Favoritter fra Estland

Etter 11 år i escNorge er min tid snart over. I min siste artikkelserie som jeg kaller «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Sangnasjonen Estland og et av mine favorittland i Eurovision er neste land ut. For min del har Estland gitt oss mye bra! Helt utrolig at et av deres dårligste bidrag står igjen som deres vinner – men hyggelig for dem uansett!

Debuten i 1994 gikk skikkelig dårlig og de innkasserte bare 2 fattige poeng. Det ble derimot andre boller når de kom tilbake i 1996 med Kaelakee hääl. Kontrasten mellom stemmene til artistene og den flotte melodien sunget på et vakkert språk gjorde dette til et flott comeback for Estland.

Flere fine bidrag serverte de på 90-tallet, men den neste skikkelige favoritten kommer fra 2000. Estland var store favoritter foran finalen i Stockholm med den tidsriktige country-pop låten Once in a Lifetime. En flott 4. plass ble det!

Estlands storhetstid 1996-2002 (med plasseringer 1,3,4,5,6,8,12) endte med Runaway og en 3. plass i 2002. Spør du meg burde de vunnet i 2002 istedetfor i 2001! En flott poplåt av samme låtskriverne som i 2000.

Nok en gang slo låtskriverne fra 2000 og 2002 ann for meg. I 2006 var en av mine storfavoritter den utrolig fengende nesten slager-aktige Through My Window. En skikkelig popdenge med modulasjon og det hele!

I 2009 sendte Estland en av mine favorittlåter i ESC gjennom tidene, den magiske, mystiske og vakre Rändajad. For en fantastisk flott låt dette er! Akkurat slik jeg ønsker meg å se og høre i Eurovision.

Nok et flott estisk bidrag og en personlig favoritt kom i 2012. Den flotte balladen Kuula sunget av Ott Lepland som virkelig sang med hele hjertet!

Siste låta jeg vil trekke frem er bidraget fra 2015. Et annerledes bidrag fra Estland. Låta er ganske rolig og slentrende men melodien i låta og dynamikken mellom Stig og Elina fungerte veldig godt og passet til teksten. Jeg skjønner godt hvorfor det ble en flott 6.plass til denne også.

Neste land er Finland!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien