BLOGG: Hva med… Jørn Lande til MGP?

(Også i år skal jeg etter beste evne forsøke å spekulere litt, grave litt og fortelle hvem jeg tror skal være med å glede oss med nyskrevet, fengende, gripende eller irriterende musikk i neste års MGP.  Alle disse artiklene vil gå under overskriften: Hva med……? Som i fjor.  Jeg vil si litt om hvorfor jeg tror de er med, så vil jeg i slutten av hver artikkel antyde prosentvis hvor sannsynlig jeg mener denne artisten er. Okey. Vi kjører i gang.)

Dette blogginnlegget publiseres også på «Tangens Grand Prix Boble – blogg»

JØRN LANDE (52)  Heavyrock-vokalist i Norge og utlandet.


Da Mandy Pettersen i escNorge og jeg hadde et intervju med MGP-sjef Stig Karlsen lovet han at det i år kom til å bli det han kaller «klasse-rock» i konkurransen. Kvalitetsrock i heavy genren. Stig var tydelig stolt over det vi har i vente. Intervjuet kan du se her: 

Da var det bare å begynne å kikke på hva som rører seg i den delen av norsk musikkbransje som kalles metall i ulike retninger. Bandet «Keep of Kalessin» var med i 2010 og jeg tenkte de kunne være aktuelle siden de for tiden ser ut til å holde på en slags relansering av seg selv i sosiale medier. Men jeg har ikke snappet opp at de har noe plateslipp eller andre hendelser på nyåret som skulle tilsi at MGP-deltakelse kunne passe nå. Jeg har også kikket innom andre band som jeg tenker kunne være åpen for en scene som MGP, uten å finne åpenbare spor mot mgp.

WIG WAM?

Men så kom jeg over at «Wig Wam» skulle komme med nytt album i Januar 2021. Det er derfor ikke usannsynlig at de kan være aktuelle også for MGP.

Likevel har jeg snappet opp at vokalisten i «Wig Wam», Åge Steen Nilsen har vært i studio for å spille inn en sang som muligens ikke er på dette albumet. Og han har ikke vært i studio alene. 

Med seg har han hatt blant annet Jørn Lande. Denne legendariske heavy-metall vokalisten som i den siste tida har operert sammen med et band under navnet JORN. Det går fram av sosiale medier at Jørn og Åge har spilt inn musikk som ikke foreløpig har noen utgivelsesdato. I tillegg har Jørn Lande allerede gitt ut et album i år, med heavy-versjoner av pop-klassikere som «Needle and pins» og «Hotel California». Det at han nå i November går i studio med et nytt prosjekt, så kort etter et helt album tyder på den siste innspillingen var til en annen anledning enn enda et album For eksempel MGP. Og jeg velger jo å tro det.

SVART MGP-FORTID

Med seg i studio har de også hatt Kjell Åge Hartveit Karlsen, med kunstnernavnet «Mr Damage». Denne gitaristen har bakgrunn fra band som Chrome Division sammen med Dimmu Borgirs vokalist og Breed. Men han har også bakgrunn fra Gromth som også tidligere har omfavnet MGP-sirkuset. Det er altså to i denne gjengen som har «svart» mgp-fortid. I 2012 deltok de i MGP sammen med Emil Solli Tangen og låta «Alone» som kom til finalen. 

Når mgp-sjefen Stig Karlsen har lovet oss heavy-rock og jeg ser at MGP-veteranen Åge Steen Nilsen går i studio sammen med MGP-metall gitaristen Kjell Åge og Jørn Lande så tilsier både timing og teamet bak denne låta, at dette kan være en høyst aktuell kandidat for neste års MGP.

Når jeg forhører meg litt rundt om dette i miljøet, så får jeg ikke noen avkreftelser. Jeg får heller ingen bekreftelser. Ofte er taushet nesten det samme som en slags bekreftelse. 

Dersom dette stemmer, at vi i MGP får en låt med Jørn Lande på vokal, så vil vi ha en stjerne med pondus som en av konkurrentene. Så sent som i fjor var Jørn Lande som «Jorn» på turné med opptredener i store deler av Europa og USA. Han var da også i mange år vokalist i det tyske bandet «Masterplan», og er om mulig et enda større navn utenfor Norge enn i Norge. Mange her i landet vil huske Jørn Lande som han som sang «Alt for Norge». En hyllest til Drillos sitt fotballandslag. Han har hatt en til tider leken tilnærming til både genren og musikk generelt. Siden han har lekt seg med covering av bandet Whitesnake, og nylig gitt ut et album med cover-låter. En slik jeg lekenhet som jeg synes å se, gjør at veien ut i MGP-manesjen ikke vil være så lang for han som for en del andre musikere i miljøet.

Se en av hans bands «JORN» spektakulære konserter fra 2019 her: 

Selv om heavy-rock ikke er min favoritt-genre så har jeg savnet det i de siste åra. I starten av forrige tiår var det som regel med et metall-nummer hvert år. Blant disse var min absolutte favoritt «Utopia» med Gothminister i 2012, og siden 2013 har ikke genren vært representert i MGP. Hvis en da ikke regner Hank von Hell og hans «Fake it til you make it» in i denne genren. 

Norge har sterk troverdighet som metall-rock nasjon i utlandet, og er det noen som burde kunne bli representert med kvalitets heavyrock i Eurovision så er det Norge. Så om det er Jørn Lande, Wig Wam, Keep of Kalessin eller Acarash så ønsker jeg genren hjertelig velkommen til manesjen igjen. 

Jørn Lande er født på Rjukan i Telemark i 1968. Er mest kjent som vokalist i tyske Masterplan, men har spilt i flere band også her hjemme. Sang på «Alt for Norge» i 1994. I 2018 var han mentor for artistene i Stjernekamp da de skulle ut i generen heavy-rock. 

Følg Jørn Lande her: 

Hjemmeside: www.jornlande.com

Facebook: https://www.facebook.com/OFFICIALJORN

Instagram: https://www.instagram.com/jorn_lande_/

Spotify: https://www.instagram.com/jorn_lande_/

Min anslåtte prosentvise sannsynligheten for deltakelse i MGP: 75%

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien