Dramatisk for Ukrainas deltaker

Andre prøve for Ukraina 2021, med stand-in. Foto: EBU / THOMAS HANSES

Siden seieren på lørdag har det stormet rundt vinneren fra Ukraina. Det er spørsmål om både feil i stemmegivningen og rapporter om besøk til Krim. Det er ikke lett for Ukraina på noen fronter for tiden.

Etter juryens avstemninger på Vidbir 2022 ble showet et løp mellom de tre store favorittene i forkant av showet: Kalush Orchestra, Wellboy og Alina Pash. Imidlertid opplevde telefonstemmene alvorlige tekniske problemer.

Programleder Timur Miroshnychenko avslørte først at publikum hadde tildelt Michael Soul ett poeng. Deretter misforsto han hvem som hadde fått to poeng fra seerne. Innledningsvis sa han at Our Atlantic hadde fått to poeng, men han korrigerte seg senere og sa at Cloudless hadde fått to poeng. Resultattavlen viste to poeng for Our Atlantic.

Resultattavlen som viser resultatene sluttet imidlertid å fungere. Etter flere forsøk på å fikse skjermen, bestemte arrangørene seg for å fortsette analogt. Til slutt, etter at vertene avslørte flere resultater, begynte showet å bli litt forvirrende for publikum. Et av jurymedlemmene, Yaroslav Lodygin, la merke til forvirringen og tok initiativet til å skrive ned alle tallene på et ark. Etter det bestemte «papiret» at Alina Pash hadde vunnet ,og ble nummer to i seeravstemningen bak Kalush Orchestra og foran Wellboy.

Det var visst ikke bare-bare for Alina Pash å vinne den Ukrainske finalen. Først kom det beskyldninger om stemmetrøbbel og nå viser det seg at hun besøkte Krim i 2015 og så er bråket i gang.

Søndag sa landets Eurovision-kringkaster Suspilne at Alina Pash ikke hadde brutt noen regler ved å besøke Krim i 2015. De siterte dokumenter levert av det statlige grensekontrollbyrået som viste at sangerinnen hadde kommet inn på Krim via landegrense, som er tillatt i henhold til ukrainsk lov.

På en pressekonferanse holdt i Ukraina mandag ettermiddag sa imidlertid kringkasteren at de nå undersøker om dokumentene de mottok er autentiske, og de vil ikke signere en kontrakt som sikrer Alina Pashs Eurovision-deltakelse før etterforskningen deres er fullført.

Sangerinnen selv er oppgitt over det hele, og håper at ting fremover kan gå rolig for seg – og at hun kan få representere sitt land i Eurovision.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien