Eurovision in Concert 2019 – Intervjuer med artistene!

Tom Hugo og Alexandra Rotan fra KEiiNO. Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Vi tok oss en prat med ESC-artistene i Amsterdam! Her kan du lese intervjuer og samtaler med årets artister, og andre kjente fjes.

Eurovision-artistenes nærvær får Amsterdam til å stråle om kapp med vårsola, og fans med fargerike antrekk og flagg fra alle mulige land har blitt et vårtegn på lik linje med tulipanene i Nederlands hovedstad.
Inne på pressesenteret kryr det av mennesker som vil ha en bit av årets håpefulle artister.

Vi kaprer oss en liten plass på første rad under fotograferingen, og knipser i vei mens Cornald Maas presenterer de 28 artistene som har tatt seg turen til Amsterdam, en etter en.

Etter fotograferingen får vi muligheten til å snakke litt med noen av dem. I videoen kan du se artistene beskrive sitt forhold til Eurovision!

Før de kommer opp på scenen får vi en liten bokpresentasjon – Een leven lang geleden: Het bewogen leven van Getty Kaspers, presentert av forfatteren selv. Getty Kaspers var vokalist i bandet Teach-In i 1975, da de vant Eurovision i Stockholm med låta «Ding a Dong». Nå har hun skrevet selvbiografi!

For Nederlands siste ESC-vinner Getty Kaspers foreslår vi at hun skal oversette den nye boken til norsk, og hun tenner på ideen med det samme.
-Norge er vakkert, sier hun, og forteller entusiastisk om turnébesøk i Holmenkollen etter Eurovision-seieren.
-Det er vanskelig å kjøre bil om vinteren, men det er vakkert om sommeren. Det minner meg om hjemlandet mitt, Østerrike.
Boken til Getty Kaspers kan du få tak på HER, dersom du kan nederlandsk.

Getty Kaspers (midten). Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Og så, over til årets deltakere. Vi tar oss en prat med artistene fra Romania, Albania, Hellas, Serbia og Irland. Norges Keiino prioriterte i hovedsak internasjonal presse denne dagen, men ble med oss på en livestream uken etter. Den kan du se HER. Vi ønsker dem lykke til i Tel Aviv!

Vi møter artistene

Den første artisten vi møter er Ester Peony fra Romania. Hun deltar med «On a Sunday».

Fortell oss litt om hva som fikk deg til å ha lyst til å delta for Romania.
– Produsenten min spilte akkordene til låta, og jeg elsket det! Det var så naturlig å synge til. Etterpå ringte jeg bestevennen min, Ioana, og hun skrev teksten. Sånn ble «On a Sunday» laget. Nå er jeg i Eurovision, noe jeg er veldig takknemlig for. Jeg nyter hvert øyeblikk!

Hva handler teksten om?
– Jeg tror alle har gått gjennom et vanskelig kjærlighetsforhold. Låta handler om en jente som blir forlatt av mannen sin. Kanskje kommer han tilbake, kanskje ikke. Uansett hva må hun reise seg opp og være sterk!

Ester Peony. Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Har du møtt noen av de andre deltakerne enda?
–Ja, det har jeg! Da jeg var i Tel Aviv for å filme postkoret mitt møtte jeg Duncan Laurence, og jeg møtte Katerine fra Hellas da hun besøkte Bucharest! Hun er en utrolig snill person som jeg klikket fort med! Her i Amsterdam har jeg også møtt noen av deltakerne.

Årets slagord er “Dare To Dream”. Hva drømmer du om?
– Jeg elsker å danse! Det er noe jeg ganske nylig begynte med, og jeg vil gjerne videreutvikle det. Det er faktisk noe jeg lærte da jeg filmet postkortet mitt i Israel, på snøfjellet Hermon … Det var en fantastisk opplevelse. Det var en travel tur, og jeg har ikke sett så mye av landet bortsett fra det fjellet. Heldigvis skal jeg være der i to uker i Mai, og håper jeg får sett så mye jeg kan av Tel Aviv!

Hva er favoritt Eurovision-låta di?
– Loreens Euphoria er den største favoritten min. Jeg hørte at hun skulle være i Tel Aviv under andre semifinale! Det hadde vært helt fantastisk å møte henne, hun er utrolig!

Husker alle vinnerne

Vi går videre til Jonida Maliqi fra Albania, som deltar med «Ktheju tokës».

Hvordan ble låta di laget?
– Låta ble tilbudt meg fra låtskriveren Eriona Rushiti. Jeg falt for den fra første tone i melodien.

Hva handler teksten om?
– «Dra tilbake til landet ditt» er den første setningen i refrenget. Det kan ses fra forskjellige synsvinkler. Teksten symboliserer å komme tilbake til røttene dine, til identiteten din. Både et personlig og globalt tema.

Jonida Maliqi. Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Hva betyr låta for deg personlig?
– Å returnere til røttene sine er personlig for meg fordi søsteren min bor i et annet land. Jeg tror alle som bor utenlands, uansett hvor godt de trives, savner familien og røttene sine.

Har du alltid ønsket å bli artist?
– Som barn sang jeg alltid for foreldrene mine. Moren min oppdaget at jeg hadde talent, og fikk meg til å delta på auditions, noe som senere resulterte i suksess. Syngingen er en del av meg.

Hva er favoritt Eurovision-låta di?
– Jeg har sett på ESC siden jeg var liten, og husker alle vinnerlåtene, og mange andre! 

Ble invitert av kringkasteren

Neste artist vi møter er greske Katrine Duska. Katrine deltar med «Better Love».

Hvordan ble du valgt til å representere Hellas?
– Den greske ESC-komiteen spurte om jeg ville være med, noe som var en stor ære. Deres tillit til meg som artist var viktig for meg, og også den kunstneriske friheten jeg fikk.

Hvordan vil du beskrive låta di?
– «Better Love» er en sang som beskriver den evige søken etter den høyere kjærligheten, som er dyp, ubetinget og hensynsløs. Jeg ville skrive en låt som både er omfavnende og inviterende. Det er en skjør låt som samtidig har en kampånd, og som handler om et ord vi ofte bruker, men ofte overser den dype meningen bak. Andre vil kanskje forsøke å diktere intensjonene og drømmene våre, og jeg ønsker at denne sangen skal inspirere til opprør, ærlighet, og ren kjærlighet, uansett hvem den er rettet mot.

Katerine Duska. Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Hvordan blir sceneshowet ditt i Tel Aviv?
–Jeg vil ikke avsløre for mye, men Efi Gousi, som laget musikkvideoen for låta skal også lage sceneshowet! Hun er en unik visuell forteller! Det kommer til å ha lignende elementer, og den samme estetikken og kunstneriske pop-identiteten.

Hvordan har det vært å møte de andre deltakerne?
– Fantastisk! Jeg elsker å møte deltakerne fra de andre landene. Omtrent halvparten har jeg fått pratet med i dag, og gleder meg til å treffe resten! I Bucharest møtte jeg Ester fra Romania. Hun har bodd i Montreal i Canada i noen år, og jeg er født og oppvokst der! En morsom tilfeldighet!

Har du en favoritt ESC-låt?
– Jeg vokste opp i Canada, så jeg begynte å følge ESC først da jeg flyttet til Hellas. Min siste favoritt tror jeg er Salvador Sobral. Veldig inspirerende. Jeg syns fremføringen hans var en stor «game changer». Jeg elsker også ABBA, Mariza Koch og Sebastien Tellier.

Har vært med før

Kanskje husker du Nevena Božović fra Junior Eurovision 2007 eller som en del av gruppa Moje 3 fra Eurovision 2013? I år er hun tilbake, som soloartist med låta «Kruna».

Hvordan føles det å skulle representere Serbia?
– Jeg har representert landet mitt før i Junior Eurovision 2007 og Eurovision 2013, så jeg vet jo litt hva det handler om, men jeg har alltid ønsket å komme tilbake til den nasjonale finalen når jeg har en bra sang. Jeg har elsket Eurovision helt siden jeg var liten, og det er et stort ansvar, men absolutt en glede å komme tilbake. Det er en fantastisk følelse å representere landet mitt.

Nevena Božović. Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Hva handler låta di om?
– Kruna betyr krone, og det er en låt hvor jeg uttrykker min kjærlighet for den ene spesielle personen. Det symboliserer at kjærlighet betyr alt for meg. Alt handler om kjærlighet. Det inspirerer meg, og er en stor del av livet mitt.

Hvordan var det å jobbe med låta?
– Dette var den første låta jeg skrev. Den er et samarbeid med den makedonske produsenten Darko Dimitrov, som jeg har jobbet med i 5 år. Det er veldig gøy å jobbe sammen med han, og jeg gleder meg til hvert øyeblikk i studio! Jeg sendte låta til han da jeg hadde skrevet den ferdig, og han foreslo at jeg skulle forsøke meg i Eurovision med den. Så det var derfor jeg meldte meg på den serbiske nasjonale finalen!

Hva er favoritt Eurovision-låta di?
– Det er så mange bra låter, men favoritten min er Waterloo av ABBA! En klassiker!

– Jeg lever drømmen akkurat nå

Sarah McTernan representerer landet med flest seiere, med låta «22».

Hvordan ble du valgt til å representere Irland?
– Jeg ble oppringt av kringkasteren og invitert på audition, og siden det har det bare rullet av gårde. De hadde valgt låta før auditionene, og de valgte meg til å fremføre den for Irland!

Hva handler «22» om?
– I låta er 22 et husnummer. Jenta i låta var veldig forelsket i en gutt, og de slo opp. Hver gang hun ser nummeret 22 blir hun nostalgisk og minnet om den lykkelige, fullkomne, ekte kjærlighetsfølelsen. Det er ingen dårlig følelse, bare noe hun tenker tilbake på. Så det kan ses på som en nedtur, men på en fin måte. Hun er glad hun fikk oppleve det.

Sarah McTernan. Foto: Silje Smith Hansen / ESC Norge

Slagordet i år er Dare to dream. Hva drømmer du om?
– Det å oppnå noe sånt som dette, å delta i Eurovision, er allerede en drøm som går i oppfyllelse. Jeg lever drømmen akkurat nå. Men utenom ESC ønsker jeg bare å gjøre mitt beste i musikken. Jeg ønsker at datteren min skal være seg selv og leve livet på best mulig måte. Jeg har egentlig mange store og små drømmer, men alle handler om positive tanker, og å ha troen på seg selv!

Hvordan var det å filme postkortet ditt i Tel Aviv?
– Det var fantastisk! Med en gang vi kom av flyet ble vi behandlet som kongelige. Vi ble i Tel Aviv en natt før vi dro for å filme postkortet. Jeg kan ikke avsløre for mange detaljer, men det kommer til å bli fantastisk. Det er lagt så mye produksjon i disse postkortene med dansere og koreografer, og jeg gleder meg så mye til dere får se det! Jeg gleder meg til å se det ferdige resultatet selv også!

Hva er favoritt ESC-låta di?
– Jeg elsker Loreens «Euphoria» og Linda Martins «Why Me», men også vårt forrige bidrag, Ryan O’Shaughnessy med «Together»!

(Artikkelen er et samarbeid mellom Silje Smith Hansen og Luka Joseph for ESC Norge)

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien