hjernen, og det er mange som kommer til å gå rundt og nynne på denne.
Hvis Melovin synger bra så kommer han nok videre. Jeg tror deler av TV seere og juryen kommer til å svikte han – men kombinert med fanstemmer og den delen av publikum og jury som liker han kommer til å sende han til en klar finaleplass. 
FINALEPLASS? JA

Jeg forutser altså at disse ti landene kvalifiserer seg…

NORGE
SERBIA
DANMARK
MOLDOVA
NEDERLAND
AUSTRALIA
POLEN
LATVIA
SVERIGE
UKRAINA

…mens disse 8 landene må nok nøye seg med en semifinalefremføring i år:

ROMANIA
SAN MARINO
RUSSLAND
GEORGIA
MALTA
UNGARN
MONTENEGRO
SLOVENIA

Hva tror du? Hvem kvalifiserer seg i kveld?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien