Tid for litt nerdefakta!

Foto: EBU / THOMAS HANSES

Det er nå en drøy uke siden den store finalen og Italias 3. seier. Da er det på sin plass å se litt på noen morsomme fakta fra årets Eurovision.

Italia sine forrige triumfer kom med Gigliola Ginquetti og No Ho’ Leta i 1964 og Toto Cutugno med Insieme: 1992 i 1990. Og Måneskin bekreftet Italia sin bemerkelsesverdige gode statistikk hva plasseringer angår. De var ute fra konkurransen i 1994 – 96 og fra 1998 til 2010, men likevel, fra seieren i 1990 har 77% av deres bidrag fått en Topp 10-plassering, av disse seks Topp 5 og to 2. plasser.

Band og språk

Hvis vi regner band som grupper bestående som flere enn to så var det i år en stor suksess. Alle sju grupper kom seg gjennom semifinalene og komplettert med vinneren Italia så kom seks av de på de 12 første plassene. Italia (1), Island (4), Ukraina (5), Finland (6), Litauen (8) og Portugal (12) viste at grupper absolutt har noe i Eurovision å gjøre, og spørsmålet nå er om det er flere land som lar seg inspirere av denne suksessen neste år. Serbia på 15. plass og Belgia som nr. 19 kompletterte gruppene i finalen.

Språklig sett opplevde vi en pall fri for engelsk, med italiensk øverst og fransk på de to neste plassene. En pall uten engelsk har vi ikke sett siden Secret Garden vant med Nocturne i 1995 og fikk med seg Spania og Sverige på pallen. Da var det fortsatt påbudt å synge på eget språk, en regel som ble skrotet i 1999.

Fakta om Topp 10

Italia – Tok sin 3. seier og er med det på linje med oss i Norge og Spania.

Frankrike – 2. plassen til Barbara Pravi var deres beste på 30 år, siden Amina ble nr. 2 bak Carola i 1991.

Sveits – En plass opp fra Luca Hänni og She Got Me i 2019, og beste plassering siden Annie Cotton ble nr. 3 i 1993.

Island – Dadi og Gagnamagnið tok en bemerkelsesverdig 4. plass fra hotellrommet siden et av medlemmene dessverre ble smittet av Covid. Dette var Islands beste prestasjon siden Yohanna ble nr. 2 bak Rybak i 2009 med Is It True.

Ukraina – Er nå det eneste landet som har klart å gå videre fra semifinale hver eneste gang.

Finland – Blind Channel ble nr. 4 hos seerne og en totalplassering som nr. 6 var Finlands nestbeste noengang! Lordi vant jo med Hard Rock Hallelujah i 2006 og når altså rock har gitt våre finske venner deres to beste plasseringer blir det ingen overraskelse om de fortsetter å levere bidrag i denne sjangeren!

Malta – Det var nok en stor skuffelse for Destiny og hennes Eurovisiongale landsmenn, men likefullt var 7. plass deres beste prestasjon siden Eurovision-legenden Chiara ble nr. 2 med Angel i 2006.

Litauen – The Roop klarte med 8. plass ikke helt å nå opp til herostratisk berømte We Are The Winners med LT United som ble nr. 6 i 2006, men likefullt landets nestbeste plassering og noe å bygge videre på.

Russland – Med sin 9. plass bekreftet Manizha landets gode statistikk siden 2012 om å havne Topp 10 hvert år de kvalifiserer seg til finale. (De deltok ikke i 2017 og kom ikke til finale året etter).

Hellas – Grekerne var godt fornøyd med Stefanias 10. plass, noe som var deres beste siden Alcohol Is Free ble nr. 6 i 2013.

Kilde: Eurovision.tv

Her er Blind Channel som altså ga Finland deres nestbeste resultat noensinne!

Del:
Relaterte artikler
Basel
Melodi Grand Prix
2024: Alle låtene
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien