En liten prat med Jon Ola Sand

Foto: Mandy Pettersen

Del-finalen for Midt-Norge hadde en ganske så celeber gjest.

Ingen ringere enn avtroppende sjef for Eurovision Song Contest, Jon Ola Sand.

Han kunne fortelle at han hadde valgt å avslutte denne jobben mens leken var god.

Han hadde hatt mange positive erfaringer i jobben og var stolt av å ha utviklet konkurransen over de ti siste årene.

Om hans etterfølger i jobben hans svenske Martin Österdahl skulle klare jobben var Jon Ola ikke i tvil om. Martin produserte de to siste internasjonale finalene lagd av svensk TV fra henholdsvis Malmö i 2012 og Stockholm i 2016.

Martin har også vært medlem av styringsgruppen for ESC de siste årene og har også erfaring fra mange TV-show på svenske TV, blant annet Melodifestivalen.

Om Martin hadde like god diplomatisk evner som Jon Ola var sistnevnte ikke like sikker på.

For at en utgave av den internasjonale finalen skal gå så smertefullt som mulig er det nødvendig å utøve sine diplomatiske evner når ikke alt går på skinner.

Disse evnene fikk Jon Ola ekstra god bruk for da den internasjonale finalen skulle avholdes i Kiev. Der trakk hele teamet seg fra produksjonen like før jul i 2016, men man fikk i land ett flott show mindre enn 5 måneder senere.

Heldigvis er Jon Ola en kar som takler press godt, men han innrømmet at de tre gangene han opplevde at uvedkommende kom seg inn på scenen under sending (2010, 2017 og 2018) kunne han vært foruten.

Disse hendelsene har ført til enda sterkere krav til sikkerhetstiltak under sending.

Jon Ola innrømmet også at han muligens ikke var verdens beste skuespiller siden man forholdsvis lett kunne se skuffelsen hans i ansiktet de gangene når han skulle be programlederne lese opp resultatene i de semifinalene der Norge ikke gikk videre.

Men, han er profesjonell og var mer opptatt at sendingen forløp ordentlig enn der faktum at Norge ikke gikk videre.

Vi får se Jon Ola som gjest i den norske finalen i Trondheim, men før den tid skal han være gjest og dommer i den australske finalen.

Siste arbeidsdag i den nåværende jobben vil være finaledagen i Rotterdam 16.mai og der, kunne han fortelle, gikk alt på skinner, alle tidsfrister ble holdt, så det var en ren fryd å jobbe med dem.

Kanskje ikke så rart, mente han, siden TV-miljøet i dette års arrangørland har mange flinke og kreative mennesker.

Jon Ola gledet seg etter at jobben var ferdig til å kunne se på en internasjonale finale med en flaske vin og heie kun på Norge og de låtene han likte uten å måtte være 100% diplomatisk.

Til slutt spurte vi han om hva som ville skje hvis Norge skulle vinne i Rotterdam og dermed måtte arrangere neste års finale.

Svaret var, hvis NRK som jeg da jobber for vil ha meg med på det laget skal jeg naturligvis vurdere det.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien