Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Jonathan Gaathaug

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».

I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Jonathan Gaathaug, som er et nytt tilskudd til team escNorge!

Navn: Jonathan Gaathaug
Alder: 22
Jobb: Studerer Journalistikk, ved Høgskulen i Volda
Hobby/Fritid: For det meste går fritiden til å være med venner, men nå har jeg vært så heldig som har fått bli skribent for escNorge!

Jonathan, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Det er utrolig vanskelig å velge. Men det må kanskje bli «Quédate Conmigo» av Pastora Soler, som deltok for Spania i Baku 2012 eller «Qele Qele» av Sirusho, som deltok for Armenia i 2008. To helt fantastiske låter!

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Det er også vanskelig å velge, men «Yes Man» av Bjørn Johan Muri, fra 2010 stikker seg kanskje litt ekstra ut.

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– Mitt favoritt år i Eurovision er nok så sent som i fjor, 2019. Da var det med så mange bra låter og konkurransen var så åpen. Det var flere sanger som hadde vært verdige vinnere! Men det var jo utrolig gøy i 2009, da Alexander Rybak og Norge slo poengrekorden og vant i Moskva. Da satt jeg sammen med mamma og søstra mi i stua med norske flagg og var nærmest i sjokk over alle 12’erne Norge fikk.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Er det lov å si 2020? Jeg digget omtrent samtlige av finalebidragene, noe som aldri har skjedd før.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Mitt beste Eurovision-minne må kanskje bli da Maria Haukaas Mittet tok den siste billetten til finalen i Beograd i 2008 med «Hold On Be Strong». Alt håp var ute, men så ble Norge lest opp som aller siste land, det var gøy!

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Det er uten tvil da jeg så MGP finale live fra Oslo Spektrum for første gang, i 2010. Samme året som Norge skulle arrangere Eurovision Song Contest.

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– ALT! Det er så utrolig gøy og har vært en del av meg så lenge jeg kan huske. Hele Grand Prix og Eurovsion sirkuset er et sted jeg bare kan drømme meg bort i og høydepunktet hvert eneste år. Det er min aller største interesse og et av de få tinga jeg føler jeg kan virkelig mye om.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Fordi MGP og ESC har alt. Bra musikk, dårlig musikk, show, pyro, glitter og glamour på godt og vondt. Det er intenst og utrolig spennende. Også har jeg alltid vært opptatt av flagg og byer. Så litt ekstra gøy er det når poengene blir lest opp og man reiser rundt i Europa for å kåre en vinner.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– I det øyeblikket Guri Schanke rev av seg kjolen under MGP i 2007 var jeg solgt. Da var jeg offisielt en blodfan og har aldri sett meg tilbake siden.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Det var vel egentlig ren tilfeldighet. Jeg husker jeg så en delfinale i MGP 2007, og spurte farmor om vi kunne se finalen, siden jeg var der kvelden den skulle gå. Det har aldri vært noen spesielle Eurovision tradisjoner hjemme. Men husker så klart at det har gått på TV.

Hva liker du med MGP/ESC?
– Det jeg liker best med Eurovision er at man greier å samle Europa hvert eneste år til noe felles. Til noe som i utgangspunktet ikke er preget av alvor eller politikk, men som kun handler om musikk og show. Noe politikk merker man jo så klart at det er, men det er en del av moroa og kunne si hvem som får 12’ern av Kypros likt som personen som deler ut poeng.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Det gjelder kanskje ikke selve MGP/ESC, men kommentarfeltene og alt hatet som folk gulper opp i sammenheng med det er kanskje noe av det jeg ikke liker. Det er helt greit at man ikke liker MGP og ESC, men ha respekt for at veldig mange gjør det. Samme gjelder fans, det er lov å ikke være enig med hvem som vinner, men nå er det en gang sånn at flertallet bestemmer.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Jeg har fortsatt et stort håp om at NRK skal se mer til Sverige på hvordan de gjør det. Bygg opp ryktet til konkurransen og bruk litt mer tid på å få med gode låter. I den nasjonale finalen skulle jeg også ønske at vi droppet gullfinaler og gulldueller og alt det der og kjørte en avstemming som Sverige gjør, hvor alle låtene får være med hele veien til mål. Foruten om det så synes jeg fortsatt juryen har litt vel mye makt i Eurovision. Vi så jo i fjor hvor mye det har å si. Norge og Keiino vant hos folket med 291 poeng, mens juryen ikke gav oss mer enn 40 poeng og 18. plass. I tillegg ser man jo at juryen er mer politisk styrt en telefonstemmene i en del land.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Jeg tror det vil være ganske likt som idag. Noen land har kanskje hoppet av og noen nye har hoppet på. Jeg tror også at flere land utenfor Europa vil få sjansen til å delta. Det hadde jo vært gøy å se hva land som USA og Kina hadde sendt om de fikk delta, selvom jeg ser på det som lite sannsynlig at kommer til å skje med det første.

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Favoritten i MGP er uten årets vinner, Ulrikke Brandstorp med «Attention», jeg tror virkelig Norge gikk glipp av en god mulighet for seier i år. I Eurovision så må det nok bli Loreen og «Euphoria» fra 2012, den låta er legendarisk!

Vi takker Jonathan Gaathaug for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Jonathan? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien? Da kan du sende inn dine svar til: [email protected]

Husk bilde av deg selv, og si gjerne litt om deg selv også!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien