Kringkastingsrådet har i dag diskutert avstemningen i MGP-finalen 2020 fra Trondheim.
NRK fikk inn 948 klager på avstemningen i årets MGP-finale, og saken var tema under Kringkastingsrådets møte i dag tidlig. Eirik Sandberg Ingstad og Inge Thorud fra NRK fikk først forklare hvorfor NRK valgte bort telefon og SMS, og begrunnet dette med at internettavstemningen er gratis og at det ikke hadde vært problemer med denne løsningen tidligere.
Emojiene ødela
De tekniske problemene kom av emoji-reaksjonene, en ny løsning NRK introduserte under MGP. NRK hadde først problemer internt, men kort tid etterpå for også publikum problemer. Det ender med at NRK skrur av muligheten for å sende emoji-reaksjoner. Programlederne forsøker å dra ut tiden, men NRK får ikke systemet til å stabilisere seg.
Det ender med at NRK tar i bruk reservejuryen, som i ettertid viser seg å være en gruppe på 30 personer. I de to neste rundene med avstemning er systemet oppe og gå igjen, men noen opplever å ikke få stemt. Ifølge NRK er dette fordelt utover alle innloggede brukere, og geografi, teknologi og lignende skal ikke ha hatt noen betydning. NRK kan opplyse om at 97 prosent av alle som forsøkte å stemme fikk stemt.
– Riktig vinner
Det kom inn omtrent 700 000 stemmer i de to siste rundene, fordelt på omtrent 152 000 NRK-brukere. 395 012 av disse stemmene kom inn i den siste og avgjørende gullduellen. Det skal også ha kommet inn flere stemmer i 2020 enn i 2019, og som NRK sier: «Vi er trygge på at vi stod igjen med riktig vinner».
NRK vil poengtere at reservejuryen var «en kriseløsning», og at «en kriseløsning aldri vil være like god som en primærløsning». De 30 personene var valgt ut ut i fra alder, kjønn, geografisk spredning og uavhengighet til deltakende artister, låtskrivere eller plateselskap. Halvparten var kvinner og halvparten menn, aldersspredningen var 13 til 53 år og det var mellom 5 og 7 jurymedlemmer fra hver av de fem landsdelene som tilsvarte inndelingen i delfinalene.
Alle var informert
Reservejuryen var også klar før semifinalene i tilfelle teknikken skulle svikte, og NRK opplevde at juryens stemmer stemte overens med de stemmene som kom inn fra NRK-brukerne. Alle deltakerne i MGP 2020 var informert om løsningen. Det var studioversjonene som ble vurdert av reservejuryen, og dette ble gjort fordi NRK var redd man ikke skulle få samlet inn stemmer fra alle jurymedlemmene i tide om man skulle bruke generalprøven eller direktesendingen som utgangspunkt.
Dette sier rådet
Når rådet får snakke kommer det frem at man kunne logge inn med flere ulike e-postadresser og stemme flere enn tre ganger. De kritiserer også at mange eldre blir ekskludert fra å stemme. Rådet trekker også frem at en telefonavstemning kan krasje.
Trude Drevland har følgende kommentar: «Jeg blir litt lei meg, både fordi vi ikke fikk være på avstemming, men også fordi det må være troverdighet til programmer som er sett av så mange, både når det gjelder tekniske løsninger, og hva vi velger av løsninger når teknikken svikter. 30 personer … Tja. Og hvordan vi håndterer kritikken i ettertid. Ellers har jeg stor respekt for forklaringen som er gitt».
NRK svarer
Kringkasteren sier de vurderer å øke antall personer i en fremtidig reservejury, hvordan den velges ut og at det er en TV-sending som skal vurderes, og ikke en studioversjon. NRK bekrefter også at man kunne logge inn med flere e-poster, men at det finnes «mekanismer som hindrer misbruk som påvirker resultatet». Det er ikke enkeltpersoner som har drevet misbruk eller juks som har gjort at avstemningen ikke fungerte.
NRK sier at de er langt i fra fornøyd med at teknikken sviktet, og har forståelse for at publikum er skuffet. Kringkasteren forsikrer også om at NRK skal være bedre rustet når den første semifinalen i MGP 2021 går av stabelen i januar.
Sendingen kan sees her fra 39:12.