Blogg: Semifinalegull – husker du disse låtene?

Foto: Robert Ilseth / escNorge

Sommer og ferietid i Eurovisionverdenen gir tid for mimring. Bli med på en liten reise gjennom semifinalene som har vært.

Dette er en blogg og representerer skribentens personlige mening.

Antall land som ville delta i Eurovision i 2004 var så høyt at EBU så seg nødt til å introdusere en semifinale før finalen i Istanbul. Dette ble innført som en fast sending, og fra 2008 og til og med i år så var det to semifinaler før den store finalen.

Selvsagt økte introduseringen av en semifinale konkurransepresset og det førte til at flere land man var vant med å se i en finale måtte stå over.

I semifinalen i 2004 deltok 22 låter. Dette var de 12 dårligste landene fra 2003 finalen, de 4 debutlandene og de 6 landene som ikke deltok i 2003.

33 land fikk stemme i denne semifinalen. Russland, Frankrike og Polen som alle tre var direkte i finalen lot være å sende semifinalen, og fikk dermed ikke stemme. Senere har reglene blitt slik at alle land må vise de to semifinalene.

Finland fikk æren av å åpne historiens aller første semifinale. Jari Sillanpää fremførte Takes 2 To Tango. Denne endte på en fjortende plass og gikk derfor ikke videre. Siden har vel ikke Finland vist frem sine tangorøtter i Eurovision.

Så til det første debutlandet, nemlig Hviterussland(som nå er ute av konkurransen igjen). Aleksandra og Konstantin sang My Galilleo på noe som skal være engelsk, men for meg blir helt uforståelig. Låten er bra i studioversjon, så anbefaler alle å gi den en lytt. Denne gikk ikke videre, men endte på en 19. plass.

Sveits med sin Celebrate endte på en rungende sisteplass med hele 0 poeng. Noe som er ganske forståelig. Personlig syns jeg låten og fremføringen er så dårlig at det er flaut.

Etter å ha vært vertskap i 2003 entret Latvia i 2004 en veldig dårlig Eurovision epoke(minus 2005). Formins & Kleins med låten Dziesma Par Laimi (En Sang Om Lykke) var deres bidrag, og jeg må bare beklage at jeg drar denne frem i lyset igjen, men mimring er på godt og vondt.

Israel deltok med David`or som med sin tenorstemme sang Le’ha’amin, som betyr å tro på norsk. En av Israels mange fredslåter i Eurovision, og denne er faktisk ganske undervurdert. Det er mange fine elementer her.

Debutland nummer 2 i 2004 var lille Andorra. Marta Roure synger låten Jugarem A Estimar Nos (Vi Leker At Vi Elsker Hverandre) på katalansk. Og dette er faktisk en låt jeg liker veldig godt, men blir litt harmløst live.

Portugal deltok med Sofia Vittoria som sang Foi Magia. Småpen låt, men blir litt stiv i fremføringen, og altfor lite Eurovisionvennlig(et begrep som fortsatt eksisterte i 2004). Portugal skulle faktisk ikke kvalifisere seg fra en semifinale før i 2008.

Etter å ha vært fraværende fra Eurovision siden 1979 dukket lille Monaco opp i konkurransen igjen i 2004. Maryon sang Notre Planete, men gikk ikke videre til finalen.

Litauen gikk heller ikke videre. De stilte med en av mange duoer i 2004. Linas og Simona sang What Happened To Your Love. Linas antrekk må nevnes her og absolutt noe man må få med seg hvis man vil se hvordan man gikk kledd i 2004+ perioden.

Slovenia stilte med duoen Platin og låten Stay Forever. Disse to minner veldig om Sonny & Cher, spesielt stemmen til Diana minner om Cher. Stay Forever er en koselig liten feelgood sang, som jeg syns kunne gått videre.

Så til en herlig etnobombe av en låt, nemlig Estland med jentegruppen Neiokõsõ, som synger låten Tii. Denne burde virkelig gått videre spør du meg. Låten fremføres på sørestisk, et språk som snakkes sør i Estland, og kan karakteriseres som et minoritetsspråk. Ca 80000 snakker dette språket i dag. Neiokõsõ havnet på en delt 11 plass med Israel.

Tomas Thordarson fremførte låten Shame On You for Danmark. Ikke så mye å si om dette bidraget, det er helt harmløst og ok som mange av Danmark sine bidrag de siste årene. Danmark gikk ikke videre.

Til finalen i 2004 gikk: Malta, Hellas, Ukraina, Albania, Kypros, Makedonia, Kroatia, Serbia, Bosnia og Nederland. Vil du lese mer om Eurovisionåret 2004 kan du gjøre det i linken nedenfor.

Eurovision Song Contest 2004 – Istanbul

Hvilke minner har du fra 2004? Hva er dine favoritter? La meg få vite det i kommentarfeltet på Facebook.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien