Nye regler for MGP-låtene

I fjor var samtlige låter og artister klare i november. Mye tyder på at NRKs MGP-redaksjon har den samme takten i forberedelsene til MGP og Eurovision også denne sesongen.
 
Nå vil Stig Karlsen, og resten av MGP-redaksjonen gjøre endringer i påmeldingsreglene. Målet er bedre innsendte låter, framfor mange innsendte. MGP-sjefen har også andre baktanker med endringene som NRK selv lanserer i dag på sine nettsider.
 
Produsent og musikkansvarlig Stig Karlsen sier de er godt fornøyd med årets MGP, men at de hele tiden jobber for å styrke jakten på det beste bidragene. Karlsen ønsker å legge til rette for en mer fokusert og offensiv satsing, ved å stramme inn på rammene for påmeldingen. Stikkordene er kvalitet foran kvantitet. I tillegg ønsker man å frigi mer tid til målrettet søk og dialog med musikkbransjen.
 
De tre endringene i påmeldingsreglene er som følger:
  •  Kortere påmeldingsvindu og tidligere deadline. Påmeldingen vil starte samme dag som MGP avholdes (2. mars i 2019), og stenge allerede 17. mai.
  •  Alle påmeldte bidrag må ha minimum én norsk låtskriver med på laget.
  •  Hver produsent/låtskriver får maks melde på tre låter.
Endringene vil være gjeldende fra 2019, og MGP-redaksjonen vil begynne med å spre de nye påmeldingsreglene til musikkbransjen nå. Videre vil man følge på med offentlig promotering fra mars. Stig Karlsen sier at et kortere påmeldingsvindu vil gi redaksjonen mer tid til å jobbe offensivt overfor musikkbransjen etter at vi vet hva som har kommet inn under den åpne innsendingen.
 
– Vi ønsker mere tid til auditions, og mere tid til å jobbe med målrettede henvendelser til komponister, låtskrivere og artister. Etter at 1000 låter er gjennomgått, og diverse lyttegrupper har sagt sitt er vi langt ut i oktober. Da er det ikke mye tid igjen før artistene må landes, sier Karlsen.
 
Han røper også en dårlig skjult baktanke med det nye opplegget med tidlig innsendingsfrist: 
 
– Hvis vi også kan «stjele» noen godlåter før de havner i fanget til Melodifestivalen, så er jo det en bonus, sier han.
 
Ut ifra hva Stig Karlsen sier nå, så ser det ut til at det nå legges opp til en fast «tidsplan» i årene som kommer, og som ligner den vi har sett de to siste årene. Da blir finalen i mars.
 
– Musikken skal være klar for lansering i januar, med alt hva det innebærer av forberedelser. Tilsvarende må arbeidet med nummerne til TV-sendingen påbegynnes i november. Det er mye arbeid bak en massiv produksjon som MGP, som den vanlige seeren ikke tenker over, sier Karlsen.
 
Det har de siste årene blitt satt rekorder i antall innsendte bidrag. Og Stig Karlsen er helt sikker på at dette nok vil føre til færre låter. 
 
– Det er hele poenget. Vi ønsker en mer fokusert og målrettet satsing, og mindre samlebåndsproduksjon. Kvalitet foran kvantitet, sier han.
 
Den tredje endringen er altså at enhver låt må ha med minst én norsk låtskriver; en regel som har vært også tidligere, og ble for eksempel brukt i enkelte finaler under Per Sundnes’ tid som musikkansvarlig. Blant annet i 2008. 
 
– Jeg er for internasjonalt samarbeid. Så lenge det fremmer norske komponister og norsk musikkliv. Endringene gjør at vi nå forlanger at minst én av låtskriverne er norsk. De internasjonale låtprodusentene må få seg flere norske venner. Vi ønsker å motivere for det, sier Karlsen.
 
Fristen for innsending av låter til 2020 går ut 17. mai. Datoen er ikke helt tilfeldig valgt. 
 
– Det er en dato som er lett å huske. Så får vi bare håpe at komponistene er disiplinerte nok, slik at de er i mål før 17. mai, og kan feire dagen med familien, avslutter han.
 
Neste års MGP-finale arrangeres i Oslo Spektrum 2. mars. Ti låter skal konkurrere. Noen er plukket ut blant innsendte, mens andre er med inviterte låtskrivere og artister. Stig Karlsen har lovet escNorge en moderne finale med flere navn vi kjenner godt fra før, men også nye mer ukjente låtskrivere og artister.
 
Neste år har altså låtskriverne kortere tid på seg til å levere inn låter, og de må ha minst én norsk låtskriver på laget. Hver låtskriver kan kun sende tre låter.
 
Årets artister og låter presenteres på en pressekonferanse 25. januar. 

 

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien