Toñi Prieto: EBU med planer om å endre stemmesystemet i Eurovision Song Contest

Den spanske kringkasteren RTVE’s underholdningsdirektør kunne melde om noen veldig interessante nyheter: EBU søker blant sine medlemmer, de nasjonale kringkasterne etter nye formater når det kommer til et nytt stemmesystem i Eurovision Song Contest.

Stemmesystemet, altså måten vi stemmer på har flere ganger vært endret i Eurovision Song Contest. Sist den ble endret var i 2009. Da ble det bestemt at de implementerte juryene skulle telle 50% av stemmene. Dette blant annet grunnet Øst-Europas høye posisjoner med det gamle systemet. Overgangen til det nye ble riktignok ganske så sterkt kritisert likevel.

Hvorfor ser EBU etter et nytt stemmesystem?

Grunnen til at de nå ser etter et nytt stemmesystem, er blant annet vektlagt av at Sverige i 2015 vant konkurransen, uten å vinne verken jury, eller seerstemmene. Det samme skjedde i både 2016 med Ukraina, og nå i 2019 med Nederland.

Ulike meninger om dagens system

Det er i dag flere ulike meninger på dagens system. Noen mener det er et flott system, som har bidratt til økt kvalitet på bidragene både hva angår kvalitet på sangen, sceneproduksjonen med mer. Andre igjen er mer kritiske til dagens system. Noen mener det har ført til at de nasjonale juryene stemmer på sine naboland, eller iblander politikk. Flest er det nok av de som mener dette er en konkurranse der folket ene og alene bør bestemme, der ikke en jury på noen få personer skal få bestemme over halvparten av stemmene.

Hva mener du? Svar på denne pollen!Endringen i hvordan stemmene ble presentert

Måten å presentere stemmene på som ble introdusert i 2018 økte spenningen og fungerte perfekt for å gjøre det hele mye mer spennende. Men la oss huske at det kom enorme protester (offentlig og uoffisielt) fra delegasjoner som Russland og San Marino, to land som åpent er imot hvordan systemet fungerer i dag.

Toñi Prieto sa at EBU leter etter et forslag som vil inneholde blant annet et nytt avstemningsformat.

Vi i escNorge vil holde deg oppdatert på denne saken!

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien