Skjebneuke for ESC 2019

Etter at den europeiske kringkastingsunionen (EBU) gav den israelske TV-kanalen KAN to uker utsettelse på å betale et depositum på 12 millioner € begynner tiden nå å løpe ut.

14. august skal dette beløpet være betalt, men i Israel krangles det enda fra hvem sin bankkonto dette skal betales. I forrige uke skal man ha vært nær en avtale ifølge nettstedet wiwiblogs.com, men så rosenrødt var det åpenbart ikke likevel. Ifølge israelsk media skal både statsministeren og finansministeren mene at TV-stasjonen KAN har så stort budsjett at dette bør de betale selv. TV-selskapet på sin side har øyensynlig uten resultat enda prøvd så godt de kan å overbevise israelske myndigheter viktigheten av at neste års finale blir arrangert på israelsk jord. Her tenker de nok på all den gode publisiteten landet Israel kan få under et slikt arrangement og mener nok da at dette er en utgift staten Israel da bør ta. At «kostnaden» i dette tilfellet er et depositum som vil bli tilbakebetalt etter at finalen er arrangert neste år virker å være en detalj man overser her. Siste utspill i saken er at TV-stasjonens øverste leder Gil Omer i brev til statsministeren skal ha skrevet følgende:

          Etter 14.august er det ingen vei tilbake, har vi ikke betalt depositumet da vil vi ikke kunne arrangere neste års internasjonale finale i Israel.

Israelsk media skal også ha spekulert i at EBU allerede har ett backup-land klart i tilfelle israelsk TV må si fra seg jobben. Dette er en opplysning EBU naturligvis verken kan eller vil bekrefte på nåværende tidspunkt. Denne betalingen av depositumet til EBU har åpenbart blitt litt av en stillingskrig mellom regjeringen i Israel og israelsk TV. En nyhetsreporter i Israel skal treffende ha sagt i en av sine reportasjer: 

         Bare tre måneder etter at vi var fra oss glede etter seieren har hele greia blitt totalt kaos.

I en artikkel på nettstedet escbubble.com refererer de til følgende ordkrig:

In an interview with the Israeli news portal Ynet, Mr. Moshe Kahlon (finansministeren i Israel) stated the following:

The corporation (IPBC) has made a grave mistake. It has to manage its affairs like any other government body. Its attempts to tie the situation to politics are erroneous. They are able to transfer the sum in a minute. If they do not transfer the guarantee, they will make a grave mistake, which will be contrary to the rules and regulations.

There is no reason why the contest shouldn’t be held in Israel. The situation is a result of a professional fight between those in the IPBC and the treasury the IPBC is a government body, it is financed by the taxpayers’ money and it has to operate according to the rules and regulations.

If the IPBC does not want to host it, the Eurovision will not happen.

People from IPBC have responded to Mr. Kahlon with the following:

We have been saying all along that the IPBC is unable to foot the bill of the production cost. If the government decides to finance it, the Eurovision will be held in Israel. The IPBC once again urges the decision makers to sit down and reach an agreement over budget with the treasury.

IPBC can not finance the production of the Eurovision Song Contest from its budget, which is completely transparent and covers a wide range of activities on three television channels, nine radio stations and digital activity.

IPBC is legally obligated to invest in content and productions throughout the year. Almost every country that received the right to host the Eurovision Song Contest participated in its budget and made a huge profit from the tourism of thousands of visitors and from global exposure, and all our attempts to

find a common solution were ignored.

The significance of the decision is that the government is inequivocally waiving the right to host the competition.

A source very close to Benjamin Netanyahu, the Prime Minister of Israel, stated:

The Prime Minister and the Finance Minister have decided a body budgeted at the enormous amount of NIS 750 million at the expense of the public can find the funds for a guarantee for Eurovision. The IPBC is being wasteful and trying to sabotage the Eurovision Song Contest.

IPBC however claim that they would not be able to take the money out of its own budget unless it fires 200 employees or cuts down on original Productions.

Med andre ord så spiller alle partene i denne saken ut de største kortene de har akkurat nå like før betalingsfristen.

Det blir spennende å se hvem som vinner denne drakampen i Israel, eller om det blir Israel selv som sitter igjen med svarteper til slutt.

 

 

 

 

 

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien