Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Knut Olav Halseth

Foto: Privat

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».

I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Knut Olav Halseth, som nettopp har blitt med i team escNorge!

Navn: Knut Olav Halseth
Alder: 57
Jobb: Arbeidssøker/AAP
Hobby/Fritid: Generell stor musikkinteresse som MGP er en del av, samt fotball. Mine to lidenskaper!

Knut Olav, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– «Apres Toi» – 1972, Vicky Leandros som vant for Luxembourg. Jeg var 9 år og forelska meg helt i bade sang og sanger. Hun var mørk og mystisk og sangen dramatisk mektig. Å se videoen av framførelsen fra -72 gir meg fortsatt gåsehud.

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Vanskelig spørsmål fordi det er så mange, men skal jeg velge så går jeg for Wig Wam og «In My Dreams». Det var bare så kult at vi turte å sende skikkelig rock til Eurovision!

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– 2016. Så finalen her en kveld og vinneren var faktisk en av riktig få låter som jeg ikke likte. Rett og slett en gyllen årgang! Men 2018 og 2006 var også rågode.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Den var verre! Likte veldig godt den sjangerbredden vi fikk med delfinaler og derfor var det så mye bra musikk de årene, det fikk litt igjen i år. Synes å huske at 2012 var et bra år, og skal jeg trekke fram noe fra «gamle dager» må det bli 1981 da mange av Norges største artister på den tida stilte opp.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Fristende å si Vicky Leandros igjen. Men tar AWS og «Viszlát Nyár» fra 2018. De sterke følelsene som lå i vokal, musikk og totalpakka gikk gjennom marg og bein på en som dessverre kjente seg så altfor godt igjen i de følelsene av sorg, tap og smerte.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Vil gjerne si seieren til Wig Wam, men jeg husker ikke hvordan jeg reagerte der og da. Så da får jeg trekke fram Tor Endresen og «Radio Luxembourg». Forelska meg i den fra første tone! Men at den ikke vant er et av mine mindre gode MGP-minner, så har jeg sagt det også. Men låten og framføringa var bare helt uvirkelig bra! En gledesbombe av dimensjoner!

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– En arena for å oppdage ny musikk og nye artister. Jeg skjønner meg ikke på de som lar den muligheten gå fra seg! Og nå de siste årene et sosialt fellesskap som betyr uendelig mye på det personlige plan. Når det gjelder MGP i Trondheim så ble det ei kjempehelg sammen med mine etter hvert mange gode fanvenner.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Gleden av å oppdage ny musikk og nye artister, få nye favoritter som jeg kan følge også etter ESC. Som Vanilla Ninja, AWS, The Common Linnets, Douwe Bob, Hatari m. fl. Og da jeg i fjor (2019) endelig begynte å følge uttakingene rundt om i Europa og Australia oppdaga jeg jo enda mer nydelig musikk og gode artister, samt musikk som virkelig berørte. Som Valerija Iljinaite som stilte opp i i fjor med sin historie som selvskader, «Scars Are Beautiful». Hun gikk ikke videre, men for en seier for henne å stå fram med sin historie på den scena! Kanskje det mest følelsesladde øyeblikket for meg i ESC-sesongen- 19. Og årets høydepunkt Achille Lauro med «Me Ne Frego» i San Remo, for en artist og for et talent! Da han framførte låten på finalekvelden i San Remo utkledd som dronning Elizabeth I stod jeg foran TV-en og rådigga!

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Da moren min satte 8-åringen sin foran TV-en den kvelden det var Eurovisionfinale i 1971. Det var akkurat da jeg var i brytningstida mellom barnemusikk og moderne musikk. Det gikk noen år før jeg skjønte at ESC ikke var det navet i europeisk popmusikk som jeg trodde det var……. Men da var jeg allerede solgt.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Det har jeg svart på i spørsmålet over.

Hva liker du med MGP/ESC?
– Musikken!!! Dernest spenninga som bygger seg opp fram mot delfinaler og finaler, spørsmålet om hvordan det vil gå med akkurat mine favoritter.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Lange pauseinnslag. Tullebidrag som Verka (unnskyld til dere som elsker Verka!), Scootch og Dustin the Turkey som jeg synes diskrediterer det som skal være en musikkfest.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Heve makslengden på låtene til 3:15 og komprimere pausene mer. Men jeg ser at det kræsjer med mitt ønske om at flest mulig av aktuelle land er med.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Jeg håper inderlig at MGP og ESC fortsetter som de musikkfestene de er og at jeg slipper å oppleve at det blir lagt ned. Jeg vil ha tilbake Andorra, Luxembourg, Monaco, Slovakia, Bosnia, Ungarn og Tyrkia! Og Liechtenstein, Kosovo, Færøyene og Kazakhstan hadde også vært kult å få med. Vet at det er en grense på 46 land, men vil gjerne oppleve å se den fylt opp! Som Arne Scheie sa det da han ble spurt om det var for mye fotball på TV: «Er det for mange bøker på biblioteket?!»

Vi takker Knut Olav Halseth for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge, og ønsker han samtidig velkommen i teamet vårt ?

Vil du gjenhøre favorittene til Knut Olav? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien?

Ta kontakt på [email protected]. Du må forvente en stund til din «tur», da det er mange som skal ut fremover.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien