Fire uker til MGP2020: Dette vet vi, dette vet vi ikke.

Lørdag 11.januar sendes første delfinale. Fire uker før teppet går opp for musikkfesten vet vi i escNorge litt om hva vi kan vente oss av artister og annet, men det er mye vi fortsatt ikke vet.

ARTISTER

Som alltid før MGP svirrer det med rykter om artister. Det vil si, at det svirrer er en overdrivelse. For, som i fjor, er NRK mer nøye enn før med å tette sine informasjons-kanaler for å unngå lekkasjer.

Raylee er en svært sannsynlig artist i MGP2020. Foto: NRK

Men årets artister ligger i et skrin, og det er bare de selv som har nøkkelen til skrinet. Skrinet heter Facebook, og gruppa «Hemmelig: Melodi Grand Prix 2020». Denne gruppa lå åpent, synlig i noen timer før den ble tatt bort fra offentligheten. Men den lå lenge nok synlig til at vi fikk se at administrator i gruppa er Charlotte Kristiansen, bedre kjent som artisten Raylee. Som kom ganske langt i Stjernekamp i 2014 , som deltok med «Louder» i MGP 2015, og i 2016 kom på tredjeplass i «Skal vi danse». Vi i escNorge er temmelig sikre på at hun har startet denne Facebookgruppa av en grunn, og at den grunnen er at hun er en av artistene.

escNorge kjenner også navnet på noen flere artister som vi ikke kan røpe. Disse navene er mer enn 90% sannsynlige deltakere ut ifra ulike informasjoner fra kilder i det store miljøet rundt en slik produksjon. Den ene av disse artistene er et etablert og veldig kjent navn som har vært etterspurt av mange. Det andre er også et kjent navn for de fleste, og et svært folkelig bidrag til MGP2020. Det tredje navnet vil nok overraske de fleste, siden vedkommende er mest kjent for mye annet enn å synge. Men de som kjenner vedkommende godt vet at denne artisten har flott stemme, og viser dette i store og små sammenhenger. Det er i alle fall grunn til å tro at det blir et visuelt flott nummer.

DRYPPVIS LANSERING

Dette er hva vi så godt som vet. Når vi ikke kan si det helt sikkert at disse navnene faktisk er med er at ingenting er sikkert før låtene er framført på scenen. For i fjor vet vi at det skjedde endringer helt fram til få dager før artist-lanseringen.

Det vi også vet er at vi får vite hvilke artister som er de fem forhåndskvalifiserte den 3.januar. Dette vil skje ved en type pressekonferanse rundt klokka 12.30.

At MGP-redaksjonen velger å ha en egen, eksklusiv lansering av disse tyder på at det er artister av en størrelse og kvalitet som gjør at de mener det er verdt en slik egen lansering.

Deretter slippes låter og artister drypp-vis i de seks ukene MGP2020 varer. Hver mandag før delfinalen får vi høre både låtene, og vite artistene som deltar i kommende lørdags delfinale. Så, på fredagene før delfinalene, får vi høre én og én av de direkte-kvalifiserte låtene. Den låta som slippes på fredag får vi da også se og høre i delfinalen. Det blir da én låt fra hver delfinale, og fem direktekvalifiserte i finalen.

Delfinalene skal avgjøres ved dueller, og det blir trukket, helt tilfeldig, hvilke låter som skal konkurrere opp mot hverandre. Vi spurte i vår live-stream med MGP-sjefen Stig Karlsen om han ikke var redd for at et slik duell-system gjør at en risikerer at de to beste blir stilt opp mot hverandre i en duell, og at vi går glipp av en vinnerkandidat.

MGP-sjef Stig Karlsen sier en vinner i MGP må kunne slå alle andre låter, også i en duell. Foto: NRK

Nei, vi er ikke redde for det. Vi vil ha den aller beste låta ti Rotterdam, og da må den være i stand til å slå absolutt alle andre låter. Derfor er vi ikke redd for slike utslag i duellene. Men spennende blir det

RYKTER

Så er det en del vi ikke vet, men som det går rykter om. Det er at vi kan vente oss et comeback fra Wig Wam. Det er uttalelser i et Dagbladet intervju som har fått folk til å tenke denne tanken. Der sier de at MGP-sjef Stig Karlsen har mye av æren for gjenforeningen av bandet:

«Stig har gjort mye for oss, helt fra han var leder for Kiss Army Norge og dro oss inn på flere Kiss-events etter at Kiss-fansen også omfavnet oss. Kiss og Wig Wam er jo litt fra samme støpeskje. Det var han som begynte å ringe rundt og ymte frempå om vi ikke skulle finne på noe igjen, forteller han.»

Så er det en platelansering fra Elin and the woods som kan peke i retning av MGP. i 2017 var de med i MGP med låta «First step in faith». De slipper et album i Februar, og det ville jo være en fantastisk markedsføring med en MGP-deltakelse. De har tidligere sagt til escNorge at de er klar for ny deltakelse, om de har den rette låta.

DELFINALENE

Så vet vi at hver delfinale vil ha et landsdels-fokus med artister fra disse fem landsdelene. Selve sendingene vil foregå fra et utvidet Stjernekamp-studio ute på Fornebu. Før hver sending vil det være en fest for publikum hvor de får musikk, og møte en del kjente fra MGP-verdenen.

  • 11.januar: Sørlandet
  • 18.januar: Østlandet
  • 25.januar: Midt Norge
  • 1.februar : Vest Norge
  • 8.februar: Nord Norge

15.februar blir det finale i Trondheim Spektrum. Programledere blir Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Åse. Det er vanskelig å si hvordan billettsalget går, siden de legges ut puljevis. Men, det er, for å si det sånn, billetter igjen. Billetter kjøper du her: https://www.eventim.no/mgp-2020-billetter.html?affiliate=N11&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&erid=2612624&kuid=576722

AVSTEMNING

I 2020 er de internasjonale juryene borte, og folket bestemmer alt gjennom telefonstemmer. Måten resultatet presenteres blir også annerledes enn «Idol-måten» vi har sett de siste årene. I en livestream med Stig Karlsen har han lovet at det nå blir en type presentasjon av resultatene som er mer lik den tradisjonelle med å kalle opp jurygrupper som gir sine poenger. Kanskje er hver landsdel en jury? Vi får se.

Trondheim Spektrum ble åpnet i Oktober, og er Europas største flerbruksarena. Nå skal trønderne ta i mot MGP-finalen 15.februar

GRAND PRIX BUSSEN

escNorge, den norske Grand Prix Klubben og Facebookgruppa «Tangens Grand Prix Boble» samarbeider om å sette opp en egen Grand Prix Buss for alle som ønsker å reise sammen med andre fans. Hvis mange nok melder seg på vil denne bussen reise fra Oslo-området til Trondheim fredag 14.februar og hjem søndag 16. Les mer om det her: https://escnorge.no/2019/11/19/skal-du-til-trondheim-for-finalen-i-melodi-grand-prix-2020/

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien