Nye avstemningsregler i Melodifestivalen

SVT har de siste årene gjort flere endringer i måten deres nasjonale utvelgelse blir avgjort på, for eksempel innføringen av internasjonale juryer og en egen ‘hjerte-app’ man kan stemme via. Nå blir det ytterligere endringer før årets utgave av Melodifestivalen.

SVT kommer til å dele inn alle stemmene fra ‘hjerte-appen’ i syv ulike grupper basert på alderen til dem som stemmer. De som stemmer på “gamlemåten”, via telefon, utgjør den åttende gruppen. Samtidig reduseres antallet internasjonale juryer fra elleve til åtte, slik at juryer og publikum har like mange poeng å dele ut.

I delfinalene har hver gruppe 43 poeng å dele ut (12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1), mens i finalen deler de ut 58 poeng (12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1). De internasjonale juryene har like mange poeng til sin disposisjon. I Andra chansen, der låtene stilles mot hverandre i dueller, gir hver gruppe ett poeng til sin favoritt.

I tillegg til disse endringene, kommer ‘hjerte-appen’ som synes nede i hjørnet på skjermen under hver låt til å se litt annerledes ut. Den kommer til å vise fargen til de tre aldersgruppene som liker låten best og dermed stemmer flest ganger. Inndelingen av aldersgruppene ser slik ut:

3 – 9 år: Grønn
10 – 15 år: Turkis
16 – 29 år: Blå
30 – 44 år: Lilla
45 – 59 år: Rosa
60 – 74 år: Rød
Over 75 år: Orange

Lørdag 2. februar braker det løs med første delfinale i årets Melodifestival, og da kan vi se disse endringene i praksis.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien