Blogg: Hva skjer nå EBU?

Foto: Endre Fagervold / escNorge

Så skjedde det vi alle har ventet på. Tidligere i dag fikk vi beskjed fra EBU om at årets Eurovision Song Contest i Rotterdam har blitt avlyst.

Etter en fantastisk sesong av Melodi Grand Prix fikk vi ikke den avslutningen årets sesong fortjener. Corona-viruset har satt en stopper for årets Eurovision-finale i Rotterdam. Og mange – inkludert meg selv sitter igjen med en stor klump i magen.

Jeg har full forståelse for at man må sette helsa først. Nå må verden få bli kvitt pandemien som er der ute. Vi vet ikke hvor lenge viruset vil herje i verden, og det vil si at vi heller ikke kan ha en folkefest slik som vi har ønsket. Det er den brutale realiteten.

Jeg synes synd på alle artistene som har lagt så mye tid og energi i å representere landet sitt. Det har også blitt holdt nasjonale finaler og utvelgelser. Har alt dette blitt gjort for ingenting?

Det eneste spørsmålet som jeg setter først er hvorfor løsningen ble å avlyse hele konkurransen, fremfor å ha en finale over satelitt, der artistene synger låtene live fra sine egne land? Dette kunne ha løst problemet. Jeg har full forståelse for at det ikke er det samme, og at man ikke får det fremfor publikum, men annerledes ville konkurransen blitt uansett! Nei, man hadde ikke fått ha folkefesten som man vil ha, men man har fått vist sangene sine til rundt 200 millioner mennesker og latt finalen blitt noe av. En annen løsning kunne vært å utsatt konkurransen til høsten. Nei, det er ikke sikkert Corona-viruset har roet seg ned, men man har kjøpt tid til å kunne få prøve å gjennomføre konkurransen som ønskelig. Nå sitter både jeg og andre igjen med mange spørsmål.

Så hva skjer videre nå EBU?

Nå har vi fått en klarhet i at vi ikke får sett de 41 deltakerene i Rotterdam i 2020. Hva vil skje med artistene i 2021?

Minutter etter EBUs offentliggjøring gikk nederland sin kringkasting ut og sa at Jeangu Macrooy skal få representere Nederland i neste års Eurovision. RTVE – den spanske kringkastingen har også invitert Blas Cantó til å synge for Spania. Kroatia og Ukraina har også valgt å la sine artister fra i år delta neste år. Vil de andre kringkastingene følge denne trenden og la artistene få delta neste år?

Alternativene jeg ser for meg er at det ikke blir noen forandringer og at man lar artistene og sangene som skulle delta i Eurovision 2020 delta i neste års konkurranse. Eneste problem er at EBU har en regel om at låta til artistene ikke kan være sluppet før september året før – som betyr at alle låtene er diskvalifiserte til neste års finale. Kommer EBU til å håndheve denne regelen, eller må alle artistene da komme med en ny låt?

Den siste muligheten er at man starter alt «på scratch» og ha nye nasjonale finaler og utvelgelser for å finne sin representant til Eurovision 2021.

Hva ønsker du?

Så har vi også spørsmålet om hvor Eurovision i 2021 skal være. Vil dette bli i Rotterdam? Om ikke, hvem skal arrangere sangkonkurransen da?

En ting er sikkert, og det er at vi sitter igjen med mange spørsmål om hva som vil skje videre. Nå må vi la EBU få tid til å svare.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien