ESC Norge vurderer: Semifinale 1

Foto: EBU / NATHAN REINDS

I denne artikkelserien har team-medlemmer fra ESC Norge vurdert årets 40 Eurovision-låter. Her kommer vi til å vurdere låtene i tre artikler der låtene vil bli presentert i den startrekkefølgen de starter i sin semifinale. Hvilken låt kommer til å seire vår vurdering til slutt? Og hvordan gjør Subwoolfer det i vår vurdering? Følg med!

Neste uke starter Eurovision-uka. Tirsdag 10. mai går den første semifinalen av stabelen, med blant annet Norge i aksjon. Torsdag 12. mai holdes den andre semifinalen, mens lørdag 14. mai er det klart for årets store finale i Eurovision Song Contest i Torino. Sendingene starter klokken 21.00.

I denne artikkelen har vi sammenfattet et avsnitt om hver låt. Dette er basert på alle kommentarene som vi har fått inn fra teamet. Poengene vi har benyttet er de vanlige Eurovisionpoengene 1-8, 10 og 12. Under den enkelte låt vil dere få poengsummen, men selve resultatlisten vil presenteres til slutt i artikkelen. Hvilke låter går videre? Hvem tror vi må ta turen hjem før det virkelig braker løs? Scroll videre, og du vil få svar!

Låtene ble vurdert før prøvene.

Årets låter i semifinale 1:

ALBANIA – Ronela Hajati – Sekret

Ronela serverer deilig attitude, girl power og en litt utypisk albansk låt uten at den mister de albanske elementene. Dette er en ekte Euovision-festlåt som plukker poeng i det øvre sjiktet. Noen synes den blir litt masete, og synes at den burde blitt sunget utelukkende på albansk.

Poeng: 61 av 96

LATVIA – Citi Zēni – Eat Your Salad

Enkel låtskriving som kommer til å huskes i både positiv og negativ forstand. Noen mener at teksten bare er tullete og dum, mens andre mener at det er nettopp dette som gjør låten bra. Det er lett å synge med og melodien er fengende. Masse energi på scenen trekker opp et blandet totalinntrykk.

Poeng: 40 av 96

Bli bedre kjent med Citi Zēni her

LITAUEN – Monika Liu – Sentimentai

Sensuelt og behagelig fra Litauen i år. Denne plukker både høye og lave poeng. Noen får cabaretvibbber og mener at Monikas stemme glir som smør i øregangene, mens andre synes dette blir for tamt og kjedelig. En ikonisk kjole som kommer til å bli en standard på fremtidens MGP-fester.  

Poeng: 55 av 96

Se vårt intervju med Monika Liu her

SVEITS – Marius Bear – Boys Do Cry

Når det kommer til «Boys Do Cry» er temaet virkelig delt. Den plukker alt fra toppscore til en-poengere. Fansen kaller denne magisk, og den såre og nære crooner-style vokalen er et stort pluss. Andre synes denne er både kjedelig, klisjefylt og så inderlig at de får utslett og indre uro.

Poeng: 33 av 96

SLOVENIA – LPS – Disko

Når det kommer til Slovenia er vi ganske samstemte. Denne låten kunne like gjerne blitt fremført på ungdommens kulturmønstring uten at noen hadde hevet et øyebryn. Dette virker dessverre litt for urutinert, selv om melodien har noen elementer vi går i gang på.

Poeng: 24 av 96

Se vår Q&A med LPS her

UKRAINA – Kalush Orchestra – Stefania

Så var det Ukrainas tur. Her er det det Kalush Orchestra og låten «Stefania» som skal vurderes, ikke de omliggende omstendigheter. Dette er en låt som plukker både hummer og kanari. Flere teammedlemmer har problemer med rap i Eurovisionsammenheng, mens andre synes dette er løst på et vis som gjør låten både fengende og annerledes på en positiv måte. De fleste er enige om at fløyten og refrenget trekker opp. Denne låten kommer til å skille seg ut i mengden.

Poeng: 43 av 96

BULGARIA – Intelligent Music Project – Intention

Etter mange år med tung satsing mot Eurovision, virker det nå som at luften har gått ut av den bulgarske ballongen. Intelligent Music Project har en småfengende rockelåt, men det positive stopper dessverre der. Dette er både utdatert, kjedelig og et dårlig forsøk på å kopiere fjorårets vinnersjanger.

Poeng: 34 av 96

Se vårt intervju med vokalist i Intelligent Music Project, Ronnie Romero, her

NEDERLAND – S10 – De diepte

Deilig å høre nederlandsk i Eurovision igjen! Dette er herlig nedpå og produksjonen oser av kvalitet. Det kan minne litt om London Grammar, og S10 har en forførende stemme. Noen mener låten blir litt stillestående i lengden, men uansett plukker «De diepte» generelt høye poeng fra teamet.

Poeng: 65 av 96

MOLDOVA – Zdob şi Zdub og Advahov Brothers – Trenulețul

Dette er et bidrag som splitter teammedlemmene. Noen mener at Trenulețul er bråkete og masete svada, mens andre kaller den en guilty pleasure. Etnorytmer og et refreng som setter seg på hjernen trekkes frem som positive sider.

Poeng: 48 av 96

PORTUGAL – MARO – Saudade, saudade

Teamets onde tunger kaller «Saudade, saudade» for intetsigende og mener den ikke skilte seg ut første gangen de hørte låten. Mange av oss påpeker derimot at den har vokst mye. De gode tungene kaller den et mesterverk og årets mørke hest. Superlativer som benyttes er: inderlig, organisk og vakkert.

Poeng: 46 av 96

Bli bedre kjent med MARO her

KROATIA – Mia Dimšić – Gulity Pleasure

Trivelig, koselig og ufarlig gitarpop uten særlig brodd. Dessverre for søte Mia beskriver ingen av teammedlemmene låten som en gulity pleasure, eller en pleasure for den saks skyld. Låten gir oss vibber av Olivia Rodrigo og Taylor Swift. En låt som kommer til å bli glemt i mengden og Kroatia må sannsynligvis reise hjem uten finaleplass for fjerde år på rad.

Poeng: 29 av 96

Bli bedre kjent med Mia Dimšić her

DANMARK – REDDI – The Show

Dessverre for danskene blir det ingen fulltreffer hos ESC Norge. Det første minuttet kastes bort til unødvendig pianoklimpring og en ustødig vokal. Låten hever seg noe når det tar av, men teamet er dessverre enige om at denne kommer til å falle gjennom i kampen om finaleplass.

Poeng: 29 av 96

ØSTERRIKE – LUM!X feat. Pia Maria – HALO

Endelig litt fest og moro! Låten er et sårt tiltrengt temposkifte i årets balladejungel. Litt skamløs EDM er sjelden feil i Eurovision, om så på den litt generiske siden. Teamet håper at vokalen og sceneshowet viser seg låten verdig, for om ikke dette sitter kan den fort havne langt ned på resultatlisten.

Poeng: 69 av 96

Se vårt intervju med LM!IX og Pia Maria her

ISLAND – Systur – Með hækkandi sól

Den islandske søstertrioen plukker alt fra et poeng per søster til tiere hos oss i ESC Norge. Sangen gir en følelse av håp og det mystiske utrykket gjør låten dynamisk og stemningsfull. På tross av vakre harmonier er teamet er usikre på om den greier å kvalifisere seg.

Poeng: 50 av 96

Se vårt intervju med Systur her

HELLAS – Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together

Første nordmann ut i årets konkurranse! Der enkelte teammedlemmer sliter med å bli grepet av Amanda, beskriver andre «Die Together» som et mesterverk og det beste Eurovisionbidraget på mange år. Et fantastisk lydbilde, gripende låtskriving og måten den stiger på gjør at låten plukker høye poeng. Her spår vi en høy plassering i finalen og låten trekkes frem som en sannsynlig juryfavoritt.

Poeng: 74 av 96

Bli bedre kjent med Amanda Tenfjord her

NORGE – Subwoolfer – Give That Wolf a Banana

Og så var det endelig våre egne ulver sin tur. Alle teammedlemmene, bortsett fra et, plasserer Norge høyt i sine poeng. Alle er derimot enige om at Subwoolfer har gode sjanser for en høy plassering den 14. mai. «Give that Wolf a Banana» beskrives som catchy, annerledes og velprodusert. Keith og Jim er gode vokalister, låten er fengende og den kommer til å stå igjen som en låt som huskes. Heia Norge!

Poeng: 71 av 96

Se vårt intervju med Subwoolfer etter gårsdagens andre prøve

ARMENIA – Rosa Linn – Snap

En uforventet låt fra Armenia i år. «Snap» er en trivelig låt, den har allsangpotensiale og Rosa Linn synger bra. Noen synes den blir litt kjedelig i lengden og enkelte savner det etniske lydbildet vi har blitt vant med fra den kanten av kontinentet. Det hagler inn med sammenlikninger til både Smith and Tell’s «Hotel Walls», P!NKs «Walk me home» og «Ho Hey» av The Lumineers.

Poeng: 56 av 96

RESULTAT

Og med det kan vi herved presentere poengoversikten over hva teamet i ESC Norge håper at utfallet blir i den første semifinalen:

PLASSERINGLANDPOENG
1HELLAS 74
2NORGE71
3ØSTERRIKE69
4NEDERLAND65
5ALBANIA61
6ARMENIA56
7LITAUEN55
8ISLAND50
9MOLDOVA48
10PORTUGAL46
11UKRAINA43
12LATVIA40
13BULGARIA34
14SVEITS33
15KROATIA29
16DANMARK29
17SLOVENIA24

Gratulerer så mye til Amanda Tenfjord og Hellas med seier i vår lille avstemning! Videre gratulerer vi Østerrike, Nederland, Albania, Armenia, Litauen, Island, Moldova, Portugal, og Norge med finaleplasser! Er du enig med oss, eller er teamet helt på bærtur? Det endelige svaret får vi tirsdag 10. mai.

Følg med i morgen, da er det nemlig klart for vår vurdering av semifinale 2!

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien