Slik blir delfinale 5 i kveld

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

I kveld får vi se fire nye artister konkurrere om en billett til MGP-finalen 2021, i den siste av fem delfinaler direktesendt fra H3 arena på Fornebu.

I denne artikkelen kan du se intervjuer og bli bedre kjent med de fire som konkurrerer i kveld, samt Rein Alexander som er forhåndskvalifisert til den store finalen.

TuVeia – «Bli med meg på gar’n»

Tekst/melodi: Kristian Galaaen Bredalslien, Roar Galaaen Bredalslien, Bendik Johnsen, Torgeir Ryssevik, Carl-Henrik Wahl, Jonas Holteberg Jensen, Sindre Timberlid Jenssen og Sarah A. V. Johnston

TuVeia er en rap-gruppe bestående av Roar Galaaen Bredalslien (28), Kristian Galaaen Bredalslien (28) og Bendik Johnsen (25) som bor i Dalsbygda – ”fem jorder sør førr a Therese Johaug” som de sier. Gruppa ga ut sin første låt, ”TuVeia” i 2013. Gruppa skriver om seg selv:

”Vi like å dikte og har ei ega diktarforening som vi prøve å vørr aktiv på, og det va under en itte så alt førr spennende skuletime på Gymnastikkhøgskola i Ollerup at vi bestemte oss førr å gjør om et sjøllaga dikt tå hembygda te ei låt. Det va slik alt starta. Vi dikte og syng på kav dialekt, og har i hovedsak fokus på humorpreg i sangan våre, i stella førr det seriøse.”

«Bli med meg på gar’n» av Tuveia er et fyrverkeri i Felleskjøpet-dress. Dette er resultatet man får når man kaster tradisjonell fele, tre “bønder” som skriver hip-hop og en EDM-produsent i kokeapparatet og tenner på. Med autotunet ku, munnharpe, bælfeite gloser på innlandsdialekt og dunke-bass er dette nummeret blant de mer surrealistiske innslagene MPG har blitt utsatt for. TuVeia ønsker å gi bonden en stemme med denne låta, og å vise verden hva som faktisk foregår på en bondegård oppi Dalsbygda.

IMERIKA – «I Can’t Escape»

Tekst/melodi: Erika Dahlen (IMERIKA), Bjørn Olav Edvardsen, Morten Franck og Ben Adams

Det er første gang låtskriver og session-vokalist Erika Dahlen (24) fra Orkdal i Trøndelag deltar i MGP, men det gjør hun med litt av en debut: Hun er låtskriver på to av årets låtbidrag, som låtskriver for Kaja Rode med låta «Feel Again» som er direktekvalifisert til finalen og «I Can’t Escape» som hun vil fremføre selv denne delfinalen.

Erika har bakgrunn fra Liverpool Institute for Performing Arts, også kjent som Paul McCartney-skolen, her hun kom inn til tross for at hun ikke hadde studiekompetanse. Herfra har ruta vært et lite eventyr. Erika har vokst som artist og låtskriver, og i 2021 vil hun slippe mer musikk under artistnavnet IMERIKA.

Erika Dahlen er opptatt av å snakke om vanskelige og tabubelagte temaer gjennom musikken sin, og “I Can’t Escape» handler om vanskeligheten med å komme seg videre etter et brudd, der jeg-personen sliter med å finne fotfeste i en ny hverdag. Låta har hun skrevet sammen med ingen ringere enn Ben Adams, kjent fra det britisk-norske boybandet A1 sammen med Christian Ingebrigtsen og Mark Read. Adams skriver og produserer for og med andre artister både i Norge, Storbritannia og USA.

RIVER– «Coming Home»

Tekst/melodi:Thomas Heiland, Lennart Karlsen, Magnus Claussen, Simen Meland Handeland og Tommy La Vardi 

River bestående av Thomas Heiland (29) og Lennart Karlsen (50) er et pop/country-band fra Skien. Thomas og Lennart har familiestatus som svigerfar og svigersønn, og nå er de klare for den store MGP-scenen sammen.

Begge har lang fartstid innen musikken både som artister, studiomusikere og låtskrivere. Thomas har gjennom ti år vært halvparten av det norske pop-fenomenet Cir.Cuz og har jobbet med blant andre John De Son, Morgan Sulele, Katastrofe, Sandra Lyng, Jahn Teigen, Ole Evenrud og Carina Dahl.

Lennart har vært musiker hele sitt liv og er en godt erfaren instrumentalist innen gospel, country og menighetsmusikk. Han har laget en rekke album, men også skrevet for andre. Etterhvert har han også beveget seg ut i pop-segmentet og har ved siden av de overnevnte artistene også jobbet sammen med Monika Nordli og Steinar Albrigtsen. River har samarbeidet med en lang rekke artister som Alexander Pavelic, Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke, Magnus Clausen, Tommy La Verdi og Vanessa Campagna. Sistnevnte er en artist og låtskriver fra Nashville med nummer 1 på Billboard og en “Academy Award” på merittlista.

Ane.Fin – «Walking In My Sleep»

Tekst/melodi: Ane Caroline Finstad (Ane.Fin), Niklas Rosström, Espen Andreas Fjeld, Kim Rune Hagen, Vebjørn Jernberg

Ane.Fin, Ane Caroline Finstad (29) er oppvokst i Horten, men har bodd i Oslo i over 10 år. Etter flere år som korist, event-sanger og låtskriver i det “skjulte” fant hun sin styrke i formidlingen i 20-årene. Hun begynte karrieren med å skrive og gi ut musikk på norsk, før hun sa opp lederstilling, solgte leilighet for å finansiere musikken og satset alt på musikkskolen Limpi på Lillehammer.


I møte med medstudenter, mentorer fra hele verden og elever stort sett basert i USA, fikk hun trygghet og selvtillit til å uttrykke seg på engelsk. Selv om Ane kanskje er et ukjent navn for mange har hun flere utgivelser bak seg, nå sist høsten 2020 med låta “Hurts”. Det siste året har fokuset kun ligget på låtskriving og utgivelser, som podkasten Ane.Fin & Folk. Ane brenner sterkt for mental helse, og mental helse i musikkbransjen er tema for podkasten.


Ane.Fin er en av mange norske artister som også har en fortid som deltaker i MGPjr. I 2006 deltok hun med låten “Trodde det var deg”.

Nå er hun klar for den store MGP-scenen med en låt som hun har skrevet sammen med et team som møtte hverandre på MGPs låtskrivercamp i fjor. En av dem er KIIM (Kim Rune Hagen) som selv deltar som artist i dette årets MGP.

Hvordan blir delfinalen?

I går ble det kjent at Ingrid Gjessing Lindhave har blitt sykemeldt på grunn av ryggplager, derfor har Silje Nordnes kommet inn som vikar for henne de neste to lørdagene.

De fire artistene skal duellere mot hverandre. Trekningen foregår live på TV, derfor blir ikke startrekkefølgen kjent før de tre programlederne, Kåre Magnus Bergh, Ronny Brede Aase og Silje Nordnes, har startet sendingen.

Vinner av første og andre duell møtes til slutt i en gullduell der vinneren av denne får billetten til den store finalen neste lørdag, 20. februar. De tre andre bidragene går ikke videre, men det betyr ikke at sjansen for avansement er over.

Mandag 15. februar blir det «wild card»-sending der alle sangene som ikke tok seg videre skal få en ny sjanse til å vinne finalebillett.

Vi har hatt en avstemming på vår Facebook-side, og skal vi tro våre lesere så er det dødt løp mellom River og IMERIKA, som begge er store favoritter i kveldens delfinale.

SLIK STEMMER DU

All avstemming i årets MGP foregår på nett og du må huske å lage en profil før du kan stemme. Vi anbefaler at dette gjøres før sendingen da man bare har 3 minutter under hver avstemming.
Lenken til avstemmingen finner du her: https://www.nrk.no/stem/mgp/

Forhåndskvalifiserte finalister

I år er seks sanger forhåndskvalifisert til den store finalen. I kveld skal vi få se Rein Alexander fremføre sin låt på MGP-scenen i H3 arena.
Her får du et gjensyn med livesendingen fra i går kveld:

Etter en meget trivelig prat med Rein Alexander ble det som vanlig synsing om denne ukens låter. Vurderingen av sangene kan du se i slutten av sendingen.

Rein Alexander: «Eyes Wide Open»

Tekst/melodi: Rein Alexander Korshamn, Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland

Sang og musikk stod sentralt i Rein Alexanders (49) oppvekst. Allerede som sølvgutt tok sangen ham rundt i hele Norge og verden over. I dag er han en skolert og selvlært, rutinert formidler og fortolker av mange musikalske stilarter.

Norge, USA, Island, London, Italia og Sverige er steder han har kalt hjemme, både som student og profesjonell. Han har mottatt utmerkelser ved skoler som Royal Academy of Music og The Reykjavik Academy of Singing and Vocal Arts. I 2003 stemte det norske folket ham fram til seier i NRK-programmet Kjempesjansen.

Rein Alexander har gjort utallige konserter og turneer for store publikum. Han har også spilt roller som Jean Valjean i «Les Miserables», Anatoly i «Chess», Terje Vigen, Caston i «Skjønnheten og udyret», Shere Kahn i «Jungelboken», Anton Fugger i «Which witch» med flere.

I 2020 deltok Rein i delfinale under MGP, der han tok det norske folk med storm med sangen One last time, og dermed tok seg videre til den store finalen i Trondheim.

Hør alle MGP-låtene i vår spilleliste på Spotify:

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien