Disse byene kan arrangere ESC i 2023

Foto: Cameron - CC-BY

Tidligere denne uken slapp EBU en pressemelding som sa at de, etter grundig analyse, har kommet frem til at den ukrainske kringkasteren, UA:PBC, ikke klarer å møte sikkerhets- og driftsgarantiene som kreves for at en kringkaster skal være vertskap for, organisere og produsere Eurovision Song Contest.

EBU er nå i dialog med Storbritannia og BBC om muligheten for å arrangere Eurovision 2023 på britisk jord, etter at de sikret seg 2. plass i årets Eurovision i Torino.

Sam Ryder sang seg til en andreplass i Torino. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Storbritannia har et godt forhold til Ukraina, og de er et av landene som var tidlig ute med å tilby seg å hjelpe Ukraina med å arrangere neste års Eurovision Song Contest.

Det er nå svært tenkelig at Eurovision 2023 vil finne sted i Storbritannia, men selv om mange byer nå melder sin interesse vet vi at EBU har en liste med krav som må møtes for at man skal kunne arrangere Eurovision Song Contest.

Mens vi venter på en avgjørelse fra BBC, så kan vi ta en titt på de potensielle og mest sannsynlige vertsbyene for 2023 i Storbritannia:

Glasgow

Foto: Richard West – CC BY SA

Den heteste kandidaten for øyeblikket er Glasgow i Skottland med deres Ovo Hydro Arena, like ved bredden av elven Clyde. Arenaen har en kapasitet på 14.300 tilskuere og ligger ved siden av BBC Skottland og flere utstillingssentere, som kan bli lokasjon for fasiliteter som blant annet pressesenter. Glasgow leder for øyeblikket oddsen til å bli neste års vertsby.

Eurovision-fans virker spesielt opptatt av dette alternativet, da utsiden av Ovo Hydro Arena ble brukt til å spille inn deler av Will Ferrells 2020 Netflix-film Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Arenaen kan også ses i filmens trailer.

Manchester

AO Arena. Foto: G-13114 – CC BY SA

AO Manchester Arena har en kapasitet på 21.000 tilskuere og er den største innendørsarenaen i Storbriannia.

Lederen av Manchester City Council, Bev Craig, skrev på Twitter at han ikke kan tenke seg et bedre sted. En flott musikk-by og passende hjem til et stort ukrainsk samfunn.
Manchester har den største ukrainske befolkningen utenfor London, og EBU har sagt at deres intensjon er at Ukraina, og deres seier, skal gjenspeiles i neste års Eurovision.

Salford i Stor-Manchester ble BBCs hovedkvarter under årets Eurovision, med AJ Odudu som leste opp UK-resultatene fra MediaCity.

Co-Op Live Arena er for tiden under oppføring. Denne vil ha en kapasitet på 23.500, og vil dermed forbigå AO Arenas kapasitet, men denne åpner ikke før i slutten av 2023 og er derfor uaktuell for ESC-ukene.

London

O2 arena. Foto: mattbuck – CC-BY-SA

Londons ordfører, Sadiq Khan, twitret at den britiske hovedstaden «ville ta imot Eurovision med åpne armer», og la til: «Vi er klare til å gå opp og støtte Ukraina ved å arrangere en konkurranse som hyller og hedrer det ukrainske folket, og som også feirer det beste fra Storbritannia.»
London har den klart største ukrainske befolkningen i Storbritannia.

Foto: Pmsphoto – CC-BY-SA

To arenaer i London passer godt til å arrangere Eurovision. The O2 Arena har en kapasitet på 20.000 tilskuere, mens den noe mindre Wembley Arena, med 12.000 i kapasitet, fortsatt møter EBUs kriterier på minimum 10.000 tilskuere.

Selv om London vil møte alle kriterier for å arrangere neste års Eurovision så kan de komme til å tape den kampen. BBC og regjeringen legger press på å få flyttet arrangementer ut av hovedstaden. London er en storby som allerede får mye oppmerksomhet og tilreisende turister, men per nå ligger de på 2. plass på oddsen hva gjelder sjansene for å bli vertsby neste år.

Leeds

Foto: Peter Astbury – CC BY

Leeds hadde håpet på å bli europeisk kulturhovedstad i 2023, men Brexit hindret britiske byer å delta i den konkurransen. Det forhindrer ikke byen i arrangere et kulturår.
I en uttalelse fra Leeds byrådsledere kommer det frem at de allerede har vært i kontakt med regjeringen og BBC, i håp om å få Eurovision 2023 i byens First Direct Arena.
Arenaen har en kapasitet på 13.781.

Birmingham

Utilita Arena. Foto: Bs0u10e01 – CC-BY-SA

Birmingham er Englands nest største by med rundt 1,1 millioner innbyggere. Byen har en av de mest etniske og kulturelt blandede befolkningene i Storbritannia.

Sist Storbritannia var vertskap, Eurovision Song Contest i 1998, var dette vertsbyen. Birmingham City Council har vist sin interesse for å samarbeide med regjeringen for å undersøke potensialet for å være vertskap for Eurovision 2023.
Byen kan skilte med to arenaer. Utilita Arena med en kapasitet på 15.800 og Resorts World Arena med en kapasitet på 15.685.

Liverpool

Foto: Rodhullandemu – CC-BY-SA

Liverpool er kanskje mest kjent for fotballaget Liverpool FC, men det er også her The Beatles ble dannet, og byen er hjem for den velkjente Paul McCartney-skolen, LIPA.
«Hvorfor vil du ikke sette Eurovision et sted som hele verden anerkjenner som en musikk-by?» undrer Liverpool City Councils kulturdirektør, Claire McColgan.
Arenaen M&S Bank Arena Liverpool har en kapasitet på 11.000 og ligger ved siden av et konferansesenter.

Aberdeen

Foto: Bill Harrison – CC-BY-SA

Selv om Skottlands førsteminister ser ut til å peke mot Glasgow, har seks parlamentsmedlemmer og MSP-er fra Aberdeen sendt brev til BBCs generaldirektør Tim Davie og sagt at «Byen er perfekt når det gjelder infrastruktur, kulturtilbud og ren entusiasme for å holde begivenheten».

Aberdeen kan skilte med Skottlands største arrangementskompleks, P&J Live, som har en kapasitet på 12-15.000 tilskuere.

Flere håpefulle byer

SSE Arena i Belfast. Foto: Ross – CC-BY-SA

Belfast i Nord-Irland med sin SSE Arena i Titanic-komplekset med en kapasitet på 11.000 tilskuere er også en mulig kandidat.

Kevin Brennan, MP i Cardiff West, twitret at han mener Eurovision bør holdes i deres Principality Stadium med plass til 70.000 feststemte fans. Arenaen har et tak som kan lukkes, men det virker ikke sannsynlig at man skal benytte en idrettsarena når Storbritannia har så mange andre steder, bedre egnet til eventet. Cardiff har også den mer beskjedne Motorpoint Arena med en kapasitet på 7.500, som dermed blir for lite.

Gjensyn med Brighton?
Abbas historiske seier fant sted her i 1974, og Hove City Council jobber med å kontakte EBU og BBC for å offisielt vise sin interesse for å få Eurovision tilbake til byen. Brighton Centre møter dessverre ikke EBUs krav da de bare har en kapasitet på 5.515 tilskuere.

Hvilken by i Storbritannia ønsker du at Eurovision 2023 skal arrangeres i? Si din mening på vårt diskusjonsforum!

Kilder:
Wikipedia
BBC
Wiwibloggs

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien