MGP-blogg: Et MGP på rett kjøl!

Endelig er vi i gang igjen! Paljettene og konfettien er tatt frem, og for en festkveld det ble i går! NRK er på vei til å få Melodi Grand Prix på rett kjøl igjen!

Dette er en blogg. Bloggen gir uttrykk for skribentens egne holdninger.

Undertegnede var spent, og det var noe i kroppen som kriblet når jeg gikk inn dørene til Screen Studios i Nydalen i går. Endelig var den aller første delfinalen av Melodi Grand Prix her. Etter flere år med Corona der vi har fulgt med på showet bak tv-skjermen, følte jeg for første gang på lenge på en følelse som har vært borte de siste årene.

Mye er jo musikken og opplevelsen å kunne se dette fra salen, men den største opplevelsen er å se fansen som lager liv i studioet. Her var det pynta folk, paljetter og glade smil over alt. Endelig var vi her igjen!

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Formatet – et MGP på rett kjøl!

I år er det et helt nytt format av Melodi Grand Prix. Antall delfinaler er kuttet ned til 3 delfinaler, og antall bidrag er økt fra 4 til 7 bidrag. Duellene og forhåndskvalifiserte er også skrotlagt i årets sesong. Samtidig går 3 bidrag videre, i stedet for 1 bidrag, som det har vært de siste årene. Alle disse endringene er noe jeg liker svært godt – og det ser ut som at NRK nå begynner å få MGP på rett kjøl!

Etter de siste årene har det vært mange tanker rundt formatet. Fra en godt over gjennomsnittet fan av konseptet så er det gøy med 5 delfinaler, men det var noe med lengden på konkurransen og for få bidrag i hver delfinale som gjorde hele opplevelsen alt for langt, og for lite musikk og for mye snakk i hver delfinale. Samtidig liker jeg at det nå ikke vil bli noe forskjellsbehandling, og at nåløyet for å delta og gå videre har utvidet seg. Dette tror jeg kan være med på å gjøre MGP mer attraktivt for artister.

Nå føler jeg fokuset blir på musikken styrkes, og at showet virker mer komplett. Dette er svært positivt NRK!

En stemme

En annen stor endring i årets show er at man bare har en stemme. Dette tror jeg er noe som kommer til å bli en het diskusjon der ute etter årets sesong. Fra å ha 4 låter i hver delfinale, og 3 stemmer i hver duell og gullfinale til å gå til en stemme er en stor endring for folk. Kanskje en litt for stor og brå endring?

Når formatet er endret til at tre bidrag skal gå videre til finalen synes jeg det hadde vært å beholdt de tre stemmene. Når det kommer en delfinale der man liker to, tre eller fire låter kjenner jeg på at det er sårt og vondt å velge bare en låt i hver delfinale. Her kunne man heller hatt en stemme i hver duell i det gamle formatet, og heller beholdt tre stemmer nå. Samtidig skjønner jeg også visjonen med at den beste låta er den som klarer å få den ENE stemmen. Det er synd om andre låter med godt potensiale faller bort på grunn av at låta står er folkets andre favoritt eller tredje favoritt.

Man kan vel oppsummere dette med at folket kanskje har vært litt for bortskjemte med hvordan man har kunnet stemme før? Jeg gleder meg til diskusjonen.

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Ros til programlederne

En annen duo jeg var spent på var årets programledere, Arian Engebø og Stian «Staysman» Thorbjørnsen. Hvordan ville de klare å fronte programmet? Etter programmet satt jeg igjen med en stor glede. Jeg satt igjen med en stor glede av deres profesjonalitet og hvordan de tok jobben og konseptet på alvor. Her er det god kjemi, og Arian og Stian klarer å fylle hverandre på en skikkelig fin måte. Dette er to profiler jeg gleder meg til å følge videre fremover i de neste delfinalene og finalen.

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Inntrykk av showet – musikken i fokus

Er det noe man kunne se var det at salen var mye mindre enn før, og at det var mindre publikum. Dette vises også på skjermen, men samtidig føler jeg at NRK klarer å gjøre det fint på TV-skjermen ut fra de forutsetningene man har. Her er det sikkert mye økonomi inne i bildet – men jeg er sikker på at det vil bli lagt inn midler til å få en fantastisk finale i Trondheim spektrum!

Alt i alt føler jeg musikken har stått i fokus. Showet ga oss mer musikk, mindre prat. Alt ble rett og slett mer effektivt, og tida gikk mye raskere enn før. Jeg synes også at delfinale en ble en sterk finale der kanskje to låter utpekte seg veldig, og at mange kunne kjempe om den siste finaleplassen. Delfinalen ga oss også bredde med både ballader, up-tempo, pop, norsk, feelgood, K-pop og dansbar musikk.

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

De tre første finalistene er valgt!

Til slutt satt vi igjen med tre finalister etter en brutal utvelgelse. Det ble gått gjennom på realt Idol og Stjernekamp-vis, «Du er ikke med videre» eller «Du er videre til finalen». Dette føltes brutalt ut, men til slutt satt vi igjen med Umami Tsunami, Ulrikke og Alessandra Mele til å gå videre til finalen i Trondheim Spektrum. Tre verdige finalister. Jeg føler to låter er skreddersydd for konkurransen, og en låt bringer med seg noe nytt til scenen. Tre gode bidrag som ga mye på scenen. Så blir det spennende å se hvem som blir de neste tre i denne blomsterbuketten.

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge
Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Bli kjent med finalistene her!

Vel blåst!

Så til slutt ønsker jeg å gratulere NRK med å si; «Vel blåst» delfinale 1. Tusen takk til artistene, programlederne og alle folka bak. Dette tror jeg ble en delfinale der mange vil sitte med et smil om munnen. Jeg er klar for å følge med de neste lørdagene. Det var godt å se at dere tørr å endre på formatet. I år har det gått i en positiv retning! Nå er dere på god vei til å få MGP på rett kjøl igjen!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien