Finsk Eurovision-stjerne har gått bort.

Foto: Mandy Pettersen / escnorge.no

Den kjente, finske musikeren Fredi (78) har gått bort. Han representerte Finland i Eurovision Song Contest to ganger, først i 1967, så i 1976. For oss nordmenn er han mest kjent for låta Pump Pump han deltok med 1976.

Fredi, eller Matti Siitonen som han egentlig het, ble født i 1942 i Mikkeli. Han startet sin musikalske karriere som 23 åring, under navnet Folk Fredi. To år senere, i 1967, representerte han Finland i Eurovision med låta Varjoon-Suojaan. Da endte han på en tolvte plass.

To år etter dette, giftet han seg med Eva-Riitta. Hun ble senere ordfører i Helsinki og representant i Europaparlamentet. De fikk datteren Hanna-Riikka, som fulgte i sin fars fotspor som sanger i duoen Taikapeili. Hanna-Riikka gikk dessverre bort i 2018.

I 1976 returnerte Fredi til Eurovision, denne gangen som frontfigur i gruppen Fredi & Friends med låta Pump Pump. Sangen endte bare på en ellevte plass, men har i nyere tid blitt en populær klassiker fra Eurovision-historien.

Fredis musikalske karriere blomstret sent på 70-tallet og under 80-tallet. Albumet Tänään Fredi, som ble utgitt i 1978, inkluderte hans største hits Syntinen Yö og Elää mä sain. Han var også kjent for å lage covers av store hits. Av disse fikk han mest annerkjennelse for sin tolkning av Whiter Shade of Pale av Procol Harum.

I 2010 og 2011 var Fredi vert for sitt eget TV-show. I Fredin Vieraana snakket han med finske musikere om musikken deres. En av hans Eurovision-relaterte gjester var Katri Helena, som representerte Finland i 1979 og 1993. Bortsett fra sin mer seriøse karriere, var han også kjent som komediesanger.

Vi koster på oss ett lite tilbakeblikk på Fredi & Friends’ opptreden i Haag i 1976:

Vi i ESC Norge lyser fred over Fredis minne, og sender varme tanker til hans etterlatte.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien