Sist, men ikke minst for 40 år siden

 

Grunnet den til  nå siste seieren til Frankrike var det til Paris Grand Prix-sirkuset dro dette året.

Om det var det nye rekorden med 20 deltager-land som var årsaken vites ikke, men dette året var det første med mer enn en programleder.

Og innbyggere i Dubai fikk se ESC-finalen for første gang og det var en første-gang-ting til, men det skal vi komme tilbake til.

Kampen om seieren var en god stund har mellom Belgia og Israel, men da sistnevnte land fikk fem 12’ere på rad var i grunn løpet kjørt.

Sangen med tittelen «Abanibi» som er et slags israelsk form for det vi i Norge kaller kråkespråket gav dette landet sin første seier.

Izhar Cohen og koristene hans i The Alphabeta fikk ikke en megahit med denne, men de gjorde i hvert fall slik at den internasjonale finalen måtte «reise» utenfor Europa påfølgende år.

De mest kjente som deltok dette året var duoen Baccara som hadde lært seg nok fransk til å være luxemburgere for en kveld.

Men, selv om de hadde herjet hitlistene halvåret før den internasjonale finalen ble det «bare» en 7 plass for dem.

Faktisk er det vel slik at det er han som kom på siste plass og var den første som fikk 0 poeng etter at den nåværende poeng-givings-metoden som ble innført i 1975 som huskes best i ettertid.

Vi nordmenn trenger vel ikke mye betenkningstid for å vite hvem vi snakker om her, det er Jahn Teigen.

Og aldri har vel ett så dundrende tap blitt slik en seier for en artist.

Viste dere at en norsk forsker som fikk tilgang til avstemmingen i alle deltagende land fant ut at Jahn Teigen faktisk kom på 11 eller 12 plass hos de fleste juryene?

Men, som vi alle vet så er det bare de landene som ender på de ti øverste plassene som får poeng.

De to landene som endte sist hos de fleste juryene var Finland og Tyrkia, men de var heldig nok å få poeng fra ett land begge to. Og det landet var Norge.

Så den norske juryen gjorde selv at Norge endte alene med 0 poeng, men akkurat det tror jeg Jahn Teigen bryr seg veldig lite om.

Jahn Teigen var kjent før han var med i sin første internasjonale finale, men ble den superstjernen han ble etter at «Mil Etter Mil» ble en av de mest ikoniske MGP-sangene som finnes.

Fire uker på toppen av VG-lista er et godt bevis for den påstanden vil jeg påstå og det er faktisk den eneste låten Jahn har hatt helt på toppen av single-listen.

For nordmenn flest er vel Jahn Teigen nærmest synonymt med Melodi Grand Prix og mange av de bidragene som han deltok med er eviglysende stjernet på den norske pop-himmelen.

Uansett, den mest kjente sisteplassen i ESC sin historien der låten fikk 0 poeng er og blir denne låten fra 1978.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien