Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Mandy Pettersen

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».


I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Mandy Pettersen, som også er en del av team escNorge!

Navn: Mandy Pettersen
Alder: 33 år
Jobb: Baseleder i SFO
Hobby/Fritid: MGP/ESC, reise, foto, dyrking i kjøkkenhagen, matlaging/baking

Mandy, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Jeg har mange favoritter, mer enn én for hvert år! Men i 2017 var det en låt som gikk rett hjem hos meg, og jeg var helt sikker på at den skulle vinne hele ballet, og det var Francesco Gabbani med Occidentali’s Karma. For en fengende og morsom låt, fargerik fremføring og en dans alle kunne bli med på. Den hadde alt, slik jeg ser det!

Hva synes du om denne låten?

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Også her er listen lang, men jeg har lyst til å trekke frem Tor Endresens andreplass fra 1994, nemlig Aladdin. For en vakker ballade dette er, og så er den på norsk! Denne stod mye på repeat i de tidlige tenårene, spesielt da jeg opplevde min første kjærlighetssorg, og slike låter blir på en måte med deg resten av livet.

Husker du denne?

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– For meg var ESC i en gullalder fra 2006-2009, og favoritten blant disse er nok 2006. Invincible, Everything, Show Me Your Love, Tornero, Je T’adore og Alvedansen er låter som fremdeles spilles mye her hjemme. Må bare gi en shout out til Silvia Night! Latterkrampa tar meg fullstendig når jeg tenker tilbake på hennes ‘trolling’ fra dette året!!

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Tror det må være 2010. MGP-interessen var på topp her i landet og det var så mange fine bidrag og artister som ville representere Norge på hjemmebane. Ingrid Bjørnovs Grand Prix-fabel fra dette året er tidenes pauseinnslag for meg. Det var et helt fantastisk år!

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Det er fra 2014 da jeg reiste til Eurovision for å oppleve det hele live for første gang, sammen med en irsk venn som jeg hadde blitt kjent med via kommentarfeltet på YouTube, av alle steder! Det mest magiske var når vi stod i B&W-Hallerne i København og hørte bruset fra publikum under Conchita sin fremføring av Rise Like a Phoenix. Gåsehud på høyt nivå! Kommer aldri til å glemme det øyeblikket.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Mitt absolutt beste MGP-minne er fra i år. Både de fem helgene ute i H3-arena og Grand Prix-helgen i Trondheim. For en fantastisk fest det hele var, og når Attention vant finalen var jeg helt i ekstase! MGP 2020 har virkelig gitt mange gode minner for livet!

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– For meg er det blitt som en døråpner for nye land, nye språk, ny musikk og mange nye vennskap. Jeg liker at vinneren av året bestemmer hvor neste års ferie skal gå. Det er noe spennende ved å reise på den måten!
Å reise til Eurovision blir som å samle familien til en høytid, det er årets høydepunkt, og store deler av året går med til planlegging og forberedelser inn mot dette høydepunktet. Eurovision er blitt et lyspunkt, det gir meg noe å se frem til hvert eneste år.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Jeg skal være ærlig å innrømme at jeg liker konkurransen ved det. Man har selvfølgelig lyst til at Norge skal gjøre det bra, og helst vinne! Men det er så mye mer enn en konkurranse også. Eurovision er kultur på sitt beste. Det er kunst, musikk, språk, reiser og masse opplevelser. Ikke minst er det samhold og gir en følelse av fellesskap.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Det startet i 1994, da var jeg bare 7 år gammel. Husker jeg satt oppe sammen med bestemor og så på Eurovision-finalen. Vi hadde tatt frem stemmeskjemaet i Se & Hør, men jeg syns egentlig det var ganske så kjedelig når jeg ikke skjønte hva folk sang. Plutselig stod det to kjente fjes på scenen. Da Bettan og Jan Werner fremførte Duett fikk jeg stjerner i øynene. Syns rett og slett det var et stort øyeblikk, og jeg sang med! Jeg kunne nemlig sangen etter å ha sett på MGP-finalen. På grunn av den opplevelsen satt jeg klistret til skjermen igjen året etter, og da var det jo ekstra stas fordi vi vant! Siden den gang har jeg fulgt trofast med, hvert eneste år.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Det var en tradisjon at vi så på ESC hvert eneste år fra barndommen av, men det var først i 2004, når Ruslana vant, at jeg ble skikkelig hektet. Da begynte folk rundt meg å høre på ESC-musikk også, det syns jeg var veldig stas. Etniske låter var jo ganske «in» på den tiden.

Hva liker du med MGP/ESC?
– For meg er Eurovision en verden der alle samles rundt noe felles, nemlig musikken. Alt annet spiller ikke så stor rolle da. Man kan være akkurat den man er og se ut som man vil, grenser og religion blir glemt for en stund, folk får være glad i de man er glad i, og alle er allikevel inkludert og akseptert. Det syns jeg er skikkelig fint <3

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Jeg liker ikke når folk tar Eurovision og MGP så på alvor at man glemmer å ha det gøy med konkurransen. Det er tross alt en fest!

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Jeg syns det er for mange utenlandske låtskrivere som sender inn låter til andre land. Skulle ønske det kom en regel som sa at alle måtte delta med låtskrivere fra sin egen nasjon.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Da tenker jeg spesielt på MGP. Jeg håper vi fortsetter med delfinalene og en stor finale. 2020 bør sette standarden på hvordan MGP bør se ut i årene som kommer, for dette har vært en fantastisk årgang!

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Den ESC-vinneren som fikk meg fullstendig Eurovision-frelst vil nok alltid trone øverst, og det er Ruslana med Wild Dances fra 2004. Det var så deilig forfriskende å se hvor rått den ble fremført! Den skilte seg ut fra alt annet jeg hadde sett til da, og den vekket interessen min for ESC i så stor grad at jeg begynte å engasjere meg for konkurransen utenfor sendetiden på TV.

Når det kommer til MGP-vinner så må jeg si Hold On Be Strong. Jeg er så stor fan av Maria Haukaas Mittet og den fantastiske formidlingsevnen hennes! Hun var en fabelaktig representant i 2008, og jeg håper å se henne tilbake i MGP igjen snart.

Vi takker Mandy Pettersen for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Mandy? Ikke noe problem! Her er et par av dem:

Vil du være med i denne serien? Da kan du sende inn dine svar til: [email protected]

Husk bilde av deg selv, og si gjerne litt om deg selv også!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien