Blogg: Disse ti går videre til finalen

Foto: EBU / Andres Putting

Å spå hvem som går videre fra semifinalene til finalen i Eurovision er alltid vanskelig, men i år syns jeg det er ekstra vanskelig. 

Den første semifinalen som går på tv i morgen er ganske svak. Den bærer preg av mye like fremføringer, lik lyssetting og lite kreativitet fra landene.

Mye av dette er selvsagt spekulasjoner og gjetninger og vi vil nok måtte ta høyde for en overraskelse eller to når resultatene leses opp.

I semifinale en deltar Albania, Latvia, Litauen, Sveits, Slovenia, Ukraina, Bulgaria, Nederland, Moldova, Portugal, Kroatia, Danmark, Østerrike, Island, Hellas, Norge og Armenia. 

Disse fem landene anser jeg som sikre på å gå videre:

Hellas – Solide prøver, moderne låt og veldig veldig godt levert av Amanda gjør at dette bidraget seiler rett inn i finalen. Her er det også et kreativt sceneshow og god kameraføring. Er dette juryvinneren i semifinale 1? Ja det kan godt hende. 

Ukraina – Stefania er en fengende etnisk låt som skaper liv og engasjerer seerne, men også nok til at juryen er generøse med poengene. Ukraina er det eneste landet som alltid har gått videre til finalen og det er nok en rekord de fortsatt kommer til å beholde etter tirsdag kveld. 

Norge – Hvem kan ikke motstå disse morsomme og sjarmerende ulvefigurene? Subwoolfer har skapt masse liv å røre i Torino, og med gode prøver og en lettlært koreografi går nok også vi her hjemme til lørdagens finale. Jeg mener også at låten er såpass godt polert og satt sammen at til og med noen jurypoeng kan komme vår vei. 

Armenia – Endelig er Armenia tilbake etter to år borte fra Eurovision. Rosa Linn leverer en fin Taylor Swift inspirert sak og med semifinalens mest kreative staging er nok billetten til finalen sikret. 

Nederland – S10 synger på nederlandsk for første gang siden 1998, og dette er en låt som har falt i smak hos mange lyttere og presse.

Eurovision 2022: Hellas, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Så til de landene jeg er usikker på:

Litauen – Jeg liker denne låten og Monika er en dyktig artist som leverer låten på en måte som gjør at den kommer igjennom skjermen. Prøvene har stort sett gått bra, og er fremføringen er ganske lik som i den nasjonale finalen. Litauen er et av landene som får mye seerpoeng fra landene i delfinalen, og jeg tror juryen kommer til å anerkjenne egenheten i denne låten. Kombinert vil dette være nok til å få Litauen til finalen.

Latvia – Liv, farger, show og masse sjarm, Citi Zeni fra Latvia tenker jeg skal gå ganske enkelt videre til finalen. Det eneste som gjør meg usikker på denne er hvor mye juryhjelp de får for å kunne oppnå nok poeng til å klare en finaleplass. 

Albania – Ronela har hatt det tøft under prøvene og Twitters harselering med henne har heller ikke hjulpet på Albanias sjanser i årets Eurovision. Fremføringen blir statisk og stillestående. Dette er allikevel en god åpner og Ronela leverte en solid prøve under juryfinalen i går kveld. Velger derfor å gi Albania en finaleplass.

Sveits – Årets skuffelse for min del. Etter tre år på fremadstormende kurs mot seier seiler Sveits ganske hardt ned på listene med Marius Bear og hans Boys Do Not Cry. Denne låten er uengasjerende og stavingen er mørk og veldig stillestående. Her må juryen frem med masse poeng for å få denne videre, seerne flokker nok ikke til for å få denne videre. Sveits må nok bli stående utenfor finalen i år. Det blir derfor nei på denne. 

Moldova – Herlig etnisk låt med masse rumenske og moldovske elementer. Morsomt fremført, og ikke minst kjempefin tekst om togreisen fra Chisiniau i Moldova til Bucuresti i Romania. Denne går nok videre. 

Island – Dette er heller ikke min favoritt, men Island hadde ikke verdens beste nasjonale finale heller. Låten er godt stages, søstrene leverer perfekt og det hele fremstår litt mystisk. Jeg er ikke helt sikker på om det holder til noe finale, men jeg velger å si ja. 

Zdob si Zdob. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Liten eller ingen sjanse til finaleplass: 

Så til de jeg anser som sjanseløse, men hvem vet, plutselig er en av de videre. 

Østerrike – Min favoritt når denne kom, men den har sunket som en stein på listene rundt omkring og også hos meg personlig. Først og fremst på grunn av Pia Marias dårlige vokal. Tror derfor at denne ikke går videre. Fremføringen er også ganske kjedelig(hvor er danserne fra musikkvideoen?). 

Kroatia – Kjedelig, kjedelig, kjedelig. 

Danmark – Ikke engang nok pyro i hele verden kan redde denne uberdanske låten fra å havarere i semifinalen. Dette engasjerer ingen, og dessverre for danskenes del blir nok denne også værende i semifinalen. Danmark har også vært veldig uheldig med tanke på den ødelagte scenen, for dette er en av prøvene man ser den ødelagte solen tydeligst på, og det hjelper lite på.

Portugal – Landet som alltid skiller seg ut i Eurovision, og det skal de selvsagt ha masse skryt for, og Maro og er en meget dyktig artist. Allikevel tenker jeg at ingen kommer til å engasjere seg nevneverdig av låten hennes. Av de sjanseløse så anser jeg samtidig denne som den som er nærmest å komme seg videre. 

Slovenia – LPS er unge, urutinerte og nervøse, og det synes godt. Diskolåten er heller ikke noe å skrive hjem om. 

Bulgaria – Utdatert rockelåt, som riktignok er godt fremført. Jeg har allikevel ikke noe stor tro på denne.

Så for å oppsummere: Til finalen tipper jeg Hellas, Ukraina, Norge, Nederland, Armenia, Litauen, Latvia, Albania, Moldova og Island.

Klokken 22:30 har vi svaret!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien