Tyrkia kommer ikke tilbake før Eurovision blir kvitt LHBT+-artister

Tyrkia har ikke deltatt i Eurovision på 6 år, og de blir tilsynelatende ikke å se igjen på en god stund.

Hvor har det blitt av Tyrkia, egentlig? Landet debuterte i Eurovision i 1975, og var med nesten hvert eneste år. På 2000-tallet sanket de inn relativt gode plasseringer – flere pallplasser, og en førsteplass i 2003. Ellers holdt de seg for det meste i topp 10, misset bare finaleplassen én gang, og ble av mange omtalt som «det beste Eurovision-landet» – men så, i 2013 tok eventyret en brå slutt. Etter fjorårets sjuendeplass annonserte landet at de ikke var fornøyd med de nye stemmereglene, og trakk seg fra konkurransen på ubestemt tid.

Hvert år siden den gang har det vært spekulasjoner på om de skal komme tilbake, men det har alltid endt med et nei. Nå kan det se ut som om Tyrkia har bestemt seg for å forklare seg litt nærmere…
Ibrahim Eren, sjefen i Tyrkias kringkaster har nå endelig for alvor kommentert det 6 år lange fraværet, og han legger blant annet skylden på Conchita Wurst.

Vi vurderer ikke å delta nå. Som en offentlig kringkaster kan vi ikke sende direkte klokken 9 på kvelden, mens barn ser på, og risikere en skjeggete kvinne som påstår å ikke ha et kjønn, og å både være kvinne og mann samtidig. Det er en slags misforståelse i Eurovisions mentalitet. Så snart det er rettet opp vil vi delta igjen, sier Eren.

Det har vært flere tilfeller av land som mener Eurovisions LHBT+-artister er et problem. Da Irlands Ryan O’Shaughnessy tok med seg to mannlige dansere som forestilte et homofilt par i årets Eurovision-finale nektet Kina plent å sende Irlands fremføring på TV. De sensurerte også regnbueflagg i salen under Sveits’ fremføring. Dette resulterte i at kanalen mistet rettighetene til å sende Eurovision fra nå av. 

Det kan jo tenkes at Tyrkia vil returnere en dag, om mentaliteten til kringkasteren endres. Kommer du til å savne Tyrkias låter?

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien