Favoritter fra Danmark

Etter 11 år i escNorge er min tid snart over. I min siste artikkelserie som jeg kaller «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Så til et land som har deltatt lenge. Debuten til Danmark kom allerede i 1957, men totalt sett har de deltatt færre ganger enn Norge. De hadde nemlig en lang pause og deltok fra 1967 til og med 1977. Med tre seiere, en andreplass og tre tredjeplasser plasserer vel Danmark seg ganske greit på listen over suksessfulle ESC-nasjoner.

Første låta jeg vil trekke frem er såklart debuten i 1957. Den flotte tidløse kjærlighetsballaden sunget av Birthe Wilke og Gustav Winckler gikk inn i historiebøkene med et av de mest minneverdie øyeblikkene i ESC sin historie da de kysset på slutten av låta mye,mye lenger enn man skulle tro var akseptabelt på TV i 1957!

En annen «gammel» låt som må med er den flotte Dansevise som vant hele showet i 1963. Dette er en av mine store favoritter gjennom tidene uansett land. En virkelig flott melodi med fin stemning og variasjon gjennom låten – spesielt til å være en låt fra 1963. Synes denne holder seg godt den dag i dag.

En av Danmarks store ESC-artister entret ESC-scenen for første gang i 1979 under finalen i Jerusalem der Tommy Seebach sang Disco Tango til det som ble hans beste plassering, en 6. plass, på sine tre forsøk. En herlig låt med godt driv, fengende melodi, kastanjetter og fascinerende stor høydeforskjell mellom koristene.

80-tallet var Danmarks storhetstid i Eurovision, med et hav av gode resultater, og de ble bedre og bedre utover tiåret. Favorittene mine er fra slutten av tiåret. Hot Eyes deltok tre ganger, men bidraget fra 1988 står frem som det beste av dem i mine ører. Og selv om jeg sjeldent kommenterer mote i disse sammenhenger må jeg si meg fascinert av både hårsveis, klesvalg og ørepynten til Kirsten her…

https://www.youtube.com/watch?v=M9td5SAi4uU

1989 er året da Danmark burde tatt seieren hjem. I en relativt begredelig finale i Sveits var det den utrolig fengende Vi Maler Byen Rød som burde vunnet og dermed tatt finalen til Danmark og ikke Jugoslavia. Dette er en ordentlig fargeklatt som de synger selv i låten og dette er også den eneste gangen det har vært bytte av dirigent underveis i låten, følg med rundt 1:45.

Året etter fulgte de opp med et like fengende nummer som også fortjener sin plass blant en av mine favoritter fra Danmark.

Tommy Seebach var tilbake i 1992 med en melodiøs, rett og slett utrolig koselig nattasang til sin datter Marie. Teksten er enkel men flott og denne synes jeg er veldig undervurdert. 22. plass og Danmarks dårligste resultat noensinne til da var ikke fortjent.

Det er ikke ofte Danmark går utenfor boksen, og hvertfall ikke slik at de lykkes, men den slentrende, mystiske Fra Mols til Skagen er et hederlig unntak. Låten er skrevet av Lise Cabble som skulle senere skrive Danmarks vinnerlåt i 2013.

Noen ganger i Eurovision er det nok å bare være det man kan kalle for «folkelig». De to danske brødrene Olsen var ikke favoritter før ESC, men sjarmerte alle og det var godt å se at artister i alle aldre har i ESC. Noe av sjarmen ved ESC er at man aldri vet hva som kan vinne. Fly On The Wings of Love er veldig lett å synge med på som sikkert var en av grunnene til at de vant. Samtidig er den fremført meget bra.

Etter seieren i 2000 har danskene kjørt veldig safe og ofte liker jeg låtene deres, men det er veldig sjeldent de er blant mine favoritter. Et hederlig unntak er læreren Jakob fra 2005 som sang Talking To You. Et av Danmarks desidert beste bidrag på 2000-tallet.

Til slutt en skikkelig guilty pleasure. Finnes nesten ikke en mer fengende sang en denne fra 2010. Her er det bare å synge med.

Neste land er Estland.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien