En hyllest av Eurovisionsesongen 2020 – Del 3

Nå nærmer vi oss toppen av min liste over de 40 låtene som berørte meg mest denne Eurovision-sesongen, som fikk en så underlig slutt. Men først er det låtene fra 20 – 11.

20. Katrina Dimanta – Heart Beats – Latvia

Jeg ble sjarmert loddrett i senk av Latvias bidrag i 2014, den upretensiøse Cake to Bake. Fiolinisten da, Katrina Dimanta var i år tilbake i den latviske uttakingen Supernova, og det var hun som ga vinner Samanta Tina hardest kamp om pokalen. En frisk låt med en liten eim av gladjazz, en skikkelig humørpille! Katrina viser også at hun med sin sterke stemme har mye å fare med vokalmessig.

19. Rita Pavone – Niente (Resilienza 74) – Italia

Tilbake til Italia der Rita Pavone viste med sin første San Remodeltakelse på 48 år at 74 er ingen alder. Hun rocka fletta av de fleste andre deltakerne med denne låten her, og jeg tenkte tanken at hennes barnebarn har gode kort på hånda når skryting av besteforeldre er tema……. En av kveldene under San Remo var hun blant de siste i startrekkefølgen og kom ikke på scena før kl. 01:50. Og da gjorde hun likegodt sin beste framføring av denne låten her. Pur magi av rockebestemor Pavone! Dessverre legger Rai San Remoopptakene bak betalingsmur etter en tid ute på YouTube, så her kommer videoen istedet. Ikke verst den heller!

18. Erika Vikman – Cicciolina – Finland

En sjukt fengende låt om den italienskungarske pornoskuespilleren og senere politikeren Cicciolina (Ilona Staller) som hadde sin storhetstid på 80-tallet før hun ga seg politikken i vold. Som en kuriositet kan jeg nevne at hun under et Norgesopphold klarte å lage oppstandelse med å komme seg inn på Stortinget og blotte brystene på talerstolen en gang sent på 80-tallet. Når det gjelder denne låten så kler Erika Vikman seg så nær originalen som mulig. Teksten har jeg ikke prøvd å oversette, men uansett elsker jeg låten og jeg ble rimelig skuffet over at den bare ble nr. 2 i Finland. Og det hører med til historien at Cicciolina, som også har et par plateutgivelser bak seg uttalte at hun kunne tenkt seg å opptre sammen med Erika Vikman under Eurovision hvis det hadde blitt aktuelt!

17. Irene Grandi – Finalmente io – Italia

Igjen en kvinnelig italiensk rocker. Også denne her med Irene Grandi er bare så herlig fengende. Tittelen betyr Endelig Meg, noe som borger for en positiv tekst og det er da også en låt som gir meg så mye positiv energi og den surrer ofte rundt i hodet mitt, bare helt herlig! Jeg blir rett og slett glad av å se og høre denne videoen! I det hele tatt var det så mye bra i San Remo i år at det ikke er rart at jeg har med meg videre mange låter derfra.

16. Pinguini Tattici Nucleari – Ringo Starr – Italia

Ringo Starr fylte 80 7. juli og kanskje var det det de tenkte på disse kjernetaktiske pingvinene (det er det bandnavnet blir i en norsk oversettelse!) da de lagde denne hyllesten til Beatles-trommisen. De kompletterte Diadato og Francesco Gabbani i Gullfinalen i San Remo og det var høyst fortjent. For ikke bare er det en herlig låt, de hadde også noen humørfylte framføringer under festivalen og dette forholdsvis unge bandet traff helt tydelig en nerve hos mange av oss. Videoen er også en innertier etter min mening.

15. DIMMA – Almyrkvi – Island

Det er mange 2-ere i de nasjonale utvelgelsene som jeg har med. Så også fra Island der det var heavy metalbandet DIMMA som gjorde Dadi og hans gjeng selskap i Gullfinalen i Songvakeppnin. Egentlig en rimelig standard heavylåt, men siden det er en av mine favorittsjangre må de bare med. Og at de fikk plass til en aldri så liten gitarsolo i sine tilmålte 3 minutter er sjølsagt et stort pluss. Ja til mer heavy metal i Eurovision og takk til DIMMA for at dere stilte med denne!

14. Cloudless – Drown Me Down – Ukraina

Rock i en litt annen innpakning fra dette ukrainske bandet. Spennende indierock med en tøff beat og der særlig refrenget virkelig tar meg. Synd de ikke kom seg til finalen i Ukraina, men uansett er dette etter min mening en av de mest spennende rockelåtene i Eurovision-universet siden tyrkiske maNga noterte seg for en kruttsterk pallplass på Fornebu i 2010.

13. Monika Marija – If You Leave – Litauen

Jeg har nevnt det før, Litauen hadde mye bra i sin uttaking i år. Monika Marija ble en tidlig favoritt med denne lekre poplåten, rett nok før The Roop entret manesjen. Men uansett så falt jeg for denne her. Og jeg synes at Monika Marija treffer godt med sin framføring. Såpass at jeg håper at hun blir Litauens representant i nær framtid, for dette her er pop slik jeg liker det og med en ung artist som har et stort potensial.

12. Blasted Mechanism – Rebellion

Så til en låt som ble mye omtalt etter at låtene til uttakingen i Portugal ble sluppet. Den eneste på engelsk og mange, meg inkludert mente at dette var en såpass spennende låt at den burde være en sikker vinner. Forbløffelsen ble derfor stor, ihvertfall hos meg, da Blasted Mechanism ikke kom seg videre fra semifinalen. I ettertid leste jeg at mange skyldte på en dårlig opptreden. Jeg tenkte ikke så mye på det der og da, men ved å se den om igjen skjønner jeg poenget. Veldig uheldig, for dette er en annerledes og helt spesiell låt. Vanligvis ikke min stil, men det er noe her som bare tiltaler meg noe enormt. Tar her med audiovideoen da den som dere skjønner gir låten mer rettferdighet enn sceneframføringen.

11. SamSara – For You – Danmark

Så til min største favoritt fra Danmark, og jeg klør meg fortsatt i hodet over at SamSara ikke fikk en finaleplass med denne smektende og smått eksotiske låten. Fem låter gikk rett til finalen, og så ble det arrangert tre regionale semifinaler med tre låter i hver der folket bestemte. SamSara var slik jeg husker det den 2-eren med flest prosentvise stemmer, men likevel var det to andre låter som fikk wild card til finalen. Over min fatteevne, for denne låten er bare så utrolig fin. En sterk tekst som kombinert med den nydelige musikken gir meg ren gåsehud og klump i halsen på samme tid.

Sånn, da gjenstår bare min topp 10 fra årets sesong. Om en uke avslører jeg de låtene, så heng med!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien