Tall og fakta fra den andre semifinalen

Mange Eurovision-fans er gjerne interessert i statistikken og tallene som kommer ut av konkurransen. Her har vi i escNorge samlet noen tall og fakta etter gårsdagens semifinale.

Vinnerne

Hele åtte av gårsdagens kvalifiserte land var også å se i fjorårets finale, deriblant Norge, Sverige og Danmark. For Norges vedkommende var det 10. gang vi klarte å ta oss videre fra en semifinalen siden 2004, og vi står fortsatt med kun tre bom – Guri Schanke, Stella Mwangi og Agnete Johnsen. Svenskene på sin side gikk videre for åttende året på rad siden Anna Bergendal-miséren i Telenor Arena i 2010, mens Danmark får sitt andre år på rad i finalen etter at de måtte stå over to år i 2015-2016.

Ukraina fortsetter sin sterke kvalifiseringsstatistikk og er nå – etter at Russland og Romania ikke gikk videre i går – det eneste landet ved siden av Australia som aldri har røket ut i en semifinale. Ukraina har dog klart denne bragden hele 11 ganger, mens Australia ‘bare’ har tre suksessfulle forsøk så langt.

Også Ungarn har blitt en trofast gjenganger i ESC-finalen. I går tok de seg videre for syvende år på rad, og vi må helt tilbake til Zoli Adok i Moskva 2009 for å finne sist gang Ungarn ble slått ut i semien. Moldova får oppleve sin andre strake finale etter å ha røket i tre semifinaler på rad mellom 2014 og 2016, mens Nederland kvalifiserte seg for tredje gang på rad og femte gang på de siste seks årene, etter at de hadde en åtte år lang tørkeperiode mellom 2005 og 2012.

For de to siste landene som tok seg videre i går var det kanskje ekstra grunn til jubel. Serbia har stort sett klart å ta seg videre fra sine semifinaler, men gikk på en smell med Tijana Bogićević i fjor og kan nå glede seg over å være tilbake i det gode selskap. Slovenia har derimot en atskillig mer negativ statistikk – de har kun klart å kvalifisere seg fem ganger på 15 forsøk, senest med Maraaya i 2015, og dermed smaker nok finaleplassen ekstra godt i år.

Tre av vinnerbidragene i går ble fremført på sine respektive morsmål (serbisk, ungarsk og slovensk), mens de øvrige syv ble fremført på engelsk.

2018 kvalifikanter semi2

Taperne

Det store spørsmålstegnet i går var om Russland – og til en viss grad Romania – kunne opprettholde sin plettfrie kvalifiseringsstatistikk selv om ingen av dem stilte med spesielt favoritt-tippede låter. Svaret for begges vedkommende ble nei, og selv om vi har opplevd ESC-finaler uten disse to landene før – Romania i 2016 (diskvalifisert) og Russland i 2017 (trakk seg) – er dette første gang noen av dem opplever å bli slått ut i semifinalen. Det viser imidlertid at ingen land lenger er usårbare når det kommer til stemmegivning i ESC. Du kan lese mer om Russland og Romanias exit her.

Et annet land som har grunn til å føle skuffelse er Polen, som for første gang på fem år må stå over en finale. Polakkene hadde en lang tørkeperiode mellom 2005 og 2011, der de kun én gang maktet å kvalifisere seg, og sto så over to konkurranser før de returnerte i 2014. Siden da har det gått bra, med en 8. plass for Michal Szpak i 2016 som høydepunkt, men i går ble det altså bråstopp for Gromee & Lukas Meijer.

Både Latvia, Georgia og Malta må nå stå over sin andre finale på rad – de to førstnevnte landene etter at de oppnådde to finaleplasser på rad i 2015 og 2016. For lille Malta er dette imidlertid tredje gang på fire år at de opplever å ryke i semifinalen, noe som sikkert svir for den Eurovision-gale Middelhavsøya.

Montenegro på sin side er ute av sin tredje finale på rad. Siden debuten i 2007 har dette landet kun tatt seg videre to ganger – med de typiske Balkan-balladene Moj svijet i 2014 og Adio i 2015. I år satset de på Balkan-ballade igjen, men denne gang uten hell.

Aller tyngst ser det imidlertid ut for stakkars San Marino, som røk ut av sin fjerde semifinale på rad og sin åttende på ni forsøk. Kun Valentina Monetta med Maybe i 2014 har klart kunststykket å ta det vesle fjellandet til en ESC-finale, og spørsmålet blir nå om sanmarineserne kommer tilbake til neste år etter at det var atskillig murring over semifinale-exiten i fjor.

Verd å merke seg er at hele seks av de ti bidragene som gikk videre i går opptrådde i første halvdel av semifinalen. I tillegg til å gi myten om at visse land går videre uansett hva de sender et kraftig skudd for baugen, maktet dermed gårsdagens semifinale også å slå sprekker i oppfatningen om at det alltid lønner seg å synge så sent i startrekkefølgen som mulig.

Om andre «etablerte sannheter» står for fall under lørdagens finalesending gjenstår å se…

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien