Vinneren av DORA 2021 er kåret!

Foto: Mislav Žabarović

Etter en spennende finalesending er det klart at Albina vant DORA 2021, og dermed skal få representere Kroatia i Rotterdam med låta «Tick-Tock».

Konkurransen har funnet sted live fra Marino Cvetković Sports Hall i byen Opatija. Finalen ble avholdt uten publikum i salen. Noen publikummere deltok imidlertid via video på skjermer i lokalet.

Programledere for kvelden har vært Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić og Doris Pinčić. Barbara debuterte som programleder, mens de tre andre har ledet DORA tidligere. Gjennomføringen var upåklagelig av alle fire.

Selve utvelgelsen startet med totalt 140 innsendte bidrag, der fjorten låter ble plukket ut til å konkurrere i finalen. I tillegg ble det plukket ut fire låter i reserve.

Avstemmingen har foregått slik at deltakerne har konkurrert om totalt 1160 poeng, der 580 poeng har blitt fordelt fra en regional jury, og 580 poeng har blitt fordelt ut fra publikumsstemmene.

Noen av artistene er kjente fjes for den erfarne seer. Nina Kraljić deltok for Kroatia i 2016, Tony Cetinski i 1994. I tillegg var Bernarda med å skrive fjorårets bidrag for Malta, Destinys «All of My Love».

Finalen:

Finalesendingen startet med en visning av fjorårets vinner, Damir Kedžo med låten «Divlji vjetre».

Nina Kraljić – Foto: Nicolas Diamane

Etter en introduksjon fra programlederne fikk Nina Kraljić åpne showet med låten «Rijeka». Nina kaller seg «Alkonost of Balkan». Alkonost er i følge slavisk mytologi en fugl med kvinnehode, og Nina var følgelig ikledd en kjole og hodeplagg med fjærpryd. Deretter tok Eric over stafettpinnen og fremførte «Reci mi» alene med en elgitar i hendene og en animert robot på skjermene bak seg. Ella Orešković fortsatte showet med å fremføre «Come This Way» alene på scenen.

Bernarda – Foto: ALEXANDER MARTINEZ

Etter en liten pause der vi sjekket stemningen i green room, fortsatte Bernarda showet med låten «Colors», fremført stående i en geometrisk figur som blinket i forskjellige farger. Sandi Cenov fremførte deretter «Kriv» alene på scenen, men fikk etter hvert besøk av to gitarister. ToMa og fire dansere fremførte «Ocean of Love» som siste låt før andre pause.

Filip Rudan – Foto: Zvonimir Ferina

Filip Rudan var førstemann på scenen etter pausen, og fremførte låten «Blind». Deretter hadde Beta Sudar med seg to dansere på scenen da hun fremførte «Ma zamisli». «Zaljubljen» ble neste låt ute, og den serverte Cambi med animasjoner av vann på både gulv og vegger.

Bojan & Ashley – Foto: Alen Tkalcec

Ashley & Bojan fikk starte opp etter tredje pause, og fremførte låten «Share the Love» blant annet med et stort animert hjerte under seg på scenen. Brigita Vuco fremførte deretter «Noći pijane» alene på scenen. Etter det sang Mia Negovetić «She’s Like a Dream» med animerte dansere på skjermene bak seg. Danserne fikk bli med på scenen senere i låten.

Albina – Foto: Mislav Žabarović

Etter den fjerde og siste pausen fremførte Albina og fire dansere «Tick-Tock». Tony Cetinski & Kiki Rahimovski avsluttet rekken av opptredener med låten «Zapjevaj, sloboda je!». Låten ble fremført på et stort sjakkbrett der sangerne fremsto som hver sin brikke.

Etter litt prat og to runder med gjensyn av de konkurrerende låtene kom Vesna Pisarović for å fremføre et knippe låter. Vesna har tidligere vunnet DORA, og representerte Kroatia i Eurovision Song Contest i 2002. Hun kom på 11. plass med låta «Everything I Want». Hun skrev også låten «In the Disco» for den bosniske artisten Deen, som representerte Bosnia & Hercegovina i 2004.

Avstemmingen:

Først ble jurystemmene på totalt 580 poeng presentert. Dette ble gjort i tradisjonell Eurovision-stil, der forskjellige representanter etter tur ga poeng i skalaen 1-8, 10 og 12. Etter jurystemmene lå «Tick-Tock» i ledelsen, kun ett poeng foran «Colors», tett etterfulgt av «Rijeka».

Seerstemmene på totalt 580 poeng ble fordelt ut fra hvor stor prosentandel av seerstemmene hver enkelt fikk. Stemmene ble presentert i tilfeldig rekkefølge. Spenningen steg mens de presenterte, men til slutt gikk Albina av med seieren foran Nina Kraljić og Bernarda.

Gratulerer!

Albina – Foto: Mislav Žabarović

Tidligere denne uken vurderte et knippe fra teamet i escNorge de kroatiske bidragene. Vurderingen kan du lese HER.

Mer om Kroatias historie i Eurovision kan du lese HER.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien