Dansk vinner findes i kveld!

For 1 måned siden, var der sportslig folkefest i multiarenaen Boxen i midtjyske Herning – i kveld bliver der atter folkefest i Boxen, når DR åpner opp for dansk Melodi Grand Prix.

I kveld kl. 20:00 er det tid for årets danske brak, når Danmark skal finne årets vinner av dansk Melodi Grand Prix, og dermed også representanten, som skal forsvare Dannebrog i Tel Aviv. Årets vertsroller består av gengangeren Johannes Nymark, som selv har stået på Eurovision-scenen, og som har været vert ved de 2 seneste danske finaler – den andre vert bliver i år Kristian Gintberg, som tidligere bl.a. har været vert ved børnenes pendant.

Årets musikalske startfelt består som vanligt av 10 låter, i år med tekster utover dansk og engelsk – også med: fransk, tysk, spansk – og en sjelden gång grønlandsk. Følgende 10 bidrag kommer til å ses på scenen i kveld:

1
Artist: Simone Emilie – ‘Anywhere’
Tekst og musik: Jeanette Bonde, Fred Miller og Fredrik Sonefors
Odds ved Danske Spil: 14,00
23-årige Simone er oppvokset på københavnske Vesterbro, og studerer internationale studier på Copenhagen Business School. Hun har tidligere gået på Sankt Annæ Gymnasium, som i Danmark er kendt for deres sangkor, og i den forbindelse har hun reist med koret, bl.a. til Singapore, USA og Spania. Hun har opptrådt med flere bandkonstellationer tidligere, men i kveld står hun på scenen alene. Bak bidraget ’Anywhere’ finner man bl.a. Jeanette Bonde, som selv stod på den danske Grand Prix scene for nogle år siden, og som også har haft sange med tidligere både i Danmark og Storbritannia.

2
Artist: Jasmin Gabay – ‘Kiss Like This’
Tekst og musik: Lise Cabble, Clara Sofie Fabricius, Fredrik Sonefors
Odds ved Danske Spil: 30,00
31-årige Jasmin Gabay er også kommet ut av det københavnske, men bor i dag i Søbrog lige nord for København. Jasmin deltok i høstens uttgave av Den Store Bagedyst, hvor hun med sjarme og flotte kaker, kom til topp 3, men måtte se seg slået sammen med en andre deltaker. Hun har altid sunget, og har bl.a. gjort det indenfor jazz og gospel – i fjor stod hun kor bak Mariah Carey da hun besøkte København og Sverige, og så har vi bl.a. set hende bak Anja ved MGP og Eurovision i 2017. Derutover synger hun fast kor for hitsangeren Patrik Dorgan – men forsøker også, å stå på egne ben musikalsk set. Låten som bl.a. inneholder spansk, har bl.a. Lise Cabble som tidligere har gjort sig med Eurovision vinner og flere andre flotte plasseringer – men også hitsangeren Clara Sofie Fabricius.


3
Artist: Rasmus Faartoft – ‘Hold My Breath’
Tekst og musik: Martin Skriver, Tim Schou, Thomas Agerholm, Sebastian Owens, Benjamin Rønn, Marcus Elkjer
Odds ved Danske Spil: 18,00
25-årige Rasmus Faartoft er kanskje de lokales favorit i kveld, da han netop er fra midtjyske Herning. Han er uttdannet ved Musicalakademiet ved den Danske scenekunstskole i Fredericia – han har deltaket i flere store oppsetninger av musicals, bl.a. ’Klokkeren fra Notre Dame’, Shu-bi-dua – the musical’ og senest ’Seebach’ – men også den humoristiske ’Spamalot’ som trak fulde huse i Tivoli. Lige nu er han aktuel på Folketeaterets oppsetning av ’Mød mig på Cassiopeia’. Balladen ’Hold my breath’ er bl.a. med navne som Tim Schou som selv har været dansk representant ved Eurovision, som en del av A Friend In London – men også Martin Skriver, som deltok med Lighthouse X for Danmark i 2016. 


4
Artist: Marie Isabell – ‘Dancing with You in My Heart’
Tekst og musik: Greg C. Curtis, Miguel Garcia, Petrus Wessman, John Ballard
Odds ved Danske Spil: 30,00
33-årige Marie Isabell Reinhold musik og sang har altid fyldt mye for Marie Isabell, og uttover å ha været med i flere bands gjennom tiden, så bruker hun musikken i sin hverdag, hvor hun arbeider som teamleder i Hjemmepeien, hvor hun bl.a. synger for de eldre, og har holdt sangtimer for de eldre på pleiehjemmet. Hun er ganske aktiv på Instagram, som hun bl.a. bruker til musikk, og det er også gjennom mediet, at hendes Grand Prix-deltakelse er kommet i hus. Hun stiller kanskje med det mest klassiske Grand Prix-bidrag i år, dog med et twist av country over seg. 


5:
Artist: Sigmund – ‘Say My Name’ 
Tekst og musik: Christoffer Stjerne, Abigail F. Jones
Odds ved Danske Spil: 45,00
23-årige Sigmund Trondheim deltok i fjorårets uttgave av X-Factor, hvor han kom unner vingerne på Sanne Salomonsen, som så stort potensjale i performeren og danseren. Ved X-Factor kempede han og Sanne seg opp til semifinalen. Det kommer kanskje heller ikke som den store overraskelse for danskene, at Sigmund kom til å deltake ved et Grand Prix, og han kommer formodentligt til å indtage scenen med show, fest og farger – og ikke mindst performance. Han er oppvokset i Sørvad tæt ved jyske Holstebro, han har da også gået på Det kongelige Teaters Balletskole i netop Holstebro. Bl.a. Christoffer Stjerne står bak bidraget, og han har produsert og skrevet musik til bl.a. Bryan Rice, Christian Brøns, Hjalmar og Johnny Deluxe.


6
Artist: Humørekspressen – ‘Dronning af baren’
Tekst og musik: Christian Kroman, Søren Schou, Chang Il Kim, Peter Lützen
Odds ved Danske Spil: 18,00
Humørekspressen består av medlemmerne: Frandsen (aka Pharfar), Krølstrup (aka Klumben), Strejferen (aka Chapper) og Peber (aka Peter Lützen) – for alle dem, som gjennom årene har ønsket noe erke dansk, så er det hér, at der skal lyttes efter! For bodegastemningen kommer til å stå som overskrift, når ’Dronning af baren’ synges på scenen. Det er ikke helt uerfarne gutter som er i Humørekspressen, Phafar har tidligere hittet som rapper, også Klumben har gjort det som Dancehallrapper – Peter Lützen har været guitarrist i hitgruppen Panamah. I fjor fik de debutalbummet på gaden, og blev hedret med Årets Album ved Dansktop Prisen for det.


7
Artist: Julie & Nina – ‘League of Light’
Tekst og musik: Julie Berthelsen, Nina Kreutzmann Jørgensen, Marcus Winther-John, Joachim Ersgaard
Odds ved Danske Spil: 2,85
Grønlandsk og Færøsk deltakelse ved dansk Melodi Grand Prix skjer i ny og næ, men i år skjer det med hele 2 stk. grønlandske personligheter, og med et bidrag på delvist grønlandsk. 39-årige Julie Berthelsen har siden sin deltakelse i Popstars 2002, været en populær skikkelse i den danske og grønlandske befolkning. Det er blevet til flere hits og albums gjennom årene (triple Danish Music Award vinner), og en enkelt vertsrolle ved danske Melodi Grand Prix i 2010. Derutover har har hun gjennom årene gjort sit for den dansk-grønlandske, og har været vert flere gange ved verdens lengstkjørende radioshow – Julehilsner til Grønland på DR. Forfatter og foredragsholder er også på cv’et hos julie. 41-årige Nina Kreutzmann Jørgensen har siden 1990’erne været et strot navn på den grønlandske musikscene, hvor hun sammen med gruppen Qulleq uttgav 3 albums, men også single albums på både grønlandsk og dansk er det blevet til, og så gjør hun det i novelle-skrivning. I 2001 var hun på verdensturne med islandske Björk. Sammen har de vunnet programmet All Stars, med Julie som mentor og Nina som en av forsangerne – bak bidraget hér, står bl.a. begge jenter.


8
Artist: Teit Samsø – ‘Step It Up’
Tekst og musik: Christoffer Stjerne, Lise Cabble, Nanna Larsen
Odds ved Danske Spil: 45,00
37-årige Teit Samsø er oppvokset i lollandske Holeby, og har likesom en av de andre deltakere, været på Musicalakademiet ved Den Danske Scenekunstskole i Fredericia. Han bor også Fredericia i dag, hvor han er fastansat ved Fredericia Teater, og bl.a. har været med is tore oppsetninger som ’Aladin’, ’Jukebox’ og lige nu, med ’Tarzan’. Derutover, har han været sanger ved Wallmans i København i 3 år. Største bedrift til dato er kanskje som hoverollen Tommy Seebach i musicalen ’Seebach’, som pt. er den bedst sælgende musical til dato i Danmark. Låten ’Step it up’ er med rock’et toner, og har bl.a. Lise Cabble og Chritoffer Stjerne på holdet bak.


9
Artist: Leonora – ‘Love Is Forever’
Tekst og musik: Lise Cabble, Melanie Wehbe, Emil Lei
Odds ved Danske Spil: 1,75
20-årige Leonora Colmor Jepsen er oppvokset i Hellerup lige nord for København, og har siden hun var 7 år, gjort seg på skøyter – hvor hun 3 gange er blevet Junior Danmarksmester, og med deltakelse i både de Nordiske mesterskaper og VM for juniorer. I dag er hun skøytetrener og koreograf, og så har hun i flere år skrevet sange, som hun ahr opptrådt med på bl.a. caféer og biblioteker. Her kommer den klassiske vise med et twist, og udover engelsk, så er der både fransk, tysk og dansk i teksten. Lise Cabble har også her gjort seg som en av de 3 bak bidraget. 


10

Artist: Leeloo – ‘That Vibe’
Tekst og musik: Laurell Barker, Ludvig Hilarius Brygmann, Maria Marcus
Odds ved Danske Spil: 30,00
34-årige Pernille-Leeloo slutter ballet av i kveld – hun har i mere end 20 år haft fart på en musikalsk karriere. Leeloo er oprindeligt fra Sønderjyske Aabenraa, men bor i dag i Gentofte, lige nord for København. Hun har gjennom årene givet utt musik på både engelsk og dansk, og i 2010 kom debutalbummet ’I am what you want’. Med albummet var hun på turne i USA og i Europa, men vendte derefter tilbake til Danmark, hvor hun bl.a. har optrådt på den populære Langelandsfestival. I 2017 indspillede Sanne Salomonsen låten ’Hvor er så jeg’ på sit album, og Leeloo var efterfølgende med som oppvarmer, ved Sannes landsdekkende turne.


Du kan se dansk Melodi Grand Prix enten på DR1 eller via DR’s hjemmeside: Her!

Skal man tro DR’s youtube utgaver av årets bidrag, kommer årets danske bidrag til å blive inspirert av det Nordatlantiske, for pt. har 53.400 set ’League of light’ – nummer 2 vil i så fald blive Leonoras ’Love is forever’ som har 33.400 spilninger – medens at Simones ’Anywere’ ligger med 28.000 spilninger og lidt bak ligger Jasmins ’kiss like this’ med 24.000 spilninger. Mon ikke det er blandt disse 4, at de 3 finalister og vinneren kommer til å være. Vinneren finnes som vanligt av både jury og seere, som deler stemmerne mellem seg.

Bliver der forførste gang i år grønlandsk tekst ved Eurovision Song Contest, eller bliver vinneren en låt med 4 språk i – eller satses der på et av de andre bidrag? Om små 10 timer kjender vi vinneren av dansk Melodi Grand Prix, og den som skal gjøre fjorårets sukses fra seermagneten Rasmussen efter – velkommen til folkefest i Herning!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien