Romania truer med å trekke seg etter stemmeskandalen

Foto: EBU / NATHAN REINDS

Etter det ble klart at EBU tidligere i uken måtte fjerne stemmer som de oppfattet som uvanlige i semifinale 2 og i finalen truer nå Romania med å trekke seg fra Eurovision.

Det som foreløpig kun kan kalles for beskyldninger har ifølge TVR gjort stor skade på kringkasterens rykte og det vurderes også å gå til rettsak mot EBU.

I meldingen blir det for eksempel henvist til at Sverige, Belgia og Australia også stemte på hverandre. Blant annet ga Sverige 12 til Australia og 8 til Belgia, Australia ga 12 til Sverige og 8 til Belgia, mens Belgia ga 10 til Sverige og 8 poeng til Australia.

EBU svarer tilbake at eksemplet TVR henviser til ikke blir oppfattet som irregulært, da det kun er tre av femten land som har rangert hverandre på den måten. I det uvanlige stemmemønsteret som ble oppdaget etter finalen av årets Eurovision, har derimot seks land rangert hverandre omtrent likt i semifinale 2 og i finalen. Det blir oppfattet som irregulært, spesielt fordi i semifinale 2 så var det fem av seks av land som var rangert utenfor topp 8 av 15 andre land.

Du kan lese hele EBU sin forklaring her (link)
TVR sin melding kan du lese her (link)

Om Romania trekke seg er foreløpig kun en trussel. Eurovision 2022 ga TVR sårt tiltrengte seertall og finalen var det tredje mest sette i Romania forrige lørdag, dette blir nok også tatt hensyn til når en endelig vurdering skal tas.

De andre landenes reaksjoner:

Aserbajdsjan – Her har det foreløpig vært stille, men Ictimai som er landets kringkaster venter på en nærmere forklaring fra EBU. Ifølge de foregikk juryens avstemning etter reglene.

Georgia – Her ventes det også nærmere svar fra EBU og ifølge tv stasjonen gikk alt som planlagt. Stemmene ble godkjent av en notar som så sendte inn resultatet til EBU. Sjokket var derfor stort da 12 poeng fra Georgia gikk til Storbritannia, istedenfor Ukraina som landets jury hadde rangert øverst. Dette ble protestert på av GPB som var tilstede i Torino.

Montenegro – Her ligner reaksjonene og kritikken den samme som kommer fra Romania. RTCG som er ansvarlig for Eurovision i landet benekter alt og uttaler at de ikke kjenner seg igjen i beskyldningene fra EBU. De henviser også til at Sverige, Australia, Belgia og Estland rangerte hverandre høyt uten at dette blir sett på som irregulært.

Polen – TVP benekter disse beskyldningene, og vil imøtegå en etterforskning av EBU. De ønsker samtidig mer åpenhet om avstemningen og hvordan poengene blir avgjort slik at dette ikke gjentar seg igjen. De vil også protestere mot beskyldningene.

San Marino – SMRTV føyer seg inn i rekken av å nekte for anklagene. De uttaler at de alltid har vært i kontakt med EBU og gjort alt etter reglene. De kaller EBU sin reaksjon for «En smule autoritær».

Hva som blir resultatet av denne etterforskningen vites foreløpig ikke, men mer informasjon kommer nok i denne saken.

Kilder:
San Marino RTV
Rtcg(Montenegro)
TVP Polen
Eurovoix

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien