Finland: Vanskelig jakt etter årets Eurovision-artist

Tirsdag denne uken ble det klart at det er Darude som skal representere Finland i årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Anssi Autio, som er ansvarlig for å finne artister til å delta forteller nå om en vanskelig jakt etter artister.

I et intervju med den finske avisen Ilta-Sanomat kommer det frem at Isac Elliot, Robin, Sunrise Avenue og Antti Tuisku, alle kjente finske artister takket nei til hans tilbud om å representere Finland i Eurovision. Hovedgrunnen skal være at finske plateselskap ikke ønsker å satse utenlands, men konsenterer seg mer om landets indre marked.

Anssi Autio, ansvarlig bak UMK, sier videre at Finlands sin tunge historie i Eurovision også spiller inn. Artister som takker ja, og så flopper blir dømt hardt i mediene etterpå, og dette fører til at andre artister blir skremt fra å prøve seg.

Darude, som tilslutt ble valgt takket også nei i første omgang. Først da YLE ga han full kreativ kontroll takket han ja til å representere Finland. Siden han ikke synger, men lager musikken, tar han med seg Sebastian Rejman som skal gjøre vokal. I arbeidet med sine tre bidrag som han skal presentere i løpet av februar, har Darude innhentet opptil 60 forskjellige demolåter og eventuelle melodier som han skal bruke for å fremstille de tre låtene.

UMK, som står for Uuden Musiikin Kilpaiu, ble laget av YLE for å hente frem nye talenter og vise de frem til offentligheten. Premien er selvsagt å delta i Eurovision. Konseptet ble introdusert i 2012. Den gang vant Pernilla Karlsson med sin finlandssvenske vise När jäg blundar, som ikke tok seg til finalen. Krista Siegfrieds vant konkurransen året etter med Marry Me, og tok seg til finalen i 2013, og det samme gjorde bandet Softengine i 2014.

Etter 2014 ble det bråstopp i finaleplasser for Finland. Hverken i 2015, 2016 eller 2017 klarte de å ta seg videre. Konseptet ble derfor endret, slik at man nå finner en stor stjerne, som så presenterer tre låter og konsepter for publikum i en tv-sendt finale.

Saara Aalto i fjor var første kvinne ut med dette konseptet og klarte å komme seg til finalen, for så å havne nest sist. Hvordan det går med årets representant Darude, får man vente å se. Hans første låt blir presentert neste fredag.

Årets finske finale går av stabelen lørdag 2. mars, og Emmelie De Forest er årets inviterte pausebidrag.

Del:
Relaterte artikler