Blogg: Maskoramatrollets virkelige identitet

Foto: Jan Egil Ådland/NRK

Det har vært en lang og unormal høst for alle. En høst, der kanskje det mest normale har vært de faste programmene, som «Stjernekamp» og «Skal vi danse» på TV. Det har kanskje vært ekstra tilfredsstillende i år, å ha noe håndfast, trygt og gjentagende, som en kan glede seg til uke etter uke. Og da ble det jo ekstra fint at NRK akkurat i år, valgte å servere oss Maskorama, som opprinnelig er et programkonsept fra Sør-Korea med navn «King of Mask Singer». Programmet har vært en stor suksess verden over, og nå som vi kanskje trengte det mest, så kom det endelig til Norge.

Et blogginnlegg skrevet av André Thomassen Haugen og Tove Arntzen. Personlige meninger gitt i denne bloggen, er våre meninger, og deles nødvendigvis ikke av resten av teamet i escNorge.

Stort engasjement rundt Maskorama

Maskorama har skapt stort engasjement fra første stund, og det har pågått enormt mange diskusjoner, om hvem som kunne befinne seg inne i de forskjellige kostymene. Av de som har blitt avslørt til nå, har det vært en håndballspiller, en topp-politiker, to artister og en sportskommentator. Det vil si at nær sagt, hvem som helst kan gjemme seg bak maska til elgen, vikingen og trollet, som er de tre som skal i finalen, som blir sendt førstkommende lørdag.

https://www.youtube.com/watch?v=77MWvRReiCc

MGP-veteran gjemt bak den ene masken

En av artistene som måtte avsløre sin identitet, var MGP-veteran Inger Lise Rypdal. Hun sørget for god underholdning som enhjørningen gjennom fire programmer. Og selv om mange hadde gjettet at det nettopp var hun som gjemte seg bak det glitrende kostymet, så var det mange andre forslag ute og gikk.

Spenningen var derfor stor, spesielt blant Melodi Grand Prix-fans, om det virkelig skulle være en av våre mest folkekjære artister, som skulle avsløre sin identitet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Bak puddelen gjemte det seg enda en tidligere MGP-stjerne

En tidligere MGP-stjerne som for folk flest kanskje er bedre kjent som skuespiller og flerårig dommer i «Norske Talenter», Mia Gundersen, skjulte seg bak puddelen i Maskorama.

Hun deltok i Melodi Grand Prix i 1985, 1986 og sist i 1996.

Mia Gundersen, som har deltatt hele tre ganger skjulte seg bak puddelen.

Anne Rimmen måtte også av med maska

Blant de andre som har fått færrest favorittstempler, og som har måttet ta av maska, var Anne Rimmen, som forrige lørdag måtte tre ut av det fantastiske kostymet til ravnen.

Anne er også kjent fra MGP, da hun ledet både delfinaler og finalen i 2011, sammen med Per Sundnes.

Skjuler trollet også en MGP-artist?

Før lørdagens finale, er spenningen til å ta og føle på. MGP-fansen lurer veldig på om det er noen flere med tilknytning til vår kjære musikk-konkurranse, som kan gjemme seg i et av de gjenværende kostymene. Og den som får mest oppmerksomhet i så måte er Maskorama-trollet. Lykketrollet, med de søte kjolene, det rufsete grønne håret og den fantastiske sangstemmen, har vært gjenstand for grundig granskning, og diskusjonene har gått høylytt om hvem dette kan være. Hintene peker enten i alle retninger, eller mot en spesifikk person. Det kommer helt an på øret som hører og øyet som ser.

Det som er ekstra morsomt med trollet, er at de mest populære tipsene til hvem hun er, involverer ikke mindre enn 5 tidligere MGP-artister og en deltaker fra MGPjr. Det heteste tipset har hele tiden vært Ulrikke Brandstorp, men veldig mange hevder at det kan være Lisa Børud eller Alexandra Rotan. Raylee og Maria Haukaas Mittet er også nevnt. Noen mener det kan være Sval, som vi kjenner fra MGPjr, som er dama med den flotte stemmen, som underholder oss inne fra trolldrakta. Andre navn som har kommet opp er Ingeborg Walther, Sandra Lyng, Cess og Sigrid.

Så nå lurer vi veldig på hvem som har gjettet riktig, og ser for oss øyeblikket på lørdag, da trollet får beskjed om å snu seg og ta av seg maska. Er det hun vi tror, eller kan det være en ingen har tenkt på? Er det virkelig en av våre kjære tidligere MGP-deltakere? Og om det så er, så hadde det vært kjempegøy om det var selve gulltrollet som gikk av med seieren i den første utgaven av Maskorama.

Ulrikke Brandstorp

Foto: Alexander Gjørøy / escNorge.no

At to av låtene som trollet har sunget i Maskorama er ESC-låter, kan være et hint til at vi har med en person å gjøre, som har hatt tilknytning til MGP. Sånn sett passer det både til Ulrikke, Lisa, Alexandra, Maria og Raylee.

Men vi tror at trollet er Ulrikke, av den enkle grunn at vi mener at de aller fleste hintene passer med henne samt at vi synes sangstemmen ligner veldig.

Hun elsker konkurranser og omtaler seg som et konkurranse- og dansetroll. Ulrikke har deltatt i blant annet Idol i 2013, The Voice i 2015, Melodi Grand Prix i 2017, Stjernekamp i 2018, og så i Melodi Grand Prix igjen, og kanskje også Maskorama i år. Hun danset en del i Stjernekamp, og også i sine karantenevideoer nå i våres.

Illustrasjon av hint

Vi får se et bilde av makrell i tomat, knekkebrød og melk. Ulrikke har fortalt at hun en gang kjøpte 200 bokser med makrell i tomat, at hun alltid har det i kjøleskapet, og hun synger om knekkebrød og melk i koronamusikalen sin.

Trollet sier det går mye i «bare jobbing og soving» og «når jeg er våken, jobber jeg på en måte for å få deg i godt humør. Dette stemmer godt med fyrverkeriet Ulrikke, ettersom hun sier at «våkentid er arbeidstid», og at hun bare «spiser, jobber og sover».

Hun var ganske ung da hun startet sin karriere. Hun har vært med i barneteater, og spilt flere lokale oppsetninger av «Pippi Langstrømpe» og «Reisen til julestjernen». Hun har også vært på turneer rundt i Norge i årene 2011-2013, med showene «The Show Must Go On» og «The Thrill of Michael Jackson».

I fjor hadde hun rollen som eldstesøsteren Liesl, i familien Von Trapp i «Sound Of Music» på Folketeateret i Oslo. Her passer hintene om at hun elsker den magiske følelsen når teppet går opp, at hun ikke alltid får velge klær eller frisyre selv samt at hun elsker rollen som storesøster. Hun føler seg ofte som lillesøster, og det er hun jo. Hun viste et bilde med åtte små troll, og det er åtte søsken i flokken til Von Trapp.

Illustrasjon av hint

Når hun sier: «Jeg ser hva dere lurer på, og jeg lurer på det samme selv. Finnes det kjærlighet for sånne som meg?» så tenker vi at det kan hinte mot årets vinnerlåt i MGP, «Attention», som Ulrikke skulle fremført i Eurvision Song Contest i Rotterdam i mai.

Trollet har kjent veldig på savnet etter en real folkefest, noe som kan være et hint til at Eurovision Song Contest ble avlyst. Den første låta som trollet fremførte var «I Believe in A Thing Called Love». En låt som Ulrikke har sagt er hennes guilty pleasure.

Lisa Børud

Foto: Alexander Gjørøy / escNorge.no

Det er flere som gjetter at Trollet er Lisa Børud. Og flere av hintene kan vi lett koble til henne.

Hun startet da hun var ganske ung, for Lisa er en kjent barnestjerne og har solgt over 120 000 musikkalbum. Hintet «Det er flere i min familie du kan ha sett på scenen før» stemmer godt, for i den kristne gruppa Børudgjengen og Arnold B. Family, som ble startet av hennes bestefar Arnold, er mange i familien Børud med.

At hun er et konkurranse og dansetroll er det ingen tvil om. Hun deltok i Stjernekamp i 2017, der hun dansa fletta av de fleste. Hun var med som danser for Alexander Rybak, under Eurovision i Lisboa i 2018, og deltok selv som sanger og danser i MGP i år. Hun er medlem av gruppen «DM-dancers», som driver med sang og dans.

Mange mener at trollet er Lisa, fordi hun kommer fra en musikalsk familie. Men det har aldri vært noe hint fra trollet om akkurat det. Det er nok dessverre Jan Thomas som har sørget for den forvirringen, da han i en episode, plutselig uttalte at han har fått med seg at trollet kommer fra en musikalsk familie.

Alexandra Rotan

Alexandra. Her en del av KEiiNO. Foto: escNorge

Det er også en del som tror at trollet kan være Alexandra Rotan. Alexandra har levd svært hektisk, etter at hun i 2017 var vokalist for Alan Walker under hans Europaturne.

Hun har deltatt i Melodi Grand Prix to ganger. Først med Stella Mwangi i 2018, så med supergruppen KeiiNO i 2019, med låten «Spirit In The Sky». Etter å ha vunnet flest publikumsstemmer i ESC, har de oppnådd stor suksees med flere singler og et album. De har turnert både innenlands og utenlands. Så «Både venner, lek og jakten på kjærligheten» har måtte vike for at hun skulle få oppleve sine drømmer.

Alexandra er virkelig et fyrverkeri, og elsker å opptre foran et publikum. Ettersom koronaen har preget musikkbransjen, har det ikke blitt så mange spillejobber i det siste. At hun kan savne en real folkefest, er det derfor lite tvil om.

Maria Haukaas Mittet & Raylee

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Alexander Gjørøy / escNorge

Maria og Raylee elsker også jobben sin. De elsker å stå på en scene, lever for å underholde, og har deltatt i flere konkurranser. Så sånn sett kan det også være en av de to. Eller kanskje Sval, Ingeborg, Sandra, Sigrid eller Cess.

Men vi klarer ikke å finne at det er så mange spesifikke hint som passer til disse, og holder derfor en knapp på Ulrikke.

Det betyr ikke nødvendigvis at vi har rett, det kan for eksempel hende at vi ikke har den informasjonen som trengs. for å få flere hint til å passe med de andre. Så det blir veldig spennende å se i kveld, når maskene faller, hvem det er som har tippet riktig navn.

«Break a leg» i kveld, kjære vakre gull-lykketroll!

Dette er alle hintene til trollet:

Episode 1:

Hvordan ser jeg ut? Jeg gleder meg skikkelig til å være med her. Og tenk at ingen her vet hvem jeg er! (Filmet på lekeland)

1. Absolutt dansetroll, konkurransetroll. Dere kan bare kalle meg trollet. (Ser en smågodtpose) 2. Jeg har alltid hatt en drøm om å gjøre akkurat det jeg gjør nå. Så når det plutselig går troll i ord, går liksom alle mine drømmer i oppfyllelse. 3. Hjemme går det ofte over stokk og stein. Her er det bare jobbing og soving! (Hører sangen 9 to 5 i bakgrunnen, og ser en klokke med sove/jobbe på. Den blå jobbedelen av klokken er betydelig større enn den lille røde sovedelen.) 4. Når jeg er våken jobber jeg på en måte for å få deg i godt humør. 5. Både venner, lek(?) og jakten på kjærligheten har måttet vike for at jeg skulle oppnå mine drømmer. 6. Jeg har hele livet vært glad i å ha publikum, og har i det siste kjent veldig på savnet etter en real folkefest. For jeg lever nok for applaus og jubelbrøl.(Klipte papirfigurer vises.) Denne kvelden har jeg gledet meg sykt til!

Trollet synger: I Believe In A Thing Called Love – The Darkness

Har navnet mitt blitt nevnt? Det kan jeg ikke svare på!

Episode 2:

Det var litt skummelt å være sistemann ut forrige gang. Det var mange nydelige navn som ble nevnt.

1. Jeg var nokså ung, da jeg begynte min karriere. 2. Og selv om man fort kan bli satt i bås, har jeg klart å beholde meg selv, og bestemt min egen vei. 3. Jeg elsker å gjøre masse forskjellige ting, og ikke låse meg fast i en retning! 4. Da jeg var trollbarn deltok jeg både med ball, og i vann, med dyr, og bevegelser. Så man kan trygt si å bli satt i en bås, strider mot trollets natur. 5. Jeg jobbet meg opp fra gulvet, til der jeg er i dag. Og jeg er alltid på søken etter neste vei, og neste utfordring. 6. Hva som er min største utfordring? Akkurat nå er den største utfordringen å ikke avsløre hvem jeg er.

Trollet synger: Don’t You Worry ‘Bout A Thing – Stevie Wonder/Tori Kelly

Ny detalj om seg selv: Jeg ser hva dere lurer på, og jeg lurer på det samme selv. Finnes det kjærlighet for sånne som meg?

Det var så gøy å synge igjen! Jeg håper jeg får bli med videre. Velg meg!

Episode 3:

Sist gang la jeg fra meg alle bekymringer. Og alle i panelet trodde faktisk de hadde avslørt meg.

1. Troll er kjent for mange ting. Og selv om vi stort sett holder oss for oss selv, blir det alltid litt oppmerksomhet når vi dukker opp steder. 2. Det er alltid meninger om hva vi gjør, og hva vi kler oss i. Men det er ikke ofte du får se meg i mitt mest komfortable. 3. Det er ikke alltid meg selv som får velge mine egne klær eller frisyre. 4. Jeg er en som alltid har båret mine følelser på utsiden av kroppen. Og jeg jobber nå så hardt med å holde ting tilbake, og ikke avsløre for mye av meg selv! 5. Jeg ELSKER jobben min, og den magiske følelsen når teppet går opp. Så nå kribler det i magen når jeg skal opptre for dere igjen!

Trollet synger: Euphoria – Loreen

To løgner og en sannhet: 1. Det er flere i min familie du kan ha sett på scenen før. 2. Jeg kan snakke i timesvis med mange. Selv uten noen i rommet. 3. Jeg er ikke lege, men prøver å lage den beste medisin.

Det er så spennende å høre på gjetningene at jeg sprekker snart! Men jeg må klare å holde meg, litt til!

Episode : 4

Det var så gøy å pirre panelet i nattkjolen sist. Og så hyggelig at de gjetter så mange flinke sangere da!

1. Jeg ELSKER konkurranser. Og det å få sjansen til å være med her, er nok et punkt jeg kan stryke fra «#hashtag bucketlista!» 2. Om jeg har konkurranseinstinkt? Ja, jeg drømmer alltid om å vinne! Men jeg er også perfeksjonist, og min største kritiker. Så når jeg starter på en reise, så gir jeg ALT for å fullføre den, på best tenkende mulig måte. Så er du ikke trollbundet enda, håper jeg du blir det i kveld!

Trollet synger: Uptown Funk – Mark Ronson ft. Bruno Mars

Nå skal jeg synge en sang som trollmor og jeg liker veldig godt. Når jeg tenker meg om er den kanskje for mest trollmor. Hun blir nok veldig glad for å høre denne! Men den viser nok også en sårbar side av meg. Det er rett og slett en veldig fin ballade.

Trollet synger: Never Enough – Loren Allred

Episode 5:

Jeg ble så takknemlig for tilbakemeldingene sist! Det kom nye navn fra panelet, også denne gangen. For en ære å få synge med Espen Grjotheim. Han har jo erfaring med å synge med maske selv. Det er jo litt deilig at han kjenner til utfordringene. Jeg gleder meg så til å synge med Espen i kveld! Han er en superflink sanger, som det blir gøy å stå på scenen i sammen med!

Trollet synger: The Prayer – Andrea Bocelli, Celine Dion

Å leve er krig med trollet, hjertets og hjernens hvelv. Å dikte, det er å holde dommedag over seg selv. Vi troll leser både fine og mindre fine ting om oss selv. Man lærer og ta det gode med det onde. Det er nok en egenskap jeg har lært av de eldste i familien. Familien har betydd, og betyr mye for meg. Og jeg elsker rollen som storesøster, selv om jeg ofte føler meg som en lillesøster. Som troll, er det kanskje ikke så rart å si det. Så ja, jeg er faktisk overtroisk. Jeg tror ikke på lykkeønskninger for eksempel. Da vil jeg heller få beskjed om å brekke beina. Men når det er sagt så handler det om for trollet i kveld, og tro på seg selv, trollbinde publikum, og gunne på!

Trollet synger: Fångad Av En Stormvind – Carola Häggkvist

Jan Thomas spør trollet: Trollet, er du glad i fish taco? Jeg er nok glad i vanlig, men vet ikke om jeg er tøff nok til å prøve.

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien