Ble Maltas Destiny hjulpet til finalen med tvilsomme midler?

Foto: EBU / ANDRES PUTTING

I kjølvannet av Maltas skuffende plassering i ESC 2021 kommer det krav fra Maltas kulturminister om granskning av øystatens TV-stasjon PBS.

En av årets overraskelser i Rotterdam var hvordan det gikk med Malta, en av oddsfavorittene. En for Malta skuffende sjuende plass til slutt var langt unna det bettingselskapene og malteserne forventet, og nå tar også Maltas kulturminister affære. Carmelo Abela har nå beordret en intern granskning hos tv-selskapet PBS, for å finne ut av hvordan pengene i årets ESC-budsjett har blitt disponert.

Kulturminister Abela reagerer på avstanden mellom forventet og faktisk resultat for Destinys «Je Me Casse», og retter pekefingeren mot kringkaster PBS og dens pengebruk. Mistanken går på at det er brukt store summer på oddsbetting, med den hensikt å øke Maltas plassering på oddslistene. Slik skulle bidraget ligge høyt på oddsen og dermed motivere Europa til å la seg rive med.

Maltas turistmyndigheter skal også ha brukt 3,5 millioner kroner på Destinys bidrag, og må i likhet med PBS redegjøre detaljert om hvordan pengene har blitt brukt. I følge avisen Times of Malta skal det også ha blitt brukt penger på sosiale medier og influencere for å øke oppmerksomheten rundt bidraget. Kulturministerens granskning starter 31. mai.

Også i 2016 sirkulerte det mistanker om noe lignende, etter at avisen Times of Malta ble nektet innsyn i PBS sitt regnskap for årets ESC-deltakelse. Avisen sin anmodning om innsyn kom etter rykter om «en ubegrenset budsjettpost» som ble benyttet til å plassere veddemål hos bookingselskapene for å øke Ira Loscos standing med «Walk on water».

ESC i 2016 gikk heller ikke veldig bra for Maltas del, og det er flere likheter i hvordan de to låtene suste oppover på oddsen etter offentliggjøring og hvordan både fagjuryene og folket stemte. Også endelig plassering er relativt lik, Ira Losco endte på en 12. plass i Stockholm mens Destiny altså endte på en sjuende plass.

Disse likhetene og nye rykter gjør altså at Maltas kulturminister nå forlanger et detaljert regnskap fra PBS og landets turistmyndigheter. EscNorge følger saken videre.

Husker du ikke Ira Losco eller Destinys låt? Du finner begge her!

https://www.youtube.com/watch?v=9J7O5BGqPDk

https://www.youtube.com/watch?v=jbbc2yKnv0M

Del:
Relaterte artikler