Macrooy markerer årsdagen for slutten på slaveriet i hjemlandet

Jeangu Macrooy skulle ha representert Nederland på hjemmebane i Eurovision i år og ble rimelig kjapt etter avlysningen bekreftet som arrangørens artist også neste år.

Macrooy kommer fra Surinam, helt nord i Sør-Amerika, en tidligere nederlandsk koloni som fikk sin selvstendighet i 1975. Han flyttet til Nederland som 21-åring i 2014, og han er forståelig nok meget opptatt av sine røtter.

1. juli er en viktig dag i Surinam, det er årsdagen for da slaveriet der og i de andre nederlandske koloniene ble opphevet i 1863. Macrooy har derfor vært i hjemlandet i forbindelse med årets markering og slapp i går denne videoen av sin tidligere utgitte låt Gold i anledning dagen.

Gold henspeiler på at slavene i Surinam ble brukt til utvinning av gull, i tillegg til kaffe og sukker. Men også på at slavenes etterkommere, som Macrooy nå har muligheten til å skrive sin framtid i gull. På slutten av videoen får vi også historiske fakta som forteller at en ti års overgangstid gjorde at slavene ikke var fri før 1. juli 1873, og at mens slavehandlerne ble økonomisk kompensert for sitt inntektstap fikk slavene selv ingen kompensasjon utbetalt.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien