Tall & fakta fra finalen

Ny finale, ny vinner og nye fakta. Etter gårsdagens finale ser vi nærmere på tall & fakta vi kan lese ut fra resultatene etter at Europas juryer og seere har gitt sine poeng.

Denne gang går vi kronologisk fra 1-26. plass. Vinneren Israel seirer i konkurransen for 4. gang (1978, 1979, 1998 og 2018) og er dermed det landet med 6. flest seire i konkurransen etter Irland (7), Sverige (6), Frankrike (5), Storbritannia (5) og Luxembourg (5). Andreplassen Kypros gjør sitt klart beste resultat noensinne. Etter tre 5. plasser (1982, 1997 og 2004) klatrer de nå opp på pallplass for aller første gang. Gratulerer til Kypros! Tredjeplassen til Østerrike er deres eneste pallplass som ikke er seier (1966 og 2014). Det er andre gang at juryvinneren ikke er topp 10 i seerstemmer. Sist gang var Italia i 2011. Østerrike bør si seg fornøyd med 5. gang i finalen på 5 år etter å ha vært noen av konkurransen største kritikere på slutten av 2000-tallet.

Første land utenfor pallen, bare to poeng bak Østerrike var MIchael Schulte og Tyskland. Etter henholdsvis 27,26 og 25 plass de tre siste åra er tyskerne endelig tilbake i varmen og innkasserer sin første topp 10 siden 2012 (Roman Lob,8). Tyskland har ikke endt på 4. plass i konkurransen siden de sang om Djengis Khan i 1979. Femteplassen i år gikk til Italia som noe overrraskende kanskje tok en 3. plass hos seerne og bare 17. plass hos juryen og dermed innkasserte sin sjette topp-10 plassering på 8 år! Imponerende og kanskje noe artig at ingen av plasseringene er like. De har blitt nr. 2, 3, 5, 6, 7 og 9. Videre finner vi Tsjekkia på en knallsterk 6. plass som er deres desidert beste resultat noensinne. De har virkelig hatt favorittstempel til tider i år og har innfridd. Noe overraskende var det kanskje at juryen ikke ga dem mer poeng enn de gjorde (15. plass).

Syvendeplassen gikk til nabolandet Sverige som bekrefter sin sterke posisjon i ESC nok en gang. I år ble det dog noe dramatisk. Etter at juryene hadde sendt 12-ere deres vei i fleng sa seerne fullstendig stopp og gav bare Benjamin 21 seerpoeng, noe som var litt av en bombe. 2. plass hos jury og 21. plass hos seerne ga en 7. plass totalt for svenskene. 8. plassen gikk til operalåten fra Estland og de følger sitt faste mønster med å være i topp 10 hvert 3. år fra og med 2009. Niendeplassen til våre naboer fra Danmark viste også et stort sprik i seerstemmer og jurystemmer. Seerne ga dem 5. plass, mens juryene ville ha dem helt nede på 20. plass! Moldova fulgte opp den flotte 3. plassen fra i fjor med en 10. plass i år, noe de bør være svært fornøyd med.

Albania oppnådde sitt tredje beste resultat noensinne og bør være veldig fornøyd. Eugent Bushpepa er også den første mannlige vokalisten fra Albania til å delta i en Eurovision-finale! Litauen var spådd topp 5 sjanser etter semifinalen, men ende til slutt på en 12. plass, godt hjulpet av 12 poeng fra Norges seere. De bør allikevel også være relativt fornøyd i og med at dette er i likhet med Albania deres tredje beste resultat noensinne. Frankrike er kanskje noe skuffet etter at de ble spådd høyt opp på listene, men bør allikevel ikke være misfornøyd med å ha endt på venstre side av tabellen for tredje året på rad med sin Mercy. Bulgaria fikk sin tredje finale på rad, men endte denne gang utenfor topp 10 på en 14. plass.

Norge og Alexander Rybak fikk en akseptabel 15. plass. Norge har forøvrig aldri i ESC-historien endt på 15. plass, et  nummer til statistikken der altså. Hyggelig var det dog at vi vant semifinalen, selv om det var mindre hyggelig med tidenes fall for en semifinalevinner i en finale.

Irland var tilbake i finalen etter mange magre år og ser seg nok fornøyd med en 16. plass som er deres beste siden 2011. Ukraina ble i likhet med Danmark regelrett «drept» av juryen (bare 11 poeng!), men fikk nok seerpoeng slik at de fikk en 17. plass totalt. Det er den dårligste plasseringen de har hatt utenfor sine egne vertskapsår. Nederland bør si seg godkjent fornøyd med 18. plass, det samme gjelder Serbia som var tilbake i finalen etter et år ute. 19. plass er dog deres dårligste plass når de har deltatt i en finale. På 20. plass finner vi Jessica fra Australia som ga folket «Down Under» sitt dårligste resultat siden de debuterte i 2015. I tillegg til det ble hun helt sist hos seerne med bare 9 poeng. Spørs om ikke Australia må revurdere formelen de har brukt til neste år med den sterkt nedadgående kurven.

Det hardtslående bidrag til Ungarn ble nr. 21, men de bør være fornøyd med at et så annerledes bidrag gjorde det såpass skarpt. AWS bør hvertfall være fornøyd med tanke på at de ble invitert til Wacken Open Air, en gigantisk metal-festival, etter deres opptreden på tirsdag. Dette er 8. året på rad at Ungarn er i finalen. Slovenia derimot er noe mer opp og ned. Dette er bare 5. gang i finalen siden semifinalene ble introdusert i 2004, så for dem er kanskje det viktigste å faktisk delta i finalen. Lea Sirk feiret finaleplassen som hun skulle vunnet ESC – så 22. plassen er neppe noen stor skuffelse. Spania derimot satte sin litt til turtelduene Alfred og Amaya, men de kom til kort, og fra det verst tenkelige startnummeret ble de bare nr. 23. Dette er 7. gang de siste 10 årene at Spania ender på plass nr. 21 eller lavere. Noe drastisk må gjøres for at de skal kunne sette farge på ESC-kartet igjen ser det ut til.

Så til bunn 3. På tredje siste plass finner vi Storbritannia som fikk fremføringen sin spolert av en inntrenger på scenen. Stakkars Surie gjorde en flott jobb med å ta opp igjen låten etterhvert og avsluttet meget sterkt. Det var allikevel ikke nok til å løfte landet oppover resultatlistene. Nå må vi helt tilbake til 2009 for å finne Storbritannia i topp 10. Nest sist endte Saara Aalto og Finland, som nok ble «slått» ut av andre konkurrenter i samme sjangre. Helt sist endte vertsnasjonen, som det også skjedde med Østerrike og The Makemakes i 2015. Heldigvis for Claudia og Isaura fikk de ikke 0 poeng, men faktisk hele 39 som er mye til bunnplassering å være.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien