Sceneprøvene har startet i Torino

Foto: EBU / Andres Putting

Årets første sceneprøver er i gang og i dag skal ni land ha sin første gjennomkjøring på Eurovision-scenen.

Albania, Latvia, Litauen, Sveits, Slovenia, Ukraina, Bulgaria, Nederland og Moldova øver fra 10.00 – 17.10 i dag. Hvert land får tretti minutter på scenen, noe som gir rom for omtrent tre gjennomkjøringer av sangene deres. Deretter går de videre til påsyn og har gjennomgang på skjermer for å se hva de er fornøyd med, og om de vil gjøre eventuelle endringer til neste prøve. Til slutt er det Meet & Greet med journalistene i det digitale presserommet.
Her ser du hele prøveoversikten:

Nytt av året er at ingen utenom delegasjonene får tilgang til de første prøvene. For fans og fan-presse betyr det at våre første innblikk i hva som skjer på scenen legges ut av Eurovision.tv i deres live blogg, og på deres TikTok-kanal.

Albania: Ronela Hajati – Sekret
Foto: EBU / NATHAN REINDS

Ronela Hajati stiller i en glitrende bikini-topp, med svarte boots og rosa hår. Fire mannlige dansere i bar overkropper er med henne på scenen. Noen tekniske utfordringer i første gjennomkjøring, men det sitter bedre i de neste og vokalen hennes er visst nok upåklagelig god i dag. Det settes på vann i front av scenen, og selv om man skulle tro denne låten var pakket med pyro så blir det istedenfor steamers som blåser i gang den første semifinalen. Se ekslusivt klipp fra Albanias prøve her!

Latvia: Citi Zēni – Eat Your Salad
Foto: EBU / NATHAN REINDS

Citi Zēni ankommer scenen i fargeglade dresser og bak seg har de en backdrop med mye frukt. Visuelt sett er dette en fargeglad fest. Ronela startet denne festen men Latvia bringer definitiv buffeten! Ingen pyro for Latvia heller. Se eksklusivt klipp fra Latvias prøve her!

Litauen: Monika Liu – Sentimentai
Foto: EBU / NATHAN REINDS

Monika Liu står alene på scenen i sin sølvfargede paljettkjole. Ingen props eller dansere, hun gjør dette på egenhånd. I backdroppet er det en atmosfærisk og virvlende grafikk. Mot slutten av bidraget skal det være en fantastisk kameravinkel som flyter opp fra fossefallet foran på scenen og ifølge bloggen til Eurovision.tv ser Monika ut som en fisk i sin glitrende kjole. Se eksklusivt klipp fra Litauens prøve her!

Sveits: Marius Bear – Boys Do Cry
Foto: EBU / NATHAN REINDS

Marius Bear er alene på scenen, kledd i helt sorte klær. En nedstrippet fremføring med kun litt bevegelse i lysene for å skape atmosfære. Akustikken i Pala Olimpico tilfører dette nummere litt ekstra drama. Vokalen til Marius er upåklagelig og dette skal ha vært en meget god gjennomkjøring for Sveits. Se eksklusivt klipp fra Sveits’ første prøve her!

Lunsjpause: La oss ta en liten titt på green room!

Det er ikke bare Latvia som har et grønt fokus i år. Årets green room er bokstavelig talt et grønt rom! Med fossefall foran på scenen og en rekke planter blir det en unik atmosfære for delegasjonene der de sitter og observerer prøvene sine på skjermene. Hver lille delegasjons-bås er omkranset av grønne vekster, visst nok så mye som 1700 planter i årets green room. Ikke rart de måtte installere en foss i arenaen..

Slovenia: LPS – Disko
EBU / Andres Putting

LPS stiller med en gigantisk diskokule, og kanskje årets største prop? I bildet over kan dere også se den fine vann-installasjonen foran på scenen. En stødig gjennomkjøring for guttene som stiller i 60-tallsdresser. Dette er uanstrengt og kult. En god gjennomkjøring for Slovenia. Se eksklusivt klipp fra Slovenias første prøve her!

Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania
Foto: EBU / Andres Putting

Ihor er tilbake! Han spilte fløyte for Go_A i fjorårets Eurovision. Bøttehatten og vesten er tilbake i tillegg får vi et kostyme i det tyske flaggets farger, laget av frynser eller fletter. Det er mye som skjer på kostymefronten, mens lysene på scenen går i gult og blått. Se ekslusivt klipp av Ukrainas første prøve her!

Bulgaria: Intelligent Music Project – Intention
Foto: EBU / Andres Putting

Her blir det noen fantastiske neonlys i bakgrunnen og geometriske former i grafikken. En polert og god gjennomkjøring fra Bulgaria, og i siste gjennomgang har de masse pyro! De blåste visst nok taket av arenaen og øyebrynene av folk i salen under den siste prøven sin. Se eksklusivt klipp fra Bulgarias første prøve her!

Nederland: S10 – Di Diepte
Foto: EBU / Andres Putting

S10, eller Stien den Hollander, synger sangen sin på nederlandsk. Sist Nederland gjorde dette var i 2010. Hun er kledd i en stilig, sort dressjakke som er kort foran, men lengre bak. Scenegulvet er fylt opp av røyk. og lysene tilfører en dramatisk setting på scenen. Den nederlandske delegasjonen virker fornøyd med sin gjennomkjøring. Se eksklusivt klipp fra Nederlands første prøve her!

Moldova: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul
Foto: EBU / Andres Putting

Hey Ho Let’s Go! Det er klart for dagens siste prøve.
Zdob şi Zdub deltar i Eurovision for tredje gang. De deltok for første gang i 2005 med Bunica Bate Toba og så igjen i 2011 med So Lucky.
I år kjører de fullt neonlys og er visst nok årets første til å benytte B-scenen i arenaen. Det rapporteres om et herlig og fargerikt kaos med masse energi fra Moldova. Og det blir visst nok tog-stemning også! Se eksklusivt klipp fra Moldovas første prøve her!

Teknisk trøbbel!
Foto: EBU / NATHAN REINDS

Utover dagen har det blitt meldt om teknisk trøbbel med scenen! Solen, altså de bueformede LED-panelene i bakgrunnen på scenen, er visst nok ikke helt slik de skal være. Meningen er at de skal kunne rotere eller dreies i ulike retninger, noe de nå ikke kan gjøre. Litauen skal være blant landene som har meldt sin misnøye rundt disse problemene. escunited har blant annet skrevet om dette.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien