Blogg: Slipp MGP-publikummet inn

MGP finalen 2022 bør foregå for fulle tribuner. Her fra MGP 2018. Foto: escNorge

Dette er et blogginnlegg og gir uttrykk for skribentenes egne synspunkter.

Senere i dag er det veldig sannsynlig at anbefalingen om en meters avstand mellom folk forsvinner. Det samme gjør antakelig reglene om redusert kapasitet for publikum på kultur-arrangementer. Norge skal trolig tilbake til normalen. NHO har lovet en festhelg uten like dersom samfunnet gjenåpnes fullstendig i dag. Restauranter, konferansehoteller og konser-arenaer vil være klare til å omstille seg på sekunder sier de. Klare til å ta imot publikum slik de gjorde før pandemien. Jeg mener NRK bør være like raske og tilpasningsdyktige, og legge opp til fulle publikums-tribuner under MGP 2022.

Spektrum?

Finalen i neste års MGP arrangeres 19.februar. Etter de siste tipsene vi har fått vil dette skje i Oslo. Det blir fem delfinaler, og en finale.

Oslo Spektrum er i alle all ledig i dagene før, og på denne datoen. Men det er ikke sikkert at NRK nå vil ta risken på å leie en svær arena.

Det er i så fall forståelig nok. Det har vært mye usikkerhet om nye mutasjoner, nedsteningninger, nye tiltak også videre. Beslutningen om sted for å arrangere finalen må jo tas i noen måneder før selve arrangementet. Dermed risikerer vi så klart at beslutningen om antall publikummere har blitt tatt på grunnlag av strenge tiltak, mens det i februar vil være et helt gjenåpnet Norge som gjelder.

Hvis NRK har tatt en slik beslutning mener jeg de må hive seg rundt nå.

Dersom Norge gjenåpnes fullstendig under i ettermiddag vil det være fem måneder til finalen. Det bør være rikelig tid til å hive seg rundt og finne et arrangørsted, et sted i landet som kan ta noen tusener publikummere.

Et MGP i «Stjernekamp»-format i H3 arena på Fornebu med kanskje 100 publikummere vil føles usedvanlig stusselig i februar. 19.februar vil antakelig stengte publikumsarenaer, klemmeforbud og karantene virke som et fjernt minne fra et halvt år tilbake.

SVT legger opp til turné rundt i landet igjen med sin «Melodifestivalen». Dansk TV planlegger, såvidt jeg vet, sin MGP finale i en arena stappfull av publikum. Til og med selve Eurovision-finalen i Mai gikk foran noen tusener publikummere i Rotterda. Det vil derfor framstå smått og ynkelig med et MGP med et hundretalls publikummere så sent som i februar.

«Nu kör vi»

NRK har rett når de sier at MGP er Norges største musikkshow. Da må publikum også få slippe til. Vi var 8500 publikummere i Trondheim Spektrum i 2020.

Jeg tror folk nå er sugne på store eventer. Det vil de være også i Februar. Så slipp dem til.

Et stort publikum er også viktig for artistene. Atle Pettersen sier i podcasten «Hva skjedde egentlig» at han elsket hele prosessen med å delta i MGP 2021. Han hyller produksjonsapparatet og sier at MGP er en av veldig få arenaer hvor artistene får anledning til kun å fokusere på musikken sin, og framføringen og ikke alt mulig annet tull og tøys. Atle Pettersen sier også at han er klar for MGP igjen.

Men, han er også ærlig på at det var nedtur at det ikke var publikum i salen. Det er noe annet å opptre foran 8500 hel-tente fans, framfor en TV-fotograf på kveldsvakt. Dersom vi får to år på rad med lite publikum i salen, og dermed lite stemning så kan det skade MGP som merkevare, og som attraktiv arena for artister å delta i.

Jeg håper derfor NRK ledelsen ser på dagens pressekonferanse med Regjeringen. Gjenåpnes Norge fullstendig bør Kringkastingssjefen ta telefonen å ringe til MGP-sjef Stig Karlsen og si: «Nu kör vi». Så bør hele organisasjonen gjøre en kjempeinnsats for å gjøre MGP 2022 til den folkefesten vi fortjener og trenger, og ikke redusere det ned til en skolekonsert, publikumsmessig.

Jeg er sikker på at dere kan få til dette på fem måneder NRK. Kåm ån!

Anders Martinius Tangen, escNorge

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien