Lisboa: Din guide til semifinale 2

Kl 21:00 i kveld er det bare å krysse fingrene, men ikke lenge: Norge og Alexander er først i årets andre semifinale,

I dette heatet er det ett land mindre enn i tirsdagens sending, og atten bidrag skal kjempe om de ti siste plassene til selve finalen lørdag.

I motsetning til nettopp tirsdag, finner vi i kveld et adskillig større sprang mellom favoritter og litt høflig skrevet: Ikke fullt så høye favoritter. Hele åtte av kveldens låter, har så og si ligget mot bunnen av oddslistene de siste dagene. Men her blir det også variasjon og et usedvanlig sprang i musikksjangre, med Norge og Sverige som favoritter, foran Moldova.

I kveld har vi også hele tre land som har kvalifisert seg til finalen hvert eneste år, siden denne ble innført i 2004: Romania, Russland og Ukarina. Tips og odds sender i skrivende stund kun sistnevnte videre til lørdag, så kanskje blir kveldens finale et show med noen virkelige skreller.

Nytt av året er også at arrangøren har vært meget restriktive ved videoklipp fra prøvene. Fans og bettingselskap har dermed hatt adskillig færre forhåndsklipp å bedømme etter.

Detaljerte resultater fra kveldens semifinale, får vi først vite etter at finalen lørdag er avsluttet. Tradisjonen tro leses de ti «vinnerne» opp i tilfeldig rekkefølge.

De kvinnelige vertinnene fikk stort sett skryt under tirsdagens sending, og om de vil fortsette den trenden – får vi alle vite når sendingen som alltid starter på NRK1 kl 21:00.


1. NORGE: Alexander Rybak – That’s How You Write a Song

Lykke til, Alexander! Akkurat nå er du nummer 2 på vinneroddsen, og dette skal i utgangspunktet gå veldig greit.01nor

2. ROMANIA The Humans – Goodbye

En slags radioraock-sak, som kanskje kommer litt seint i gang. Har ikke akkurat blitt overveldende mottatt blant fans og presse, men Romania skal aldri avskrives helt.

02rom

3. SERBIA Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca

Serbia kjører i år etno, og her finner vi nesten alle etno-ingrendienser i en og samme låt. Spås relativt langt ned, men kan tjene på å være den eneste låten som lener seg på mer østlige klanger i kveld.

03ser

4. SAN MARINO Jessika feat. Jenifer Brening – Who We Are

Denne duoen har fått både ros og kjeft gjennom prøvene. Ligger helt sist på bettinglistene, og havnet like sist på vår egen poll. Blir derimot Europa sjarmert av kveldens mest særpregede roboter, kan det det allikevel hankes inn noen poeng?

04san

5. DANMARK Rasmussen – Higher Ground

Denne miksen mellom Vikings og Game of Thrones har fått økende popularitet. En britisk skribent kalte bidraget for «etnisk nordisk», men låtmessig er vel dette mer hva man forbinder som erketypisk for ESC som konkurranse. Nummer 10 på vår egen poll, og i skrivende stund forholdsvis trygt videre på bettinglistene.

05dan

6. RUSSLAND Julia Samoylova – I Won’t Break

Julia fikk sjansen etter å ha blitt nektet innreise til fjoråets finale i Ukraina. På scenen sitter hun på toppen av et digert fjell(!), som for å heve en låt som langt fra blir spådd å bli sommerens store radiolåt. En av kveldens spenningsmomenter, blir derfor om store Russland i det hele klarer å kvalifisere seg. Hvis ikke, vil det garangert bli rabalder fra den russiske delegasjonen.

06rus

7. MOLDOVA DoReDos – My Lucky Day

Fra det kjølige, til det fargerike. Frisk dansbar pop, med moldoviske nasjonale elementer i bunnen. Spås kanskje ikke like høyt som bronseplassen fra i fjor, og tendensen er at denne er mer populær på odds enn hos fans og pollstemmere.

07mol

8. NEDERLAND Waylon – Outlaw in *Em

Waylon så vi tilbake i 2014, da han sendte Nederland nesten til topps i tospannet The Common LInnets. Tilsvarende poengsamling blir det kanskje ikke i år?, Dette er ekte amerikansk countryrock, som kanskje er avhengig av at countryfansen skrur på TV-skjermene i kveld.

 08ned

9. AUSTRALIA Jessica Mauboy – We Got Love

Gjestene down under har skuffet under prøvene, .og oddsen har rast kraftig for Jessica. I studioversjon er denne friske poplåten svært populær, men det må leveres også fra scenekanten om Australia skal fortsette sin fine rekke av topp 10-resultater.

09aus

10. GEORGIA Ethno-Jazz Band Iriao – For You

Dette er helt annerledes, og kommer garantert inn i hva man enten elsker – eller hva man regelrett hater. En slags komponert hybrid mellom pop, jazz og «vokal», men garantert plettfri fremført fra scenen. Ingen tror denne kommer videre, men i likhet med Irland fra tirsdag: Den er flere steder merket som kveldens «beste tips» hos noen oddsselskap. Og det slo jo til, da!10geo

11. POLEN Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up

I likhet med Australia,en låt som fungerer feiende flott studio, men ikke fullt så bra i levende live. Har toppet de hjemlige listene, og også gjort det bra i nabolandene, men leveres med en nokså ustødig vokal bak mikrofonen. EDM-sak som kan gå i alle retninger i kveld.11pol

12. MALTA Christabelle – Taboo

Mystisk, nesten mytisk, sak som ender i litt sterkere refreng og rytmer underveis. Har fått usedvanlig kjeft for heller originale tekstlinjer, og er ikke innnenfor forhåndstipsene verken her på sidene – eller på oddsen. Kvelden får vise om vi alle tar feil.12mal

13. UNGARN AWS – Viszlát nyár

Her er det bare å benke seg til ESC-rekord i pyro og lys. Og lyd. En metallåt, riktignok av det ufarlige slaget, som har splittet fans og presse på midten. En låt som ingen forventer i toppen, men det blir hvisket at dette kan være en dark horse som  kan sanke inn poeng fra et publikum som tradisjonelt velger helt andre skjermer enn Eurovision.13ung

14. LATVIA Laura Rizzotto – Funny Girl

Neddempet poplåt, med et visst retrouttrykk i seg. Kan bli et slikt bidrag som enten forsvinner fullstendig, eller en liten joker som skiller seg noe ut mellom rock og rytmer. Balanserer i grenselandet til finale på de fleste forhåndstipsene.14lat

15. SVERIGE Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Svenskene skal fint kapre en finaleplass også i år, selv om bidraget kanskje ikke er like populært som vanlig fra våre frender i øst. Her blir det litt lek med MJ og 80talls-rytmer, og Benjamin kjører helt sitt eget løp fra scenekanten. Klatret faktisk mens denne artikkelen ble skrevet, forbi Rybak som vinner av denne semifinalen på oddsen.

15swe

16. MONTENEGRO Vanja Radovanović – Inje

Aldri en Eurovision-kveld uten en balkan-ballade, og her kommer den. Dette kan Vanja, som er en han, til fingerspissene, men dette blir nok for balkansk for alle utenom den store tilhengermassen han har i de landene. Kun San Marino har dårligere odds, enn denne balladen.16mon

17. SLOVENIA Lea Sirk – Hvala, ne!

Sterke odds har heller ikke Slovenia, som i år deltar på slovensk. Her blir det i alle fall fart på rytmene i en forholdsvis moderne – men også noe konstruert – dansegulvsak. Spås få sjanser, og må kanskje stole på TV-stemmer da dette neppe er en typisk jurysanker.

17slo

18. UKRAINA Mélovin – Under the Ladder

Kveldens skumleste uttrykk, i alle fall i øyekroken – bokstavelig talt. Har også kveldens kanskje mest snodige engelsk, mens selve pop/rock-låten har fått forholdsvis fin mottakelse. Ukraina er nok også i år videre til finalen, så får vi se hvor høyt dette kan ende lørdag.18ukr


Foruten de atten deltakerlandene, vil også Frankrike, Italia og Tyskland stemme i denne semifinalen.

Del:
Relaterte artikler