Utfallet i Romania skaper oppstyr

Søndag ble Ester Peony kåret til vinner av Selecția Națională, men det skjedde ikke uten kontroverser. Det at jurystemmene fullstendig overkjørte folkets vilje har skapt furore blant ESC-fansen i landet.

Romanias utvelgelse i år har hatt mer enn sin andel av dramatikk. Flere artister har trukket seg, deriblant forhåndsfavoritten MIHAI, og nye artister har blitt hentet inn på måter som har vakt reaksjoner. Under finalen på søndag toppet det hele seg da avstemningsprosessen viste seg å inneholde en vri som svært få kjente til på forhånd.

Tidligere har Romanias bidrag blitt kåret i en 50/50-miks av jury- og telefonstemmer, der vinneren av hver kategori får 12 poeng, andreplassen 10 poeng, tredjeplassen 8 poeng og så videre. De aller fleste forventet at dette skulle være ordningen også i år – men i stedet ble det kunngjort på direkten at publikumsstemmene fikk mye mindre påvirkning enn normalt.

Selecția Națională opererte i år med en internasjonal seksmannsjury, der blant andre tidligere vinner Emmelie de Forest og de to fremste ansiktene til nettstedet Wiwibloggs, William Adams og Deban Aderemi, deltok. Etter at disse hadde avgitt sine poeng, ble publikumsstemmene lagt til som en 7. jury, hvilket betydde at seks personer hadde 85% påvirkning på utfallet, mens TV-publikummet som stemte kun telte 15%.

Juryene hadde Ester Peony og On a Sunday som klar vinner, mens TV-seerne kun hadde henne på en 8. plass. Under «normale» forhold ville dette bety at hun sammenlagt bare endte på en 3. plass, mens Laura Bretans Dear Father, som vant publikumsstemmene, ville stått igjen som totalvinner. Men takket være årets skjevfordeling kunne Ester gå helt til topps, noe som naturlig nok har skapt oppstyr i Romania. En online-kampanje for å omgjøre resultatet har hittil fått over 7 000 underskrifter.

Også nettstedet Wiwibloggs blir utsatt for kraftig kritikk, da William og Deban begge var relativt kritiske til On a Sunday da de anmeldte deltakerlåtene noen uker før finalen, men likevel endte opp med å gi sin 12-poenger til Ester da det virkelig gjaldt. Låten de hadde som favoritt på forhånd, Dear Father, fikk bare 4 og 6 poeng av de to bloggerne, noe som har ført til beskyldninger om fusk og korrupsjon.

Uansett om den nevnte kampanjen fører til endringer i sluttresultatet eller ikke, noe de fleste eksperter finner lite sannsynlig, reiser denne situasjonen ny debatt rundt juryordningen og hvor stor makt juryen skal ha i forhold til folket – en debatt som har blitt stadig mer intens de senere årene, både nasjonalt og i den internasjonale finalen.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien