Melodifestivalen sparkes i gang: Delfinale én fra Göteborg i kveld

For mange er det vinterens vakreste eventyr som åpner dørene i kveld: Sveriges nasjonale ESC-utvelgelse Melodifestivalen avholder sin første delfinale fra erværdige Scandinavium i Göteborg.

I hallen der Bobbysocks i sin tid tok hjem Norges første ESC-seier skal syv artister kjempe om to finaleplasser, og ytterligere to bidrag får en ny mulighet til å kvalifisere seg i Andra chansen den 2. mars.

Et firkløver av programledere skal lose både publikum i salen og TV-seerne i Sverige og det store utland gjennom årets utgave av MF: artistene Sarah Dawn Finer og Eric Saade, samt komikerne Kodjo Akolor og Marika Carlsson. Men alle fire kommer ikke til å delta i hvert program, og hvilke som dukker opp når, gjenstår å se.

Disse syv bidragene står på startstreken i kveld:

1) Nano – Chasing Rivers
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Linnea Deb, Joy Deb, Lise Cabble, Nano Omar

2) High15 – No Drama
Tekst og musikk: Joy Deb, Linnea Deb, Kate Tizzard

3) Wiktoria – Not With Me
Tekst og musikk: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson

4) Zeana feat. Adis Don Demina – Mina bränder
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Jimmy Jansson, Pa Modou Badjie, Robin Svensk, Adis Don Demina

5) Arja Saijonmaa – Mina fyra årstider
Tekst og musikk: Göran Sparrdal, Arja Saijonmaa

6) Mohombi – Hello
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Linnea Deb, Alexandru Florin Cotoi, Mohombi Moupondo

7) Anna Bergendahl – Ashes to Ashes
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl

Artister delfinale1

Foto: Jessica Gow / TT

Fem av de syv artistkombinasjonene har deltatt i Melodifestivalen tidligere, og mest kjent er sannsynligvis Arja Saijonmaa, som gjør sin tredje opptreden i MF (i tillegg til to deltakelser i hjemlandet Finland). Hennes andreplass fra 1987, Högt över havet, er blitt en vaskeekte klassiker i Sverige, men i følge odds og eksperter har hun liten sjanse til å gjenta et slikt resultat i år med sin schlagerballade med greske overtoner.

Anna Bergendahl gjør comeback i konkurransen etter å ha gått helt til topps med This Is My Life tilbake i 2010. Som kjent ble hun deretter i den internasjonale finalen på Telenor Arena den første artisten som mislyktes i å ta Sverige til en ESC-finale, og i år er hun ute etter revansj. Hun byr visstnok på mer uptempo country-pop enn den vare balladen hun vant med sist.

Nano og Wiktoria er blant de siste årenes stjerneskudd i MF, med henholdsvis en 2. plass (2017) og 4. plass (2016) som sine beste finaleresultater. Nano gjør etter sigende en noe liknende låt som Hold On, altså Hozier-inspirert, uptempo soulpop, mens Wiktoria i år går inn i ballade-land med sitt bidrag. Også svensk-kongolesiske Mohombo har deltatt i MF en gang tidligere, som del av Group Avalon med låten Big Up tilbake i 2005.

Debutantene i delfinalen er jentekvartetten High15, med røtter fra både Sverige, Finland og Storbritannia, og Idol-deltakeren Zeana som stiller sammen med DJen Adis Don Demena.

På låtskriversiden er det verdt å merke seg at både Thomas G:Son og Linnea Deb har medvirket på hele fire av kveldens syv låter. Til «gjengjeld» har ikke Deb-ekteparet noen flere låter med i år, mens schlagerkungen G:Son kun har ett annet bidrag med.

Som vanlig skal de fire bidragene som går videre stemmes frem helt og holdent av publikum, både gjennom telefonstemmer og den etter hvert så beryktede «hjerte-appen.» Men i år har SVT gjort visse endringer i poengsystemet og delt inn app-stemmene i ulike aldersgrupper som hver har sine poeng å dele ut. Du kan lese mer om dette her.

Kveldens sending starter klokken 20.00 og kan følges på SVT1 og på nett via SVTPlay (se lenke nedenfor). Laster man ned appen kalt Melodifestivalen kan man lytte på inntil ett minutt av hvert av bidragene på den, og på SVTPlay kan man se og høre 30 sekunder av hver artists opptreden.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien