Endringer i den finske utvelgelsen

Finland bekrefter sin deltagelse i neste års Eurovision i Rotterdam, og bruker samtidig anledningen til å anonnsere flere endringer i sin nasjonale utvelgelse UMK.

YLE, den finske kringkasteren, som er ansvarlig for landets deltagelse i Eurovision, har de to siste årene valgt en kjent artist internt, gitt artisten full kreativ frihet til å lage tre låter som så blir fremført i en tv sending. Der har en jury og seerne stemt på den beste låten, som så blir sendt til Eurovision.

De siste årene har dette gitt veldig dårlige resultater for Finland i Eurovision. Saara Aalto i 2018 klarte å ta landet til sin første finaleplass siden 2014, men endte i finalen på en svak 18. plass. I år var det den kjente finske Dj-en Darude som sammen med Sebastian representerte landet. Duoen klarte ikke å ta landet videre til finalen, og de endte ganske langt ned på resultattavlen i semifinalen.

Derfor blir det nå noen endringer i utvelgelsen. YLE går nå bort fra å internt velge ut en artist, til å åpne utvelgelsen for alle som ønsker å delta. Deltagervinduet vil være åpent fra 1 til 8 november og alle artister og låtskrivere som vil delta oppfordres til å sende inn sin låt. YLE ønsker neste år å satse på ung kreativitet og musikere, som det heter i nyheten.

Det vil som vanlig bli en stor finale på en foreløpig ukjent dato, der mellom 4 og 10 artister skal delta. Forrige gang UMK var åpent for alle, var det ti låter som konkurrerte.

Så da gjenstår det å se om denne formelen vil gi Finland en etterlengtet opptur i Eurovision. De har ikke vært i topp ti siden de vant i 2006. Deres beste plassering er en 11. plass, som de oppnådde i København i 2014.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien