Disse stedene er fortsatt med i kampen om å arrangere ESC 2022

Foto: Endre Fagervold/escnorge.no, Eurovision.tv

I starten av juli utløp fristen for å melde sin interesse for å arrangere Eurovision Song Contest 2022. De 17 byene og kommunene som var med i kampen fikk tilsendt budbøker som de deretter fikk 3 uker på å fylle ut og sende tilbake til RAI. Fristen utløp den 4. august, og nå står vi igjen med 11 aktuelle kandidater.

Budboken lister opp alle de kriteriene som må møtes for å kunne arrangere Eurovision. De sender inn sine forslag til vertskringkaster RAI, som i samarbeid med EBU skal velge det beste alternativet. Du kan lese alle kriteriene HER.

Vi ser nærmere på de elleve stedene står det mellom:
Acireale

Acireale er en havneby i storbyområdet Catania på Sicilia med omtrent 53.000 innbyggere. Byen ligger ved foten av vulkanen Etna, på en lavaterasse over Det joniske hav.

Acireale har foreslått at arrangementet kan holdes i idrettshallen PalaTupparello, som har plass til 8000 tilskuere. Arenaen ble bygget i 1993 og ligger omtrent 1 km fra Acireale sentrum.

Alessandria

Alessandria er hovedstaden i provinsen Alessandria i Piemonte. Den sterkt befestede og imponerende byen ligger ved elven Tanaro, 88 km sydøst for Torino. Bykommunen har et areal på 143,2 km² og 94.000 innbyggere. Byen er et hovedknutepunkt for jernbanen.

Som svar på innsendelsen forklarte rådmannen for manifestasjoner og arrangementer at prosessen gikk veldig raskt, men det var ganske enkelt en sjanse de ikke kunne motstå.

Det kan se ut til at Cittadella di Alessandria, et fort bygget på 1800-tallet, er en mulig arena. Dette virker lite sannsynlig da fortet er på UNESCOs verdensarvliste, samtidig som det kreves bygging av tak og restaureringsarbeid før den kan benyttes.

Bologna

Universitetsbyen Bologna var tredje by til å melde seg på kappløpet til å arrangere Eurovision 2022, og budet ble støttet både av ordfører Virginio Merola og presidenten i Emilia-Romagna Stefano Bonaccini.

Bologna er hovedstad i regionen Emilia-Romagna og ligger ved foten av fjellkjeden Appenninene. Byen har 390.000 innbyggere, og danner med omkringliggende kommuner storbyområdet Bologna. Byen er også et viktig nærings- og jernbaneknutepunkt.

Bologna har i sin budbok listet opp Unipol Arena, en multifunksjonell arena som har huset flere sportsbegivenheter og konserter. Arenaen ble bygget i 1993 og har en kapasitet på 20.000. Arenaen er lett tilgjengelig da den er knyttet til en lokal togstasjon, 5 stopp unna sentrum.

Genova

Havnebyen Genova er hovedstaden i kystregionen Lingura, nord i Italia. Byen er den sjette største i landet og har omtrent 580.000 innbyggere.

Genova har flere passende haller, men den mest aktuelle er Palasport di Genova som ble bygget i 1961. Arenaen har en kapasitet på 15.000 og brukes primært til innendørs sportsarrangementer, motorcross og store konserter.

Milano

Motehovedstaden Milano var er av de første byene som meldte sin interesse for å arrangere neste års Eurovision Song Contest. Rett etter at Måneskin vant årets Eurovision, twitret rådmannen for byplanlegging og landbruk sine gratulasjoner til bandet, samtidig uttrykte han håp om at Milano skulle være vertskap for neste års konkurranse.

Milano er hovedstad i Lombardia-regionen. Byen er Italias nest største, etter Roma, og huser omtrent 1,4 millioner innbyggere.

Arenaen Mediolanum Forum anses å være den mest aktuelle, med en kapasitet på ca. 13.000.

Byens sjanser til å vinne kappløpet om ESC 2022 er ganske store. Milano møter alle krav i budboken med antall hotellrom, tre internasjonale flyplasser i umiddelbar nærhet og utmerket offentlig transport som gjør byen lett fremkommelig. I tillegg har kringkasteren RAI et stort og viktig produksjonssenter der, og byen har tidligere erfaring med store internasjonale arrangementer, blant annet 2015 EXPO.

Palazzolo Acreide

Palazzo Acreide er en av kommunene på Sicilia som har lagt inn bud. Selv om det er en liten by, med ca. 8.000 innbyggere, sier varaordfører Maurizio Aiello at han tror de virkelig kan få vertskap for Eurovision Song Contest til å fungere med sitt utbredte program gjennom regionen.

Varaordføreren forklarte også at han er klar over at byen ikke kan klare alt på egen hånd, men at de eventuelt må samarbeide med andre byer som Syracuse, Noto, Avola og Ferla. Han er sikker på at Palazzo Acreide burde kunne organisere Eurovision på grunn av det faktum at de har solgt over 5.000 billetter til den klassiske teaterfestivalen for unge, de siste to årene.

Pesaro

Havnebyen Pesaro ligger i regionen Marche, og er hovedstad i provinsen Pesaro og Urbino.
Pesaro, med sine 90.000 innbyggere, var også blant de første til å melde sin interesse for ESC 2022. Bekreftelsen kom fra den offisielle Facebook-siden til ordfører Matteo Ricci hvor han skrev at Pesaro faller innenfor parameterne som kreves for deltakelse.

Den foreslåtte arenaen, Vitrifrigo Arena, er tredje på listen over de største innendørsarenaene i Italia, med en kapasitet på opptil 13.000. Det ser ut til at arenaen holder en åpen agenda for Eurovision Song Contest, siden det ikke er oppført noen reservasjoner etter mars 2022.

Rimini

Rimini ligger i regionen Emilia-Romagna. Byen ligger langs Adriaterhavet og danner sin egen provins med omkringliggende kommuner. Sammen med nærliggende byer som Riccione danner Rimini en av de mest populære turiststedene langs Adriaterhavet. I utstrekning strekker kommunen seg opp til San Marino.

Ordfører Andrea Gnassi uttalte i mai at arenaen Rimini Fiera tidligere har vist at den kan holde konserter for over 10.000 mennesker, med nok overnatting og servicekapasitet. Byen er også tilknyttet en flyplass og har togforbindelse til flere store byer i Nord-Italia.

Selv om Rimini kanskje ikke er en av de største utfordrerne til å få arrangere Eurovision neste år, vil byen med stor sannsynlighet samarbeide med San Marino, dersom de noen gang skulle vinne ESC og må avholde konkurransen året etter.

Roma

Den praktfulle hovedstaden Roma håper også å få arrangere ESC 2022. Byen var vertsby sist Italia var vertskap for Eurovision Song Contest, i 1991.

Roma har to internasjonale flyplasser med utmerkede interkontinentale og europeiske flyforbindelser. Undergrunnsbanen i Roma har tre linjer, som sammen med et omfattende bussnett dekker byen og forstedene. I tillegg går det trikk i sentrum.

Fra sentralstasjonen Stazione Termini er det togforbindelse til andre deler av Italia, og til utlandet.

Den mest aktuelle arenaen i Roma er PalaLottomatica (tidligere kjent som Palazzo dello Sport). Arenaen har en kapasitet på 11.200 og ligger 47 minutter syd for Roma sentrum. Eneste ulempe med denne arenaen er at den ikke har en direktelinje fra sentrumskjernen, noe som kan vise seg å bli avgjørende når RAI og EBU skal avgjøre hvilken by som får være vertskap neste mai.

San Remo

San Remo er en turistby og kommune nordvest i Italia, i Liguria-regionen ved den italienske riviera, i provinsen Imperia. Byen har 55.000 innbyggere.

Festival della canzone italiana, best kjent som San Remo-festivalen, er Italias største og eldste musikkonkurranse som har blitt arrangert årlig i byen San Remo siden 1951. For Eurovision-fans er San Remo stedet der Eurovision Song Contest ble født. Konkurransen ble basert på San Remo-festivalen, etter et forslag fra italiensk tv.
Hadde det vært opp til byen ville nok Eurovision 2022 blitt avhold i samme arena som San Remo-festivalen, men Teatro Ariston møter ikke kravene fra EBU på 8-10.000 publikumsplasser. Teatro Ariston har kun en kapasitet på 2000 plasser.

Torino

Italias fjerde største by er Torino med 963.000 innbyggere, og byen er et viktig industrisentrum. Torino viste allerede interesse for å arrangere Eurovision tilbake i 2017, da de var favoritter til å vinne konkurransen. Ordfører Chiara Appendino var blant de første som gikk ut og sa at Torino ville være med i kampen om å arrangere ESC 2022.

Torino betjenes av Torino Caselle lufthavn. Den internasjonale flyplassen har togforbindelse direkte til sentrum av byen. Milanos vestlige flyplass ligger heller ikke langt unna.
Det finnes et godt jernbanesystem i Torino, og flere kollektive muligheter med både trikk og buss. I forbindelse med vinter-OL 2006 fikk byen også et tunnellbanesystem med én linje.

Pala Alpitour arena er en innendørs flerbruksarena med en kapasitet på 12.350. Denne arenaen regnes som den største innendørs sportsarenaen i Italia og har blitt en av Italias mest bookede arenaer for store konserter.

Et annet budalternativ for Torino ville være Torino Palavela, som også er en innendørs arena. Den har plass til maksimalt 12.200 tilskuere og blir hovedsakelig brukt til sportsarrangementer.

For et mindre alternativ med 8500 tilskuere, ville Oval Lingotto også være et alternativ. Denne arenaen ble bygget for bruk ved vinter-OL i 2006, men brukes nå for det meste til messer og utstillinger.

En avgjørelse må snart treffes

Lokale medier i Italia mener det kun er Torino, Bologna og Milano som klarer å møte alle kravene fra EBU. Allikevel skal alle elleve budbøker vurderes.

De kommende ukene vil RAI og EBU se nærmere på de ulike budene og holde møter for å avklare hvilke kandidater som er de mest aktuelle. Vi regner med at en avgjørelse vil foreligge i løpet av den neste måneden.

Les mer om Eurovision Song Contest 2022 i «Din guide til ESC 2022«

Kilder: eurovoxx, wiwibloggs, eurovisionworld, esctoday, wikipedia, google maps.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien