Blogg: Hvor ender Subwoolfer?

Foto: Endre Fagervold / escnorge.no

Dette er en blogg av Anders M. Tangen og representerer kun skribentens meninger.

I lunsjen på jobben i dag var Eurovision tema. Jeg er nok med stor margin den mest engasjerte esc-seeren på kontoret, men det er et par andre også som er mer eller mindre skap-fans. Det som likevel opptar dem alle, uansett fan-nivå er todelt. For det første: Hva skjer med ulvene våre? Kan vi vinne? For det andre: Vinner Ukraina? Og i så fall mest på grunn av sympati? Det er så klart farlig å generalisere ut i fra slike selvopplevde lunsj-samtaler, men jeg tror det er disse to spørsmålene som opptar de norske seerne mest i denne uka. I denne bloggen skal jeg fabulere litt rundt ett av dem; Norges plassering.

Hvorfor i alle verden skal vi drive på med gjetninger på resultatet? På tirsdag kveld, og kanskje på lørdag har vi jo fasiten?

Tja, si det. Det er vel litt av moroa å spå et resultat på forhånd, og begrunne hvorfor vi tror det ene eller det andre. Jeg har ikke noen annen grunn en det i alle fall. Fordi det er gøy.

Mage eller statistikk

Så la meg forsøke litt da. Når jeg skal mene noe om hvordan det vil gå med Norge så kan jeg velge to måter. Jeg kan gå veldig statistisk og analytisk til verks. Eller jeg kan bruke magefølelse og erfaring. Det beste tror jeg er en kombinasjon. Det er faktisk slik, at etter at prøvene er unnagjort, så er det ikke mulig å se bort fra oddsen. Den gir noen pekepinner som er dumt ikke å ta med i beregningen. Nord Makedonia kommer ikke til å vinne Eurovision. Det er 99% sikkert. Det har aldri skjedd at en låt som ligger helt nederst så tett opp mot finalen vinner. Hvor lang opp på bettinglista må vi, før vi kan begynne å finne låter som har en fair sjanse til seier? Jeg kan ikke huske noen gang at en låt som ligger lavere enn tiende plass på bettinglistene i dagene før finalen har vunnet. Og siden vi ikke har hatt semifinalene ennå, så må vi kanskje ta med litt flere enn Topp Ti i beregningen av hvilke land som kan være med å slåss om en seier.

Ut ifra Topp 15 på oddsen så er jeg ganske sikker på at vinneren på lørdag er ett av disse landene:

Ukraina, Storbritannia, Italia, Sverige, Spania, Polen, Hellas, Norge, Nederland, Serbia, Frankrike, Portugal, Australia, Finland eller San Marino.

Norge er altså ikke utenfor den lista over låter som KAN vinne Eurovision basert på oddsen. Tenker jeg. Dette er ikke vitenskap. I beste fall spådomskunst, og det er jo en noe omdiskutert måte å forholde seg til virkeligheten på. Men, likevel, altså for moro skyld. Norge ligger ikke slik an, at det er umulig å tenke seg norsk seier. Slik det i praksis er for Nord Makedonia.

Men betyr det at det er sannsynlig?

Et interessant år

La oss se på et litt interessant år. Nemlig 2011. Helt inn mot finalen var Frankrike favoritt på oddsen med sin artist Amaury Vassili og låta «Sognu». Norge var, før vi røk i semien, oppe på en fjerdeplass på oddsen. Vinneren det året, Azerbaijan lå dagen før finalen på tredjeplass på oddsen. Resultatet ble til slutt Azerbaijan vant, og Frankrike kom på en 15.plass. Det var altså ingen odds-bombe at Azerbaijan vant, men det var veldig sjokkerende at storfavoritten ramlet ned til en 18.plass.

Jeg skriver dette bare for å vise at vi ikke kan se oddsen som en fasit. Selv om den har blitt noe mer treffsikker på de elleve årene som har gått siden 2011.

Så for å helle litt kaldt vann i blodet. At vi ligger på en åttendeplass på oddsen er ingen garanti for finaleplass. Stella Mwangi og «Haba Haba» var oppe på en fjerdeplass på oddsen i tida før Eurovision, men røk i semien. I 2016 lå Agnete med «Icebreaker» på en tiendeplass på oddsen i sin semi, men røk ut. Norge ligger i år veldig godt an på oddsen i vår semi. Her ligger vi på tredjeplass med en anslått sjanse for finaleplass til 94%.

Så basert på disse eksemplene, så er det ikke umulig for Norge å vinne. Men det er heller ikke særlig sannsynlig ut i fra oddsen.

Publikum

Likevel, la oss kjenne på magefølelsen og erfaringen. Dette kan jeg ikke belegge med fakta, og det er jo hele poenget med magefølelse. Men, 2022 er et veldig spesielt år. Det er første gang på tre år at salen skal fylles med helt vanlig publikum og fans. I 2021 var det kun nederlansk publikum som fikk komme til finalen i hjemlandet.

Verden er fortsatt ikke helt trent på å se, og vurdere hvordan låter gjør det foran et publikum. Under juryfinalen i kveld tror jeg at Subwoolfer vil sette fyr på salen, i en til tider litt traurig semi. Det tror jeg ikke juryene rundt om i Euoropa kan overse. I en verden med krig og pandemi vil vi komme som en velkommen isbit i en gloheit ørken. Noe som frisker opp, og tilfører liv. Det vil bla allsang, det vil bli dans og det vil bli moro. Så tror jeg også at det vil gi Norge et hopp på oddsen og at vi kanskje er der oppe Azerbaijan var i 2011 dagen før finalen, altså en fjerde plass. Det vil være fire plasser opp fra der vi er i dag. Og fra en slik posisjon er det fullt mulig å vinne, dersom det er et år for overraskelser slik det var i 2011 da favoritten endte på en 15.plass.

Tipset

Så, for å runde av dette babbelet om resultat. Ja, for det er litt babbel. Ingen kan spå sikkert om dette. Så, altså, for å runde av. Oddsen trenger ikke på dette tidspunktet bety all verdens. Norge kan være årets overraskelse, og ryke i semien, slik Frankrike «bombet» i 2011. Men vi kan like gjerne, og mer sannsynlig være årets overraskelse andre veien. Fordi hverken bookmakere eller andre har forutsett den responsen jeg tror ulvene vil få under sitt show under juryfinalen i kveld. Det kan endre alt. Og er det Ukraina som er årets Frankrike, og går på en smell så åpner hele feltet seg veldig. Og da kan vi like gjerne være i samme situasjon som Azerbaijan i 2011, og vinne hele greia.

Ikke veldig sannsynlig kanskje, men langt fra umulig.

Så skal jeg faktisk våge meg på å tippe en plassering. Ja, vi går til finale. Og får vi startnummer i andre halvdel der, så tipper jeg en 6.plass på Norge. Samme plassering som KEiiNO i 2019.

Anders M. Tangen/ escNorge

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien