NRK: Stemmene dine til MGP kan bli annulert

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Programlederne og NRK har vært krystallklare; Du har tre stemmer til rådighet under avstemningen.

Likevel har det i en del Facebook-grupper og ellers oppstått en del usikkerhet om det er mulig å opprette flere brukere på samme mac eller mobil, eller om du kan stemme med samme bruker på flere enheter. Noen har nok forsøkt seg på dette for å mobilisere for sin favoritt ved å stemme mer enn de tre gangene hver enkelt har til rådighet. Noen har også forsøkt å samle stemmer fra utlandet. Det kan være risikabelt. Du risikerer å få stemmene annulert.

For å få et endelig og klart svar på om det er mulig å stemme flere ganger, og om du kan stemme fra utlandet så har escNorge kontaktet Inge Thorsrud som er avdelingsleder for teknoligiavdelingen i NRK.

Flere brukere

Vi vet at noen grupper forsøker å rigge seg til nå med å lage flere brukeprofiler for å kunne stemme mer enn tre ganger. Og det skal visstnok ha fungert ganske «fint» på mandag. I alle fall i den forstand at de ikke fikk noen melding om at stemmene var annulert.

Stemmer det at dette går an, Inge Thorsrud?

Nei, ved den typen forsøk på misbruk du peker på her, gir vi ingen tilbakemelding på skjermen. Vi har mekanismer som annullerer stemmene i bakkant. Så selv om det tilsynelatende går «fint», som du sier, på skjermen til de som forsøker dette, blir ikke de stemmene registrert. 

Vi spør videre om hva som skal til for at stemmene annuleres. Er det nok med å forsøke seg med å opprette én ekstra profil? Hundre profiler? Eller tusen? Og, stemmer det at du kan stemme fra utlandet?

Jeg kan ikke svare detaljert på alle spørsmålene dine, uten å gå langt inn i systemene og arkitekturen vår. Men ja, vi har ulike sikkerhetsmekanismer bygd inn i systemene våre for å hindre misbruk av stemmesystemet. Blant annet knyttet til opprettelse av mange brukerkontoer, forsøk på å sende inn mange stemmer osv. Noe av det vi følger med på er bruk knyttet til IP-adresser og land.

Backup

Klok av skade etter stemme-trøbbelet i finalen i 2020 har NRK i år bedre backup. Dersom nettsystemet skulle bryte sammen går de over til gammeldags SMS-avstemning. Skulle det bryte sammen så tar en stor sammesatt folkejury sammensatt av Norstat over.

Vi spør teknoligisjefen Thorud om hva som skal til for at de går over til backup.

Vi har laget en god plan sammen med redaksjonen for når vi eventuelt tar i bruk backup-løsninger. I den planen tar vi høyde for ulike former for problemer som kan oppstå, små som store, og hvordan vi løser de underveis.
Så er naturligvis det største fokuset vårt å sørge for at stemmesystemet fungerer som det skal hele veien
.

Stemmetall

Så til slutt spør vi om et er teknisk mulig å gi ut samtlige stemmetall fra avstemningen dersom redaksjonen skulle ønske det.

Ja, vi har full oversikt over alle stemmer og rangering i alle avstemninger.

Konklusjonen må derfor være at det smarteste er å ta programlederne bokstavelig. Hver person har tre stemmer til rådighet, og det er det norske folket som skal avgjøre. Å forsøke seg på å tøye og bøye på disse reglene kan vise seg å slå tilbake ved at dine stemmer rett og slett blir annulert.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien