Intervju med KEiiNO

Foto: NRK

KEiiNO – Spirit In The Sky
Tekst og melodi: Tom Hugo, Fred Buljo, Alexandra Rotan, Henrik Tala, Alex Olsson og Rûdiger Schramm

KEiiNO er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Alexandra Rotan Fred Buljo og Tom Hugo. Tom Hugo og ektemannen Alex Olsson begynte å skrive en låt inspirert av historiske kamper for likeverd uansett etnisitet, kjønn og legning. Den samiske befolkningen har lenge måttet kjempe for aksept for sin kultur og dermed ble det naturlig å involvere en samisk låtskriver i prosjektet. Fred Buljo likte denne idéen og slik ble «Spirit in the Sky» til. Alexandra Rotan og Tom Hugo ble kjent under fjorårets MGP-finale og da en vokalist skulle på plass falt valget enkelt på Alexandra.

I fjor kom Alexandra til gullfinalen i MGP sammen med Stella Mwangi og deres låt «You got me», men Eidsvolljenta ble først kjent gjennom sin deltakelse i MGP jr, Idol og i nyere tid har hun blitt kjent som vokalisten til Alan Walker.
Fred Buljo er fra Kautokeino og han fikk en stor fanskare da han deltok i «Norske Talenter» som en del av den samiske rap-gruppa Duolva Duottar i 2008, der gruppa tok seg til finalen. Siden da har han turnert i Norden og jobbet som låtskriver. Fred blir regnet som en av Sápmis beste liveartister.
Tom Hugo er fra Kristiansand og han har lenge jobbet som låtskriver. I tillegg til å jobbe med sin egen karriere, stasjonert i Tyskland, har han skrevet store hits for asiatiske popband. Tom regnes for en MGP-veteran når han nå deltar for tredje gang. Han deltok med «Det e du» i 2013 og i fjor deltok han med «I like I like I like». Tom Hugo skrev også fjorårets Pride-låt sammen med ektemannen.

Vi traff KEiiNO på artistlanseringen den 25. januar og da merket vi raskt at det var god kjemi i gruppa til tross for et relativt nytt samarbeid:

KEiiNO har seilt opp som storfavoritter til å vinne årets MGP og ligger best an både på oddsen, meningsmålinger og låta deres har hittil flest strømninger av de 10 finalelåtene. I en live stream vi gjorde med KEiiNO snakket de litt om presset det er å være forhåndsfavoritter, gryterett, reinsdyr og ikke minst en kjempemorsom MGP-utfordring vi kalte «the KEiiNO challenge» der gjengen konkurrerte mot hverandre. Se streamen i dette klippet fra ca. 52:15 minutter:

KEiiNO fremfører Spirit In The Sky med startnummer 19 i MGP-finalen lørdag 2. mars.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien