Alt du trenger å vite om semifinale 1

Foto: EBU / CORINNE CUMMING

I kveld braker det løs i Pala Olimpico! 17 land, deriblant Norge, skal konkurrere om ti finaleplasser i lørdagens store finale.

At ulvene i Subwoolfer har slått på sjarmen på max før kveldens semifinale, er det ingen tvil om. De har showet på hvert eneste pre-party, de har covret låtene til de andre deltakerne og de har lekt seg frem til kveldens semi. Ikke minst skinte de som ekte stjerner på den turkise løperen på søndag. Det fleste lar seg bedåre og lærer seg villig dansen. Så får vi se da, når programlederne leser opp landene som har fått finalebillett, om sjarmoffensiven har hjulpet.

Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

ÅPNINGSNUMMER

Årets første semifinale starter med ett musikalsk nummer som starter med dronen Leo som ender inne på arenaen hvor vi reiser til verdensrommet og er vitne til skapelsen av solen (kjent som den «svarte dingsen» midt på scenen) som er det sentrale elementet i årets Eurovision Song Contest. Arenaen blir fylt med lasere som danserne «spiller på». De spiller den berømte arien Nessun Dorma fra Puccinis opera Turandot. Så skifter musikken til en ny versjon av fjorårets vinner, Zitti E Buoni av Måneskin, spilt av en kvinne omgitt av dansere. Nummeret ender med en dame som synger The Sound of Beauty.

Eurovision 2022: Programlederne, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Plutselig høres en stemme som presenterer årets programledere Mika, Laura Pausini og Alessandro Cattelan. Det tar ikke lang tid før Laura sier de magiske ordene «Good evening, Europe! Good morning, Australia!»

LET THE EUROVISION SONG CONTEST 2022 BEGIN!

De 17 landene som skal på scenen i kveld er:

 1. ALBANIA
 2. LATVIA
 3. LITAUEN
 4. SVEITS
 5. SLOVENIA
 6. UKRAINA
 7. BULGARIA
 8. NEDERLAND
 9. MOLDOVA
 10. PORTUGAL
 11. KROATIA
 12. DANMARK
 13. ØSTERRIKE
 14. ISLAND
 15. HELLAS
 16. NORGE
 17. ARMENIA

POSTKORTENE

Mens scenen forberedes til hver nasjon, får vi se ett lite postkort fra ett sted i Italia. Det er dronen Leo som tar oss med på tur gjennom Italia, mens artisten som skal stå på scenen prosjekteres som hologrammer på de forskjellige stedene.

REKLAMEPAUSER

Vi i Norge får ikke reklamepauser, men det blir en liten pause etter Ukraina. Da får vi se en presentasjon av Torino. Det blir også en pause etter Danmark, og da får vi se klipp fra den turkise løperen.

PAUSEUNDERHOLDNING

Etter alle 17 land har fremført låten sin, er det tid for å starte avstemmingen. Alle land i semi 1 og Frankrika og Italia kan stemme i denne semifinalen.

EUROPE! START VOTING NOW!

Etter en «snabbrepris» presenteres The Dance of Beauty. Arenaen endres til et diskotek og en reise gjennom populær italienske musikk starter. Det hele ledes av Dardust, som er akkompagnert av fløytist Sylvia Catasta, Benny Benassi og Sophie and the Giants. Vi får også en hyllest til den den avdøde italienske sangerinnen  Raffaella Carrà.

EUROPE! STOP VOTING NOW!

Etter avstemmningn er stanset, er det endelig Diodato sin tur til å få stå på Eurovision-scenen. Han har en fantastisk fremføring av Fai Rumore, låta han skulle representere Italia med i Eurovision 2020. Under dette nummeret får vi se «sola» på scenen bevege på seg.

Eurovision 2022: Diadato, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Så er det på tide å minnes noen ikoniske Eurovision-bidrag. I et segment med tittelen «Eurovision Confidential» brukes bilder av blant annet Elena Tsagrinou (Kypros 2021) og TIX (Norge 2021) for å vise de store kontrastene der er i showet. Når det avsluttes, får Alessandro selskap av Malèna for å snakke om seieren hennes i Junior Eurovision Song Contest 2021. Bilder av opptredenen hennes og seiersøyeblikket vises og så vises en promotering av Armenias hovedstad Jerevan, hvor showet vil bli holdt i desember i år.

Før resultatet blir presentert, får vi ett møte med to av årets land i BIG 5, Frankrike og Italia.

Eurovision 2022: Frankrike, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

RESULTATER

Så er det på tide å finne ut hvilke ti nasjoner som kan slippe jubelen løs og forberede seg til lørdagens store finale. Etter Martin Österdahl har fortalt oss at stemmene er talt opp og verifisert, tar programlederne over og roper opp ett og ett navn. Er Norge ett av disse mon tro?

VIL DU STEMME?

For å stemme kan du bruke Eurovision-appen, ringe 829 69 6 og deretter taste deltakernummer, eller ved å sende SMS til 26400 med deltagernummer. Stemmene fra TV-seere og fagjuryer i hvert land teller 50 % hver. Vil du stemme å egenhånd kan du finne stemmeskjemaer her!

HVORDAN SE PÅ

Semifinale 1 begynner kl. 21:00 i kveld. Den kan sees på NRK1 og NRK TV. ESC Norge sender live når vi får vite hvilke land som går videre. Den kan du se her!

NÅ ER DET ENDELIG IGANG! KOS DEG MED ÅRETS EUROVISION! Følg oss på ESC Norge for nyheter utover i uka, og kom gjerne med kommentarer på vår Facebookside!

LAST NED STEMMESKJEMA OG BINGO

ESC Norge har laget stemmeskjema og bingo som du kan kose deg med til semifinalene. De kan du laste ned her.

Del:
Relaterte artikler