EBU griper inn i Ukraina-saken

Ber Ukraina oppheve frysingen av alle bankkontoene til kringkasteren UA:PBC.

I forrige uke kunne vi fortelle at det ukrainske justisdepartementet hadde fryst alle bankkontoene til kringkasteren UA:PBC. Departementet så seg nødt til å gjøre dette for å få tilbake cirka 10 millioner euro som kanalen skylder.

Representanter fra UA:PBC kunngjorde da at forberedelsene til både Eurovision, OL i Tokyo og lansering av nye prosjekter nå var avbrutt. Lønn til ansatte og andre økonomiske forpliktelser kunne heller ikke opprettholdes.

Gjelden stammer fra den forrige allmennkringkasteren The National Television Company of Ukraine (NTU).

EBU skriver i dag på sine nettsider at de mener den uoppgjorte gjelden fra den forrige statlige kringkasteren ikke bør belastes nyetablerte UA:PBC og at gjelden bør gjøres opp av staten, som er grunnleggeren av kanalen.

Generaldirektør for EBU, Noel Curran, sier også at «det å blokkere UA:PBC sitt arbeid ved å fryse regnskapene deres, er å begrense bidraget de yter til samfunnet og demokratiet.»

Han sier videre:

«UA:PBC er den yngste allmennkringkasteren i Europa og må bli verdsatt og støttet av staten i en tid der den satser betydelig på å informere, utdanne og bringe samfunnet sammen rundt sin nasjonale identitet, historie, kultur og tradisjoner. Jeg håper at ukrainske myndigheter vil finne en måte å gjøre opp gjelden på, og gjøre det mulig for UA:PBC å tjene sin viktige oppgave i samfunnet.»

I helgen gikk Ukrainas kultur- og idrettsminister, Volodymyr Borodyansky, ut og sa at situasjonen er uakseptabel. Ifølge han skulle de sette i gang noen endringer i regjeringsbudsjettet for å gi UA:PBC en mulighet til å gjøre opp gjelden.

Bandet Go_A, som vant årets ukrainske finale, skrev forøvrig på Facebook i går at de nå aktivt forbereder seg til Rotterdam, og ber om forståelse for at de ikke har svart på meldinger og kommentarer.

Del:
Relaterte artikler