Dette ble feil i Eurovision-filmen

Netflix-komedien Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga har vært ute siden 26. juni, og vi har oppdaget en rekke ting som skiller filmen fra virkeligheten. For hvem ga egentlig Sverige lov til å ha sju personer på scenen?

SPOILER! Teksten inneholder opplysninger som avslører filmens handling.

Filmen starter med at Lars og Sigrit, som bor på Island, ser ABBA opptre i Eurovision 6. april 1974. Dette er den faktiske datoen for finalen dette året, men Island fikk ikke satellittforbindelse med kontinentet før på 80-tallet. Derfor var det umulig for Lars og Sigrit å se finalen live i 1974. Og siden resten av handlingen utspiller seg i 2020 har de to barna holdt seg usedvanlig unge med tanke på at 2020 er nesten 50 år frem i tid.

Og det er mer. Før ABBA starter å synge er det i originalsendingen fra 1974 et postkort, mens det i filmen bare blir vist Eurovision-logoen.

Sverige bryter reglene
Pianoet til Lars er koplet til under fremføringen i Eurovision, så han kan spille live, noe Eurovision-reglene ikke tillater. I tillegg er låten hans «Doble Trouble» 3 minutter og 22 sekunder lang. Det er 22 sekunder for mye. Under Sveriges fremføring er det sju personer på scenen, mens det i virkeligheten ikke er lov med flere enn seks. Og Storbritannia hadde ikke valgt østeuropeiske programledere.

I green room henger det flagg, og ser man godt etter vil man oppdage flagget til De nederlandske Antillene, et selvstyrt land i Kongeriket Nederlandene, som ble oppløst i 2010. Også Andorras flagg henger der, selv om landet sist deltok i 2009. EBU tillater kun flagg fra FNs medlemsland, europaflagget, det samiske flagget og regnbueflagget, så det er innenfor, selv om det ville vært mer naturlig i salen enn i green room ettersom ingen av artistene representerer Andorra.

Ny vertsby
Eurovision 2020 skulle funnet sted i Ahoy Arena i Rotterdam, men i filmen er handlingen lagt til Edinburgh. «EBU» har ikke bare byttet vertsby, men også flyttet arenaen SSE Hydro nesten 80 km fra Glasgow til Edinburgh. Når Icelandair-flyet med Fire Saga lander i vertsbyen er det også på flyplassen i Glasgow. Icelandair har nemlig ingen ruter til Edinburgh, og terminalen de står utenfor er ankomsthallen på Glasgow internasjonale lufthavn. På utsiden av arenaen henger Eurovision-logoen som ble brukt mellom 2004 og 2014.

Russiske Alexander Lemtovs palass ser ut til å ha en fantastisk utsikt over Edinburgh i filmen, men Knebworth House, som det egentlig heter, ligger nesten 600 km eller en flytur på 1,5 time sør for vertsbyen.

https://www.instagram.com/p/CCaw4mSJEab/

Helt ny avstemningsmetode
Det skulle vært to semifinaler i 2020, og ikke én som i filmen. I tillegg blir poengene 12, 10 og 8 delt ut i semifinalen, men i virkeligheten blir de ti beste avslørt i tilfeldig rekkefølge uten poengutdeling. Frankrike, Nederland, Italia, Tyskland, Storbritannia og Spania deltok i semifinalen, men alle skulle vært direktekvalifisert til finalen i 2020. Når Latvia blir tildelt åtte poeng fra Portugal forsvinner Frankrike fra poengtavlen, og blir erstattet med Latvia som nå står dobbelt, med både åtte og null poeng.

Flere Eurovision-sider har rapportert om at Nederland står dobbelt, og at Island står oppført med null poeng hver gang landet får poeng fra et nytt land. Dette stemmer, men det gjelder altså alle landene og ikke kun disse to. Ikke helt i stil med slik poengutdelingen fungerer i virkeligheten.

Fritt frem
I filmen ser vi flere av artistene bevege seg fritt i arenaen og på områder som vanligvis er strengt bevoktet. I den virkelige konkurransen ser ikke artistene på hverandres prøver. Det er heller ingen av artistene som bruker akkrediteringene sine, som vanligvis ville hengt som et kort rundt halsen. Og ingen som stopper Lars, verken i den islandske finalen eller i Eurovision, når han løper rundt i gangene. Utenfor Eurovision-arenaen ville det også vært vakthold, og han hadde trolig aldri sluppet unna med hærverket.

Endring av sceneshow
Fire Saga får, uten at noen griper inn, endre sceneshowet sitt under hver eneste prøve. Heller ikke i livesendingene er showet likt som tidligere. Både kostymer, låt og effekter blir byttet ut og endret på. I 2013 måtte Makedonia betale en straffeavgift kun for å endre låtteksten fra makedonsk til engelsk i Eurovision-uken. Det er heller ikke vanlig å bruke pyro under de første prøvene, ettersom dette er noe som koster skjorta og dermed kun er forbeholdt livesendinger og juryshow.

Under prøvene opptrådte Russland før Island, noe som betyr at Russland skal delta i semifinalen, men russiske Alexander forteller senere at han ikke deltar. Likevel er Russland oppført på poengtavlen i nettopp semifinalen.

Fremføre på nytt
Når det oppstår en spesiell hendelse på scenen under livefremføringen får artistene muligheten til å opptre på nytt. Dette skjedde ikke da Sigrit satte skjerfet fast i hamsterhjulet slik at hjulet løsnet og hun ble dratt med ned fra scenen. I 2010 takket Spania ja til å fremføre på nytt etter at Jimmy Jump kom seg opp på scenen, mens Storbritannia takket nei da noe lignende skjedde i 2018.

I finalen byttet de til og med låt, og fikk fremføre den fullt ut. «EBU» fulgte reglene og diskvalifiserte dem, men i Eurovision hadde de nok aldri fått fremført en annen låt uten å bli tatt av scenen. Fire Saga ble også værende på scenen i omtrent åtte minutter; dobbelt så lenge som det som er satt av til hver artist.

Hvor er fansen?
I Eurovision er det fans overalt. I filmen er det kun noen få personer på Island som ser ut til å ha fått med seg at det er Eurovision, og publikum i salen så klart. Og hvor er pressen? Graham Norton er med som kommentator, men har ikke fått med seg hva som skjedde i den islandske finalen. Både fans, presse og kommentatorer hadde visst dette, og det hadde blitt mye mer oppstyr rundt det islandske bidraget. Det er heller ingen delegasjon til stede. Fire Saga hadde neppe reist til Eurovision helt alene.

Finner du flere feil? Tips oss på Facebook eller [email protected].

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien